O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

O ČÍRŮVCE MÁJOVCE, VÍLE MALVÍNĚ A HLAVNĚ O JARU PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 16 únor 2023
A tak se mi zásluhou jarního počasí posledních dnů objevil v trávě na zahradě čarodějný kruh. Já vím, racionální vysvětlení je nasnadě: jde o typické podhoubí čirůvky májovky, které poskytuje trávě více živin a ta je pak nad ním tmavší a bujnější. Ale uznejte, že toto vysvětlení příliš čarodějně a romanticky nezní. Zavřu tedy tuto zkušenost a informaci do patřičných buněk šedé kůry mozkové na pořádnou petlici a potěším se jinou, značně přívětivější možností....



Ten čarodějný kruh se totiž určitě objevil v trávě za nedávného úplňku a jeho původ je mnohem a mnohem vzrušivější: to rovné místo si ke svému tanečnímu protáhnutí vybrala víla, kterou jarní vzduch a úplněk probudily ze zimního spánku! V pozdnějším jaru už by se lehce vznášela kousíček nad zemí, ale jistá ztuhlost z dlouhodobého nedostatku pohybu určitě trápí i tyto éterické bytosti, a tak se při svém reji dozajista sem tam dotkla palci či dokonce celými špičkami nohou země.

 

A tu shrábla zetlelý lísteček, tu odkopla malý křemínek, tam nehty nádherných bosých nohou provzdušnila zplstnatělou trávu, tam načechrala půdu - jaký pak div, že se tráva docela, ale celičko pobláznila!

Tancovala si tam jen tak, sama pro sebe, z čiré radosti z jara, z provoněného vzduchu, z rozkvetlých bledulí a sněženek, z nejasné touhy po věcech příštích a určitě si pranic nedávala pozor, zda jí někdy nevylétne sukénka z nejjemnějších pavoučích vláken příliš vysoko, zda jí někdy dokonale tvarované ňadro už už nevypadne ze živůtku, ba ani uštěkaný pes ze sousedství jí určitě nevadil.

 

Něco mi našeptává, jen jako závan ranního vzduchu s jemnou vůní lýkovce, že se jmenuje Malvína.

Což, uznejte, je pro vílu jméno příhodné a staletími prověřené...

 

 


 

 

Také mi něco našeptává, že o příštím úplňku se zase na stejném místě pustí do tance.

Už zcela probuzená, plná jarní energie, takže žádné stopy v trávě už nezanechá.

Ale nevadí, i tak probdím noc, přikrčen za skupinkou tisů, a budu čekat, až se objeví a pustí se do tance...

 

 

A pokud nedorazí? Nu, co nadělám!

Půjdu k ránu spát a nechám si zdát o krásných čerstvých plodnicích májovek, másle škvířícím se na pánvi, vůni dušených hub, o jejich skvostné chuti, o stejně skvostné vůni a chuti vychlazeného sylvánského...

 

 

 

Hezké jarní sny vám přeju,

 

Miroslav Macek

 

 

Komentáře (30)add feed
... : AnickaM
Poezie! Uz aby to tu bylo! Dneska jsme tu meli nadherny den, nabehala jsem s Bertikem spoustu kilometru. On uz lezi v pelisku a mne se jeste porad nechce do postele. Ale tak nejak tusim, ze zitra asi budu lemra ja, ma zase prset.
únor 16, 2023 21:56
... : *deeres*
Na zahradě se objevil první žlutý kvítek talovínu, vylezly sněženky, ale ještě nerozkvetly. Bledule možná ještě chrápou,nebo přes zimu odešly. To by mne dost mrzelo, ale půda tu na ně vhodná není. Teď už to nebude trvat dlouho, klidně si dneska může lejt, jak z konve, v příštích dnech i mrznout, ale my se vracíme k slunci.
Ještě před mrazy mi vykvetl nahokvětý jasmín a vonná kalina. S lískáčema a vilínem jsou vždycky první.



únor 17, 2023 04:59
... : Míša šíša
Na Vysočině se teda jaro ještě zdaleka nechystá, vykvést by mohlo spis koště než nějaká květena.
Ale když už jsme u toho jara, na které se moc těším, poraďte něco proti jarní únavě. Jó ja vím - vitamíny... Ale co když to nezabírá?
únor 17, 2023 05:32
... : mamča
Miroslav Macek je poeta. Je to milé zpestření jinak ještě pochmurných dní.
U nás kvetou sněženky už od Vánoc (je to takový raný druh) ale i sněženky- de obyč. už rozkvétají. Taky první podléšky už vykvetly a další se chystají. Příroda je díky mírné zimě nastartovaná až moc brzy. Ještě přijdou mrazíky.
I naše slepice se nechaly zblbnout a snášejí jako na Velikonoce, což mě těší. Stíhám vejci zásobit širokou rodinu, kamarády i sousedy. Jen tu "ptačí chřipku" už by měli odpískat. Slípky by už chtěly na zahradu, do zelenýho, voliéra už jim je malá.
únor 17, 2023 06:58
... : Bara
Tak, u nas v Holandsku zacina jaro tak o tri mozna ctyri tydny driv. Ted uz od poloviny ledna kvetou snezenky, krokusy, taloviny, narcisy uz maji popata a jsou videt i klubajici se tulipany a hyacinty, ruze uz se taky probudily. Kdyz vyjizdime na jarni prazdniny (ty posledni dny v dubnu) do Cech, tak v Holandsku je uz vsechno zelene, stromy maji mlade listecky, u kastanu jsou videt sisky na kvet. Prejizdime cele Nemecko, cesta nam trva /- 1000 kilometru. Cim vice jedeme na vychod, tim ubyva zelene. Kolem Norimberku neni jaro nikde videt, zadna zelen, stromy hole, sem tam se zelenaji trosku brizy.
Tento tyden byl nadherny, slunecno, modra obloha a za poledne 15-18 stupnu. Zacina se to kazit, je zatazeno a ma i zaprset.....
Zacina karneval, na jihu Holandska se to hodne drzi, lidi fakt krepci v maskach, hospody jsou plne, jen se pije, zpiva a tancuje, v nedeli velky maskarni pruvod. V malem vedlejsim mestecku se porada vecerni osvetleny maskarni pruvod, to je fakt nadhera. Karneval se drzi jeste v pondeli a utery, hodne obchodu je zavrenych, stejne tak banky a verejne budovy, je proste volno. Taky zacinaji skolam krokusove prazdniny jeden tyden.
I vam preji hezky vikend.....
únor 17, 2023 13:02
... : Josef Kouba
Pokud si někdo představuje Kanaďana v kulichu s červeným nosem, tak na západním pobřeží tomu tak není. Letošní zima je výjimečně teplá. Tráva zelená a teplota odpoledne 18C ale jak fouká od moře jde to v noci k nule.
Před vchodem do domu máme keř, druh neznám, nádherně voní, ale jen v tuto dobu. Pootevřenými dveřmi provoní dům nejdražším parfémem. Jakmile se ale objeví první lístky, přestane.
únor 18, 2023 09:39
... : *deeres*
Jestli to má bílé až růžové květy, keř kvete v zimě a květy krásně voní, tak to je
Viburnum bodnantense, česky kalina bodnantenská, taky se jí říká vonná kalina.
Nám kvetla už v lednu, když přišel mráz, květy to spálilo.
únor 18, 2023 11:06
... : Milene
Chtěla jsem napsat Koubovi, jestli by neposlal foto, že se tady určitě najde někdo, kdo keř bude znát. A je to tady. Asi už jsem ji taky viděla. Vonná kalina. Jen si to zapamatovat. smilies/wink.gif
únor 18, 2023 11:29
... : *deeres*
Taky by to mohl být lýkovec (Daphe mezereum), taky je růžový, krásně voní, kvete hodně brzy na jaře,jenže by měl mimo květů i listy.

únor 18, 2023 11:49
... : *deeres*
Rozkvetlá vonná kalina je každý rok vidět v pražské Stromovce, nahoře u Letohrádeku. Když je mírná zima, tak i na Vánoce. Další rozkvetlé keře k obdivování, jsou za psí loukou u tratě. Tam jich je celý pás.
únor 18, 2023 11:54
... : d@niela


VONNÁ KALINA
únor 18, 2023 17:12
... : d@niela


LÝKOVEC

:-))))
únor 18, 2023 17:15
... : Josef Kouba
Děkuji za informaci o Vonné kalině. Provedu průběžné focení v různých obdobích roku.
únor 18, 2023 21:31
... : Milene
Tak moc děkuji. To co u nás potkávám je vonná kalina. Já už holky chci mít jaro!!!!
únor 18, 2023 22:53
... : Jiri Bilina
Jak se jenom ten svet meni.
Jeste ma podzim basnil pan Macek o tom, jak se budou diky nedostatku ruskeho plynu vytapet verejne prostory na plus 16 a jaka ceka republiku katastrofa.
Tez rusacti okupanti meli podle neho prejit do ofenzivy.
Spotreba ruskeho plynu padla na nulu, energie je vsak diky Norsku a LNG terminalum dost. Zadna katastrofa se nekona, rusacti okupanti zdrhli i z Chersonu, jaro tuka na dvere a tak se dal pan Macek na poeticke reci o ciruvce majovce a vile Malvine.
Prece se nebude hňup a Putinův pohunek za sve kecy jeste omlouvat. smilies/grin.gif
Mikin
únor 19, 2023 14:59
... : Jiri Bilina
Jde o text ruskeho svaba, pisi o ruskem svabovi. To stejne plati i o Nikole Bornove. Ta se o poezii ani nesnazila...
únor 19, 2023 15:45
... : Milene
Pro Jiri Bilina
To nemůžeš nechat alespoň jednu diskuzi bez politických příspěvků.
únor 19, 2023 15:51
... : AnickaM
Mikine, vzdycky jsem se snazila Te podporovat, protoze jsem chapala jak to z te Kanady vidis Ty, ale proc strkas politiku i tam, kam nepatri. Musis porad rejpat? Co Te k tomu zene? Zivot neni jen o valce na Ukrajine. Proc nam kazis radost z prichazejiciho jara? Vzdyt mi toho tady moc nemame. Zitra se dozvime o kolik nam zpomali pridani na duchodu. To je fakt radostna zprava. Jsme radi, ze jsme zimu prezili a nebyla tak tak desna, jak se predvidalo. A s tim politika nema nic spolecneho. Dovol nam se aspon radovat z prichazejiciho jara.
únor 19, 2023 19:22
... : Jiri Bilina
Ja se Anicko o podporu nikoho neprosim. Pisi sve nazory a Macek je bohuzel Macek. To jeho rozstepeni osobnosti me docela zajima... Kdyz pise o jaru, moh aspon podekovat tem, kteri zajistili ze se toho jara dozil. smilies/wink.gif
únor 20, 2023 00:41
... : Jiri Bilina

Mikin

únor 20, 2023 01:26
... : *deeres*
Kdysi jsem tu napsala, že při osobním setkání bych ti nejspíš jednu vlípla. Byl to omyl, nic takového bych neudělala, zbytečná námaha,blbství nejde z nikoho vyfackovat.
únor 20, 2023 05:37
... : Jiri Bilina

To bych ti teda neradil. smilies/wink.gif
únor 20, 2023 08:33
... : *deeres*
Nic jiného si za svojí zlovolnou tlamu nezasloužíš. Možná za to nemůžeš, ono
to vypadá, že jsi regulérní cvok a zapomněl si na svoje léky. Kam vlezeš tam to pohnojíš. Nikdo ti nemůže za tvůj podělaný život, podělal sis ho sám. Kdybys opravdu měl nějaké skutečné přátele, nemusel bys tu škemrat, aby tě odtud nikdo nevyháněl.
únor 20, 2023 09:08
... : Josef Kouba
Debata o květech, jaru je zase v háji. Bilina v každém rudém květu vidí Putina.
únor 20, 2023 10:03
... : Jiri Bilina
A jeste k tomu prijel Biden do Kyjeva a dva skutecni chlapi se setkali.
Kvič, kvič. smilies/wink.gif
únor 20, 2023 14:38
... : mamča
Jiri Bilina : Joe Biden přijel do Kyjeva zkontrolovat synkovy laboratoře - jestli mu je moc nerozbili... smilies/cheesy.gif
únor 20, 2023 15:18
... : Lenka1
No ty kokso. smilies/shocked.gif
únor 20, 2023 15:51
... : Jiri Bilina
Cenzorka me smazla upozneni pro deeres, ze me v jednom ze svych zachvatu pomatene zloby nevyhrozovala "vlipnutim", ale tim ze me da na tlamu.
Pritom doby, kdy mohli komunisticti zlocinci pachat na lidech beztrestne nasili jsou uz pres 30 let pryc. smilies/smiley.gif
únor 21, 2023 03:54
... : *deeres*
NČ měl pravdu, když přemlouval Danielu, aby tě tu nechala, že bude sranda. Cvokům bychom se neměli posmívat, není to hezký, ale někdy se neudržím.
únor 21, 2023 06:31
... : doktor
Milá Deer ..... "to chce fakt klid ".Hezké odpoledne.
únor 21, 2023 13:05
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]