O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VRAŽDĚNÍ TULEŃÁTEK? PDF Tisk E-mail
Pondělí, 21 duben 2008

Asi jste dostali už někdy e-mail o surovém zabíjení tuleních mláďat. Já jsem ho dostala i s poznámkou, že jestli to nepošlu dál, tak jsem "srab". I když se za "sraba" nepovažuju, mail přeposilat nebudu. Proč? Poslechněte si moje důvody - vysvětlím vám, jak to opravdu je.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Myth #1: Canadský government schvaluje zabíjení mláďat..

Realita: Lovení mláďat je nelegální už od roku 1987. Námořní regulace zakazují jejich lov, prodej nebo výměnu. Tuleni, kteří jsou loveni, jsou dospělá, nezávislá zvířata.

 

Myth #2: Tuleni jsou stahování zaživa.

Realita: Z roku 2002 - nezávislý veterinární report uveřejněný v Canadian Veterinary Journal a v dalších četných zprávách, uveřejněných Malouf Commission (1987) říkají, že to není pravda. Tuleni se občas hýbají ještě po zabití, jejich plavaci reflex je aktivní i po smrti. Tenhle reflex budí dojem, že zvíře je stále naživu, když je jasné mrtvé. Je to reflex, který najdeme třeba i u kuřat. Kazdy zná vánočního kapra, jak se ještě cuká po zabití, někdy i naporcovaný.

 

 

 

 

 

 

Myth #3: Palice - nebo-li hakapik - je barbarský a nelidský a v dnešním světě nemá co pohledávat.

Realita: Lovecké metody byly prostudované Royal Commission na tuleně a jejich lov a bylo zjištěno, že používání těchto palic, pokud je správné. provedení je naprosto humánní a dokonce víc než metody, které se používají komerčně k zabíjení slepic, hovězího a vepřového v potravinářském průmyslu a jsou běžné přijímané většinou lidí, kteří je kupují a konzumují.  Z roku 2002 - zpráva publikována v Canadian Veterinary Journal zjistila, že hakapik je účinné nářadí konstruované tak, aby zvíře bylo zabito rychle a humánně. Žádné zabití, pokud je provedeno rychle a bezbolestně není surové.

 

Myth #4: Canadský government nechává lovce zabíjet tisíce tuleňů, aby obnovili tresčí populaci.

Realita: Je několik důvodů, proč je nedostatek atlantické tresky, například jejich lovení, špatný růst a fyzická kondice a v neposlední řadě změny přírodního prostředí. Také je nejisté množství tresek, které jsou zkonzumovány tuleni. Norma určující limit ulovených zířrat je stanovena na základě ochrany všech živočichů.

 

Myth #5: Lovení tuleňů je nekontrolované, neobhajitelné a ohrožuje tuleni populaci.

Realita: od roku 1960 tohle tvrdí ochranáři. Pravda ale je, že tulení populace je zdravá a početná. V současné době je odhadována na pět a půl miliónu kusů, což je třikrát víc než v roce 1970. Rozhodně tuleni nepatří k ohroženým druhům.

 

Myth #6: Lovení tuleňů je velice špatně monitorováno a DFO netrestá nelegální lov.

Realita: Právě naopak, tresty jsou přísně, zabavení lodi a veškeré lovecké výstroje, případně i odebrání licence!

 


 

Na závěr vám přidám trochu statistiky:

 

     Na rok 2008 je povoleno ulovit 275.000 tuleňů. V roce 2007 bylo vydáno 14 000 licenci na lov tuleňů, ale zhruba jen polovina byla použita. 70 % úlovku pochází ze severního pobřeží New Foundlandu, menší flotila operuje v Gulfu St.Laurence, kde je více na očích zpravodajů a veřejnosti, protože se k ní dá snaze dostat. Lovci v Gulfu používají hakapiky, ale 90 % lovců z New Foundlandu tuleně střílí.

 

     Tulení mláďata ztrácí své bílé kožíšky asi ve 12 dnech života. Obchodní lov tuleňů naprosto kolapsoval, když evropská unie zakázala import bílých kožešin v roce 1983.  Průměrná cena kožešiny je $52. Dospělý tuleň dorůstá až do 3.3 metrů a váží 315 kilo, dámy jsou trošku štíhlejší a přežívají déle než samci. Délka jejich života je 46 let, zatímco samci žijí jenom 35 let. Dospělý tuleň zkonzumuje asi 4.6 kg jídla denně, což je 5-6 procent jejich tělesné váhy, Živí se pouze rybami. Aby se si chránili oči, když jsou venku z vody, sliz jim konstantně umývá oči. a protože jim chybí odvodňovací kanálek, kape jim nich a dává jim výraz jako by plakali.

 

     My máme obchodní licenci na lov lososů a tak velice dobře víme, jak kanadský govermant pečuje o svoji faunu. Můžeme chytat jen tři dny v týdnu, po řece jezdí soustavně říční policie, která kontroluje. jestli jsou včas vytažené sítě, jestli mají všichni komerční licenci, jestli ji mají i pomocníci. Úlovek musíme každý den zapisovat a předkládat. Když je splněna kvóta, zakáže se obchodní rybolov na zbytek sezóny. Tresty jsou stejné. Ale on si to nikdo nedovolí.

 

     Takže prosím vás, nepřeposilejte mejly, které už dávno neplatí.

 

Alenka Polárka

 

 

Komentáře (61)add feed
Kvůli "tuleňátkům" nejvíc šílí ty, : Milan
které stejně vášnivě obhajují interruptování nenarozeňátek.

duben 21, 2008 22:06
jen dotaz : Gabriela
Ahoj, ja slysim poprve, ze se tuleni lovi. Ale je fakt, ze ja je znam jen ze zoo a z krasnych obrazku v encyklopedii.
Proc se vlastne lovi? kvuli kozesine, masu, nebo jen protoze se premnozili a snedli uz vsechny ryby cimz jim hrozi hladomor?
Jinak mas pravdu s tim preposilanim vselijakych mailu. Me minulej tyden taky prislo asi 5 zprav s obrazkem, a vzkazem, ze pokud to neposlu dal tak se stane neco zleho viz priklady, ze nekdo to neposlal a stala se tragedie. Mezi lidma koluje mailu, a nekdo si mne pracky, kolik adres se mu nastrada do databaze. Ach jo. Ahoj a doufam, ze nekdo nelovi tulene jen tak pro zabavu.
duben 21, 2008 22:14
Gabrielo, : Polarka
Tuleni se lovi hlavne kvuli kozesine no a pochopitelne kdyz nekdo stahne tulene tak maso pouzije taky. Jinak ale co se tyce jejich mnozstvi a zravosti, tak v podstate znicili rybarsky prumysl na kanadskem vychodnim pobrezi. Ze zabavy se rozhodne nelovi. Kozesina je dost draha.
Jinak zvlast nenavidim mejly ktere mi vyhrozuji ze kdyz to nepreposlu dalsim lidem, stane se mi neco hrozneho. Ja vim, ze je nesmysl, ale prece jenom...proste radeji je nectu.
duben 22, 2008 01:47
Z těch hrozeb si nedělejme nic, ať se jedná o jakékoliv téma !!! : wendy
Je dobře, že se lidi zajímají o faunu, člověk-agresor za chvíli vybije všechno živé v lese a blízkém okolí, na ledě i pod ledem, a pár zavádějících nebo zastaralých informací se může vyskytnout. ALi, já vím, že vy byste nařízení nepřekročili. Ale určitě jsou na světě oblasti, kde se tak děje. Fandím Kanadě a všem lidem, kterým nejde jen o kšefty a zisk za každou cenu.
K těm kožešinám obecně : každou bábu, která chce pravý tygří, norčí, tulení...atd kožich, bych vzala klackem po hřbetě. Pak bych ji teprve začala přesvědčovat - já vím, chce to obráceně...
duben 22, 2008 07:05
S tímhle bych mohla souhlasit : Míša šíša
jen v případě, kdybych neviděla jeden otřesný film a neslyšela žalostný a bolestný nářek utloukaných tuleňů, ze kterého tuhne krev v žilách. Dávám odkaz na jeden článek k tématu, je sice tři roky starý, ale pro představu, jak takový "HUMÁNNÍ" lov tuleňů probíhá, si můžete na konci článku spustit video. Já jsem poměrně racionální člověk, jen tak něco mě nedojme, ale u tohohle se mi chtělo brečet.
http://www.humpolak.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=2838&mode=&order=0&thold=0

duben 22, 2008 09:27
Nemám odvahu si to pustit Míšane : wendy
jsem srab. A pořád doufám, že se to děje jen zřídka. Vláda má určitě snahu tomu zabránit, jde ale o to, zda to "lovci" budou dodržovat.
duben 22, 2008 10:41
Díky, Míšo, za odkaz. : Krakonoš
V trochu jiným světle jsou pak vidět lži kanadský vlády. Vono je to všude na světě stejný, všichni lovci, myslivci a další profesionální zabijáci mají výborně zdůvodněný, proč to tak musí bejt, jak vlastně pomáhaj a chráněj, jak jenom díky jejich nesmírnýmu úsilí zůstává křehká rovnováha v přírodě zachovaná. Za všema těmahle ušlechtilejma kecama je jenom jeden motiv - vlastní prospěch, ať už v podobě finanční, nebo ukojení loveckýho pudu. Chování člověka k hospodářskejm zvířatům je ze stejnýho soudku.
duben 22, 2008 10:44
Míšo šíšo, : bb
humánní v tomhle případě nabývá obludného významu, že? jedině člověk je schopen zabít mládě jiného tvora kvůli obzvlášť jemné sněhově bílé kožešince, pro zvířata by bylo lepší, kdybychom na svoji humánnost zapomněli a opět se chovali jako zvířata, tj. zabíjeli jen rychle krátce kvůli nutné obživě nebo v sebeobraně. Jen člověk si vymyslel, že potřebuje perzián, medvědí žluč, koňský salám, husí játra, a týrá kvůli tomu jiné tvory (nejcennější játra jsou z husí, držených bez pohybu, aby tučněly) aj. zhůvěřilosti.
duben 22, 2008 10:45
... : bb
a samozřejmě, je trochu rozdíl co prohlašuje oficiálně kanadská (nebo jakákoli jiná) vláda, co říká veřejně nějaký institut, a co se skutečně děje
ono zabíjení kaprů před českými vánocemi na ulici, kdy v malé kádi lape po vzduchu tuna ryb, je taky humánní záležitost, vegetarián ze mne asi nebude, ale nemusím kvůli tomu házet živé šneky do vroucí vody s argumentem, že je to rychlá humánní smrt - mě hodit do vroucího kotle, taky zajdu rychle

duben 22, 2008 10:50
krakonoš, : bb
přesně tak, žiju na venkově a vidím zblízka myslivce - ochránce přírody...
vše výše napsané je pro mne taky jediný důvod, proč si vybírám a vyhledávám zdroje, když už jím maso, tak s pocitem, že to bylo pečlivě opatrované a rychle zabité zvíře, ne vystresovaný jateční tvor, co k nám doputoval z Balkánu, a maso je pak "v akci" za pár babek
lepší chuť je už jenom bonus navíc
duben 22, 2008 10:54
tohle přeci není falešné - to je pravé... : Péťa

duben 22, 2008 11:19
Wendy, : Míša šíša
vláda se k tomu staví spíš alibisticky. Když jsi neshlédla video, přečti si aspoň ten článek.
duben 22, 2008 11:52
Míšane nemá sílu, už jsem o tom četla i viděla dost... : wendy
a pořád jako bloud doufám, že se to zlepší, aspoň někde, aspoň trochu.
Kdyby nebyla poptávka, není nabídka. Od pekingské kachny, přes kožichy až po problematická afrodisiaka. Lidi dokáží být sobci a surovci až za únosnou mez.
duben 22, 2008 13:15
Miso : Polarka
nevim jak stary je ten snimek, ktery bohuzel nemohu otevit. Ale fakt je ze lovit tzv. "bile kozesinky" se dnes nesmi. Jinak trvam na kazdem slove ktere jsem napsala. A velice pochybuju, ze by se vlada stavela k necemu takovemu alibisticky. Kanadani jsou zakonu velice poslusni. A ted mi rekni, co se ma s tuilenema delat. uz nynejsi jejich populace je natolik silna, ze opravdu sezerou vsechny ryby. Cele rybarske vesnice se vyprazdnily, lidi jsou na welfaru, protoze neni co lovit a pak staci zase nejake stare video a vsechno se to rozjede znovu. Me to pripadalo, ze moje argumenty jsou logicke....jak vidim nestaci. Moc by mne zajimalo video z komercniho zabijeni prasat nebo krav.
duben 22, 2008 15:39
Krakonosi : Polarka
jak jsem se uz zminila., na opacnem konci Kanady my lovime lososy. Mame tu vyhodu, ze lososy nebehaji, takze vetsina se jich udusi v sitich. Ale ti co neudusi, ty musime zabit taky palicemi.A ja sama vim, ze jelikoz nesnasim zadne trapeni zvirat, ze jsem vzdycky rvala: "je jeste zivej, rychle bouchni ho jeste jednou!"Dalo by se rict taky pro vlastni prospech, ze? Protoze lososi jsou casti naseho prijmu. Ale jakekoliv loveni tady v Kanade ma svoje pravidla a hlavne komercni lov. Jedini kdo mohou zabijet tzv. "wild life" nekontrolovane jsou Indiani. A kdyby lidi kvuli prijmu nezabijeli zvirata (to by se pochopitelne nemohlo ani chovat na maso) tak bychom byli vsichni vegetariani. A mozna ani to ne....protoze rostliny to prej boli taky. No a co vidim na snimku jsou dospeli tuleni a lovec, ktereho nevidim prestupovat najaka pravidla! Kazde zabijeni ve vetsim jsou jatka.
duben 22, 2008 16:05
Ale Polárko, : Krakonoš
když ti tu budu tvrdit, že zabít zvíře je úplně stejný, jako zabít člověka, právem se tu se mnou do krve pohádáš (a nejen ty). Takže prosím neoperuj klasickým demagogickým argumentem masožravců, že kytky to bolí taky, vo rozdílech se tu snad s inteligentní ženskou nemusím dohadovat. Každej dospělej člověk se může rozhodnout k takovýmu životnímu stylu, aby uvedený negativní jevy nepodporoval nebo je podporoval aspoň co nejmíň, toť vše.
duben 22, 2008 17:01
Polarka ma pravdu : Mikin
I kdyz se s Polarkou nejak navzajem nemilujeme, (a to jsme skoro sousedi smilies/wink.gif ), musim ji dat zcela a uplne za pravdu.
Mali tuleni ziji ziji se svymi matkami jen asi dva tydny. V dobe kdy ztraci svuj bily kozisek jsou uz samostatni. Jejich lov je (stejne jako jakykoliv jiny druh lovu) prisne regulovan kanadskou vladou tak, aby se predeslo zbytecne krutosti a aby v dane oblasti nedoslo k ohrozeni dotycneho zivocisneho druhu.
Ja i moje mazelka mame trapline (uzemi kde mame povolen lov kozesinove zvere) v okoli Hart River v Ogilvie mountains. Mame nekolik srubu, jezdime tam na bezkach nebo na sneznem skutru a kazdy rok tam prozijeme nekolik tydnu lovem kun (marten) a rosomaku (wolverine). Vsechna zvirata chytame podle predpisu ktere stanovila vlada do pasti typu conibear, ktere zabijeji zvire okamzite. Stejne jako pasti na mysi, ktere kupodivu nikomu nevadi. I kdyz pak chudinku mysicku na kterou ceka doma rodina hodi do kose na smeti a ani jeji kozesinu nevyuziji, ha, ha......
Ostatne - mluvil jsem o techhle vecech pred casem na outdooring.cz i na poradu ktery u me natocili kluci z ostravske televize.
Mile damy a panove, ja zacinam byt docela alergicky na lidi zijici ve velkych mestech, kteri maji tu drzost odsuzovat zpusob naseho zivota.
I kdyz kazdy mesic prosviti, protopi a projezdi vic fosilnich paliv nez my za cely rok (drevo na topeni si s manzelkou rezeme sami). A kdyz videli kapku krve naposledy, kdyz se pichli do prstu. Protoze na jatkach delaji odsouzenihodni surovci. Zatimco oni, cisti a nezkazeni lide si to kuratko koupi uz usmazene.



duben 22, 2008 17:20
polarko, : bb
co se pak dělá s těmi zabitými tuleni? proč se zabíjejí tuleni palicemi, proč se nestřílejí? nikdo přece nemůže ubití palicí považovat za šetrný způsob zabití
duben 22, 2008 17:21
jeste odkaz : Mikin
Odkaz na me interview v outdooring.cz kde mluvim o trapingu a svem zivote podrobneji.
http://www.outdooring.cz/trapperem-na-yukonu.php

duben 22, 2008 17:25
pravidla a zákazy jsou všude, : bb
a všude se porušují, vlády tyto zákazy vydají, aby se jimi mohly ohánět před světem, ale už nevydají peníze na zajištění jejich dodržování, většinou je to na nevládních organizacích, které těžko mohou bojovat s finančními zájmy
duben 22, 2008 17:28
Mikin, : bb
bydlím na venkově, tak vím, co dokážou myši, zničené zásoby jsou to nejmenší, myší infekce zabíjí také domácí zvířata, psy a kočky, takže jako my klademe pasti na myši v domech pro ochranu jeho obyvatel, pochopím, že někdo klade pasti na kuny, mývaly, že Polarka zastřelí medvěda, který se dobývá do domu, ohrozil by rodinu, poškodil dům nebo sežral zásoby, je přirozené - ale tuleni? aby rybáři na Aljašce měli práci?
duben 22, 2008 17:35
bb : Mikin
Tak predevsim - nemluvime zde o Aljasce, ale o vychode Kanady.
Proc maji byt tuleni nejak zvlast chraneni na rozdil od ryb nebo kun ? Ti rybari na rozdil od kun a tulenu skutecne ohrozeni jsou.
Rybarske vesnice na vychodnim pobrezi a zpusob zivota tech lidi je povazovan za "canadian heritage". Pro vas jako evropana je to mozna smesne, ale pro Kanadany je to soucast jejich kultury. Ty vesnice jsou v tehle zemi jedny z nejstarsich usedlosti. Ty rodiny tam ziji uz stovky let, maji svou osobitou kulturu ktera vznikla vetsinou na zaklade jejich keltskeho puvodu. Hlavne hudba s irskymi houslickami je uzasna.
Pritom ti lide maji svou hrdost a nejsou ochotni zit na socialce. Kdyz ztrati moznost obzivy, odstehuji se po vsech tech staletich za praci tisice kilometru do Alberty a vsechno bude fuc........
duben 22, 2008 17:57
... : bb
aha, myslela jsem, že Polárka žije na Aljašce. Ne zvlášť chránění tuleni - pouze nevybíjení. Zabíjení divokých zvířat mimo případy ohrožení zdraví, života, samozřejmě i majetku, je nesmyslný a neoprávněný zásah do přírody. Kuny zastřelit, pokud vlezou na dvůr a ukusují kuřatům hlavy. V lese ať si loví,je to jejich teritorium, tam nelovím já. Tuleň rybáře neohrožuje, ohrožuje jejich živnost, zdroj jejich příjmů, vybít ho palicí je dost nehumánní způsob likvidace konkurence.
duben 22, 2008 18:15
... : bb
kanadské rybářské vesnice coby součást kanadského folkloru mi rozhodně směšné nepřijdou, jenže jestli je jejich existence založená na vybití tuleně palicemi, tak mi ty irské housličky nezní už tak kouzelně
co dřív likvidovalo tuleně přirozeným způsobem, v době kdy ještě neohrožovali rybolov? jakto, že je to poslední desítky let takový problém?
duben 22, 2008 18:21
To jsou přesně ty chvíle, : Krakonoš
kdy jsem moc rád za to, že tu bb je smilies/wink.gif. A že píše rychle a hodně smilies/cheesy.gif. Není to častý, ale naprostej souhlas. Víš, Mikine, já si to usmažený kuřátko nekoupím. A ani neříkám, že ty lidi na jatkách odsuzuju - to je jejich volba, stejně jako já jsem se mohl svobodně rozhodnout jejich produkty nežrat. Prostě (a znovu) - volbu máme všichni a vybíjení tuleňů pro naše přežití nutný rozhodně není. A v tomhle kontextu mě irský housličky fakt nedojmou, ač jsem muzikant.
duben 22, 2008 19:19
pro bb : Mikin
Myslim ze Polarka jasne vysvetlila, ze se nejedna o "vybijeni" tulenu ale jen o jejich kontrolovany lov. Kdyz nekontroluje clovek, provadi kontrolu sama priroda. Napriklad v pripade kozesinove (a jine) zvere probihaji v divocine cykly, kdy jednotliva zvirata temer vyhynou. Tady u nas je napriklad zhruba jedenactilety cyklus zajicu (snowshoe hair). Ti se behem let tak premnozi, ze poskakuji prakticky vsude. To v Cesku diky myslivcum neznate. To ma potom za nasledek premnozeni rysu, lisek a dalsich selem a nasledny dramaticky pokles poctu zajicu, po kterem nasleduje smrt hladem u selem. Vetsinou zahynou podvyzivou uz mladata v doupatech.
Ja skutecne dost tezko chapu lidi, kteri na zaklade neuplnych informaci dokazou soudit jine i na vzdalenosti tisice kilometru. Vy si dokonce pletete kanadske provincie Newfoundland a Yukon s Aljaskou, ktera patri Spojenym Statum. Uplne jina zeme, pani.....
Nechci prechazet do protiutoku, ale opravdu neni co zametat pred vlastnim prahem ? Nestoji nekde u vasi
vesnice prasecak nebo kravin znecistujici vodu? A co pouzivani umelych hnojiv a splachovani hnojiv a ornice do rek, kde pak hynou ryby ? Vse v poradku ?
Pokud ano, rad odpovim i na dalsi dotazy.



duben 22, 2008 19:29
... : Bara
Nechci se k tomu vyjadrovat, kazdy ma kus pravdy. Tuleni kolonie jsou obrovske, nechci prehanet, ale pouze na vychodnim pobrezi zije nekolik milionu! zvirat pohromade a kazdorocni populace tulenich mladat to jen znasobuje.

Napriklad holandsti rybari, kteri investovali do lodi a pristroju na zpracovani ryb a v podstate je to jejich obziva, maji z EU holandska vlada, zakazano vyjizdet na lov, protoze je v severnim mori malo ryb. Jsou bez prace a pro jejich rodiny to jsou zle casy.
Kdyz o tom tak clovek premysli od A az po Zet a nazpatek od Zet az po A, tak je to na tom svete pekny Kocourkov.....
duben 22, 2008 19:37
Baro : Mikin
tak nejak to je. Clovek do prirody zasahuje at uz chce, nebo ne. Podle me kdyz je nejaka vlada ochotna platit biologum a rangerum za to, aby prirodu zkoumali a regulovali lov tak jako to dela vlada kanadska, tak si zaslouzi spis pochvalu.
Ce se tyce eticke stranky lovu zvere ktera zije divoce, mohu opakovat jen to, co uz jsem napsal v interview pro outdoors.cz. Radeji bych byl kunou nebo rysem ktery zije divoce v lesich, nez slepici namackanou v drubezarne nebo kravou v kravine.
duben 22, 2008 20:03
mikine, : bb
škoda, že nemáš odpověď na moji otázku, tak otáčíš do protiútoku :-) je to teda úplně vedlejší, ale když už o tom píšeš - ty názvy se mi nepletou, pro mě to geograficky skutečně je jedno území - severozápad kontinentu Amerika. Že je ostrov Newfoundland provincie si vážně nepamatuju, pokud bych si chtěla jeho státní uspořádání zjistit, najdu si to. Že je Aljaška americký stát a Yukon kanadské - co? provincie? teritorium? - sice vím, ale kdyby ne, stačí že vím,kde se nachází, ostatní najdu v encyklopedii. Nebo na netu.
duben 22, 2008 20:17
(z technických důvodů opět po částech) : bb
S tématem má neznalost státního uspořádání ostrovu Newfoundland myslím nijak nesouvisí. Když o něčem pochybuju, nesouhlasím s tím, dávám otázky a ptám se na odpovědi, neznamená to souzení. A k tomu kravínu atd. - je tu eko chov, takže krávy jsou povětšinou na louce, odpad z kravína jde do čističky. Prasečák tu, díkybohu, není. U domu, kde bydlíme, je také ČOV, u domu, který stavíme, bude též. Odpady třídíme :-))
Pořád nevím, proč se ti tuleni kontrolovaně mládí palicí do hlavy, proč se nestřelí.
duben 22, 2008 20:23
Polarko, : bb
to skutečně není nic proti tobě, ráda a se zájmem čtu co píšeš, ale přesto se můžeš stát, že tě opět dosadím na Aljašku :-)

duben 22, 2008 20:24
mikine, : bb
srovnáváš nesrovnatelné, kráva v kravíně s výběhem žije blaze, v divočině by nejspíš nepřežila noc, je to domácí zvíře a potřebuje krmení, teplo, stádo, ne lítat volně jako pták, trpěla by stejně jako rys uvázaný u boudy
Podstatné není co bys rád ty, ale co ona :-) a ona potřebuje dobrou slušnou farmu
Pořád nevím, zda to na obrázku nahoře se dá nazvat regulovaný lov rangera?
duben 22, 2008 20:32
bb : Polarka
znovu k obrazku, ktery mi propada jako kresleny, nebo aspon prikreslovany, coz je nepodstane. Takhle to vypada na jatkach a vsude kde se zpracovava maso. bb asi sis dobre neprecetla muj clanek a tak ti uslo, ze palice pouziva jenom deset procent lovcu. 90 procent tulene strili.A proc palice? Protoze strelba nemusi byt vzdycky presna a zranene zvire se trapi nebo muze utect a dlouho jeste umirat.Prvni rana palici definitivne zvire omraci, vetsinou uz i zabije. Pokud vim, zabijeni domacich kraliku se take neprovadi strilenim, ale uderem za usi. Stejne jako se nestrili slepice.
duben 22, 2008 21:14
... : chris
Krávy se u nás chovají spíš pro mléko. Chápu to tak že je humálnější pro zvíře žít volně s šancí že uteče, tedy bude mezi těmi co neuloví, než žít hromadně v malém prostoru (vepříny, slepičárny) kde se 100% jistotou skončí na talíři nebo v kafilerii. Na fotce působí hlavně krev na sněhu, není jasné zda zvířata zbytečně trpěla. Smrt pro ně rozhodně není dobro. Ale pokud kupuju nebo jím jakýkoliv výrobek s masem, někdo za mě musel zvíře zabít a zpracovat. Je důležitý se snažit aby zvířata zbytečně netrpěla a příroda se chránila i když je to určitě sisifovská práce.
duben 22, 2008 21:18
jeste : Polarka
k tem rybam. Kdyz nebude dostatek ryb pro trh, zaplatite daleko vic za lososa, tunaka a vsechny morske potraviny (zerou i musle a kraby), pripadne zmizi z prodeje. Tulenu je dnes daleko vic nez byvalo a jejich jediny prirozeni nepratele vorvan, ledni medved a Eskymak jsou na vyhynuti ( i kdyz nepatri mezi ohrozene druhy)smilies/smiley.gif Jinak jak pise Mikin, uvedomte si prosim vas vsichni, ze nase zivoty jdou uplne jine nez zivot lidi v ceskych mestech a vesnicich.A jeste....vetsine lidem nevadi zabijeni kun ci rosomaku protoze nejsou tak roztomili. Co se tyce zabijeni mladat,proc si myslite ze jsme museli vzit dobvnitr stenata kdyz kolem behali rysi? V prirode jsou vzdy prednostne zabijena mladata jinych druhu a slabi jedinci, protoze v prirode vladne lenost.Znam fotku rodiciho se cariboo, zraneho vlkem v aktu porodu. Ale kdyz chceme kontrolovane zabijet vlky, tak zase ochranci protestuji.Dokonce roztomila veverka zabiji male kralicky.
duben 22, 2008 21:40
bb : Polarka
na Aljasku mne prosim te nepresazuj, tam se plati za doktorysmilies/smiley.gif
duben 22, 2008 21:41
Alčo, : skaz
toto je ten důvod,proč já nejím maso.Ale aspoň víš,důsledně.Protože chovy čehokoliv jsou na tom stejně,ne -li hůř.Blbý je,že neznám řešení.Ale to asi nikdo,tak nejsem sama.Ale dělám,co můžu já.
duben 22, 2008 23:19
Polárko, Mikine, : Míša šíša
jen pro upřesnění - já v žádném případě neodsuzuju způsob života lidí ve vašich končinách, ani způsob, jakým si vyděláváte na chleba, tj.lov. A samozřejmě je mi jasné, že tamní život je úplně jiný než život v českých městech a vesnicích. O tom žádná diskuze. Takže se vraťme k tuleňům. Reagovala jsem na to, co napsala Polárka, a to odkazem na článek, který některé Polárčiny údaje vyvrací. Já netvrdím, že je stoprocentně pravdivý, v dané oblasti jsem nebyla, neměla možnost to vidět na vlastní oči a taky vím, že novináři a zarytí ekoaktivisté dokáží snadno udělat z bílé černou. Ale viděla jsem film, ze kterého bylo zřejmé, že tuleni jsou zabíjeni brutálním způsobem a umírají v krutých bolestech. Navíc na filmu bylo vidět i to, co Polárka popírá, tj. to, že mnozí tuleni nejsou zabiti okamžitě, ale umírají pomalu. Jinak je v článku zmíněno, že vládou jsou sice stanoveny limity povoleného odlovu, ale nikdo už vlastně nekontroluje, zda je tento limit dodržován. Rovněž tak nikdo nekontroluje, jakým způsobem jsou tuleni zabíjeni. Dále je v článku zmíněn argument o úbytku ryb, které údajně sežere přemnožená populace tuleňů. K tomu bych jen dodala, že například chorvatské pobřeží je v současné době téměř prostorybé a to tu žádní tuleni nežijí. Ty ryby totiž byly vyloveny rybáři a prodány do Japonska.
No a závěrem k tomu, že zabíjení zvířat na jatkách je rovněž nehumánní. Ano, to je pravda. Ale taky to nikdo neobhajuje a netváří se, že je vlastně všechno OK.

A teď si jdu přečíst to Mikinovo interview v outdooring.cz
duben 23, 2008 09:24
Hlásím: přečteno :-) : Míša šíša
A nedá mi to, abych sem neprskla odkaz na rozhovor s Polárkou a Kennedym - jsou u toho nááádherný fotky smilies/kiss.gif
http://www.outdooring.cz/rozhovor-s-kennedym-a-myvalou.php
duben 23, 2008 09:55
Miso Siso : Polarka
vis, ono zalezi odkud ktery clanek ctes. Nicmene faktem je, ze pocet tulenu je opravdu nutne korigovat, protoze jinak by atlanticke pobrezi bylo naprosto bez ryb. Podivej se kde pisu jaky je dnesni stav tulenu a kolik kazdy tulen sezere a jak dlouho zije a vyjdou ti strasne udaje. A stale se argumentuje o zabijeni bilych kozisku, i kdyz to je dneska uz naprosta historie. Cetla jsem v jednom clanku zajimavou vetu, ktera se k tomuto tematu vztahovala. "Nezalezi na tom, co je pravda, zalezi jenom na tom co lidi za pravdu povazuji" Nasla jsem jeste dalsi veci tykajici se tohoto tematu, ale bylo by silene dlouhe prekladani a vlastne zbytecne.Co se tyce kontroly lovu, na kazde lodi od dvaceti metru delky musi mit na palube clena rybarske policie. Jo a co se tyce ochrancu tulenu, pred soudem byly dokazany tri pripady, kdy ochranarske organisace si najaly osoby ke stahovani tulenu zaziva, aby je mohli nafilmovat k propagacnim ucelum. Mozna ze to bylo video, ktere jsi videla. Tyhle organizace jsou jenom k tomu aby vytahovaly s duverivych lidi penize.
Jinak jsem byla potesena, ze jsi nasla odkaz na nase interview, Ja bych ho sem sama nedala, pripadalo by mi ze se vytahuju.
duben 23, 2008 11:42
Je možné, že dochází ke zmanipulování veřejného mínění : Míša šíša
Klidně tomu i věřím, ale napadá mě: jaký by z toho kdo měl mít profit? Proč by někdo něco takového dělal bezúčelně? No, to je jasný, že my z ČR do toho nemůžeme vidět. Ale přečetla jsem si v tom vašem rozhovoru, jak je hlídaný a regulovaný lov lososů (a nejen jich) a vyplývá mi z řečeného, že vy se těmi pravidly řídíte. To je fajn. Jinak celý ten rozhovor je moc zajímavý, hezky jsem si početla.
No, že jsi sem nedala odkaz, se po některých reakcích na Kudlance ani nedivím. Ale já jsem ráda, že jsem se k článku (díky Mikinovi) dostala smilies/kiss.gif
duben 23, 2008 12:01
jaky profit? : Polarka
Pochopitelne normalni lidi z toho nemuzou mit nic. Ale....Jsou to vsechno tzv. dobrovolne organisace, to znamena zavisi na prispevcich. A ted si predstav kolik lidi posle prispevek na ochranu ubohych tulenu. Prispevky, ktere jsou absulutne nekontrolovatelne! Je to uzasny byznys....ne pro obycejne nadsence, ale pro lidi, kteri toho dokazou vyuzit.
A jak je kontrolovany lov lososu u nas....stejne ja to na east coastu s tulenema. Nas by proste v zivote nenapadlo hodit site v zakazane dny, nebo kdyz je rybolov naprosto zavreny. Znamenalo by to ztratu licence, lodi, siti......stalo by to za ten risk? A neznam opravdu nikoho, kdo by to nerespektoval. A na lovce tulenu jsou upreny zraky celeho sveta. Nemohou si nic protizakoneho dovolit.
duben 23, 2008 12:27
Miso : Mikin
Ja bych to za svou osobu shrnul tak, ze mam rad zvirata a jsem proti jakekoliv zbytecne krutosti. Kdyz uz lide zvirata nejak vyuzivaji, meli by s nimi zachazet co mozno nejhumanneji. To, jak se treba zde v Kanade lovi kozesinova zver vcetne tulenu myslim tuhle zasadu splnuje.
Organizace ochrancu zvirat mely v minulosti castecne pravdu - chytani zvirat do legholding traps (za nohu) nebo lov bilych tulenatek ktere byly porad s jejich matkami opravdu moc hezke nebylo. Jenze to uz davno nikdo nedela a nekteri lide to nechteji pochopit. Polarka hned v tom uvodnim clanku pomerne dobre vysvetlila jak se veci maji, ale nekdo tady furt mluvil o "vybijeni".
Za sebe bych chtel dodat, ze mam mnohem mensi vycitky svedomi kdyz zeru treba tetrivka, ktereho jsem zastrelil, oskubal, vyvrhl a pak si umyl ruce od krve, nez slipku z igelitoveho pytliku.
Protoze ten tetrivek mel v zivote mnohem vic srandy nez ta slepka.
Hasta la vista, pripadne dotazy odpovim i soukrome. Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny


duben 23, 2008 20:51
mikin : bb
asi jsi duší lovec a já pastevec-zemědělec, protože mně vůbec nevadí sníst drůbež nebo králíka od rodičů,maso z domácí zabíjačky, kapra na grilu rovnou u výlovu, kdežto zvěřina, kterou jsme též hojně zásobováni od přátel - majitelů lesů, mi nikdy tolik nechutnala, i když jsem jí vařila ráda a kousek i snědla. Poslední dobou mi začíná přímo vadit, takže se snažím podarování zvěřinou vyhnout výmluvami jako "máme masa plný mrazák" apod. Svůj k svému, divoké zvíře patří divočině a má tam zůstat, protože je to jeho osudem. Z podobných důvodů nemůžeme jíst koninu, psa kočku. Skot, drůbež, vepř naplní zase svůj osud. Jedině jejich chovy máme právo hromadně regulovat, tj. chovat jich méně, pokud se masem nebudeme cpát každý den, a chovat ho jak se patří, šetrně, s péčí a láskou ke zvířeti. Pak mi vůbec nevadí dát si jednou za čas klobásu u stánku, i když teda zrovna není bio. Ostatně, v mém dětství se jiná než mražená kuřata z igelitu v neděli nepekla, vegetariánství bylo něco jako malomocenství. Doba pokročila, dnes žijeme jinak, ale násilí a extrémy nejsou dobré nikdy. Tak to vidím zase já. Ryby zatím jíme i mořské, asi prostě máme blíž k savcům. I když syn už nejí ani ty ryby.


duben 23, 2008 22:45
Tak jsem si to celé se zájmem přečetl a myslím, že tu ještě nezaznělo, : toulavej
že ty městský lidi, jak je označil mikin, žijící v přebytku – i když jsou třeba chudí – si osobují právo určovat a poučovat lidi, kteří nemají všude kolem sebe blahobyt. Ve městě si koupíš co potřebuješ a neptáš se, nezajímá tě, jak se to do krámu dostalo, kolik energie se kde spotřebovalo, aby sis ten výrobek mohl koupit, co se kde vytěžilo, zabilo, vylovilo, abys měl plnej obchod ryb a jinýho jídla, co se loví.
Ve městě si chodíš do práce, děláš něco užitečnýho, nějakej výrobek, službu, co nabízíš jiným lidem, co oni potřebují, dostáváš peníze a kupuješ zboží vyrobený jinými lidmi. Těch možností, čím se živit, co nabízet, je mnoho. A ty výrobky si kupují i lidi daleko, ve světě. Na severu se toho moc vyrábět nedá, tak lidi nabízí za věci ze světa – třeba auta nebo počítače, to, co si sami nemůžou vyrobit – nabízí to, co tam mají. A to jsou jen suroviny, ryby, zvířata ( kožešiny ). Nic jinýho na směnu nemají. A benzín ani počítač si sami udělat nemůžou. Energii třeba nespotřebovávají tolik, jako lidé ve městě – topí dřevem, nezatěžují životní prostředí dopravou, převážením zboží sem a tam po městě, státě. Mlíko se vozí do západních Čech z Olomouce. Ze západních Čech zase do Německa . . . Lidi ve městě – tím myslím všeobecně civilizaci, velký centra – žijí v přebytku a chtějí poučovat ty v divočině, aby se chovali stejně, jako oni. Aby nelovili na výdělek. Jakoby ti v divočině měli jinou možnost obživy, stejné možnosti co nabídnout. Ti z města, co chtějí poučovat a nařizovat, jak se chovat v divočině, by si tam měli zajet, žít tam rok, aby poznali život těch v divočině, proč co dělají. Pak mají právo kritizovat a radit. Bez znalosti souvislostí, jak se kde žije, nemůžeš vědět, co kdo kde dělá dobře nebo špatně.
K organizacím typu Greenpeace a jiným samozvaným tzv. ekologickým nemám vůbec důvěru, ať říkají co chtějí, vždy používají polopravdu, která se dá využít jak chci.
duben 24, 2008 09:00
Toulavej, nevím, jestli to bylo myšleno i na mě, : Míša šíša
takže znova opakuju, že já si rozhodně neosobuju právo poučovat a nařizovat, jak se mají chovat lidi v divočině. To teda fakt ne. Nakonec jsem se tady na Kudle i zastala Polárky, když tu byla například nesmyslně peskována za to, že zastřelili medvěda nebo nechali utratit štěnata. A vůbec nejsem proti lovu jako zdroji obživy (ať už je to pro vlastní spotřebu nebo na prodej). V tomhle směru jsem realista, nakonec kdybych tam žila, nedělalo by mi to problémy chovat se stejně. Vadí mi jen utrpení zvířat, obzvlášť když se to pak děje ve velkém měřítku.
duben 24, 2008 09:51
míšo šíšo : bb
tak, přesně tak... žádné zbytečné násilí, žádné extrémy
duben 24, 2008 10:07
neměl jsem konkrétě na mysli nikoho, tak výjimečně Mišo ani tebe :-) : toulavej
s tím zbytečným utrpením je to jasný, s tím musí souhlasit každej normální člověk. Ovšem způsob zabíjení, to je různej úhel pohledu, co pro koho co znamená. Když se popravují lidi, někde je zastřelí, někde je otráví, někde udusí, někde ubijí, někde do nich pustí elektriku. Nevím jak vybrat, která smrt je "humánnější". U zabíjení zvířat to bude podobný. Mořské ryby co jíme se nahážou do podpalubí živé, těm velkým 10 kg se za živa odřízne na pile hlava a pak se kuchají na lodi. Někdy se dusí na suchu i hodiny. Ty malý, třeba sardinky se nechají udusit v podpalubí. Žádný humánní zabíjení se nekoná. Nikde jsem neviděl, že by se o to tyhle aktivisti zajímali. Ryby totiž nevzbudí takový sympatie u lidí, jako obrázek miloučkýho tuleně. Krev na palubě lodi není tak atraktivní, jako na bílým sněhu, kterej vzbuzuje dojem nevinnosti. Při těchto informacích je potřeba si zachovat odstup. Život na týhle planetě je prostě založenej na potravním řetězci, vyšší tvor pojídá toho nižšího, aby sám přežil. Možná to není "humánní", pojídat jiného tvora, ale člověk si to nevymyslel. Bylo a bude se to dít i bez člověka. Neměli bychom sklouznout k tomu, že pojídat jiného tvora je špatné. Není, je to normální, člověk tenhle systém nevymyslel, jen v něm žije.
duben 24, 2008 10:57
Ale jo, Toulavej, : Krakonoš
jenže člověk toho jinýho tvora nemusí pojídat buď vůbec, nebo (pokud mu to nevyhovuje) ho může pojídat jenom občas, ne se jím cpát (v těch tvejch blahobytnejch městech) každej den. A platí zcela jednoznačně úměra, že čím míň já člověk jako druh pojídám jiný tvory, tím míň utrpení mezi ně vnáším. S domorodejma lovcema to nemá zase až tak moc co do činění - jejich produkty se na náš stůl nikdy nedostanou, my žereme to z těch velkejch lodí. A samozřejmě mluvím jenom vo pojídání, který dejme tomu pro určitou část lidí je nutný. Vo kožešinách a podobnejch zbytečnostech se fakt bavit nehodlám, to je prasárna patřící do středověku. Regulace populace tuleňů klackama a vod mláďat (na tom filmu JSOU mlácený mláďata) ve jménu zachování možnosti rybolovu se mi stejně nelíbí - jestliže se fakt tak přemnožili, že nezbejvaj rybyšky na domorodce, je vcelku jasný, že se zase sami zregulujou - vychcípaj hlady, to je příroda, ne gumáky a klacek. Že kvůli tomu budou ryby přechodně vzácnější a dražší - no a co? Nakonec - jsou přece jedlí, ne, tak by se dali dospělí jedinci lovit chvíli místo ryb. Dali by se samozřejmě střílet, vzhledem k tomu, že se k němu dá dojít na metr, není asi problém ho trefit do hlavy, aby bylo hned po něm. Jenže střelivo je drahý, vo tom to je, tak ho radši umlátíme klackem. Nikdo z nás tady nemá nejmenší šanci ovlivnit způsob života lovců někde na Yukonu. Ale názor na to snad mít můžeme, ne?
P.S. Utrpení ryb na lodích mi jedno určitě není a vždycky dám přednost rybě, kterou jsem si sám chytil a "humánně" zabil. Jenže asi těžko vymyslet nějakej lepší způsob zabití ´tisíců malejch ryb. U těch tuleňů to určitě jde dělat jinak a vo tom byla tahle diskuse.
duben 24, 2008 12:24
Krakonos a Toulavej : Polarka
Proboha copak nechapes ze to je stary film, ktery se stale jeste pouziva? A ze i vzhledem k tomu, ze na bile kozesinky neni odbyt by to byl nesmysl? Ze hatapick je pouzivany jenom deseti procenty lovcu a ze muze byt humanejsi nez strileni, to jsem snad dokazala, ne? me pripada ze meles jenom jedno a to same dokolasmilies/smiley.gif Jak se to da delat jeste jinak u tulenu? Rekla jsem ti, ze na kazde lodi nad 20 metru musi byt namorni policie, vysvetlila jsem hatapik, muzes poradit jak to delat humaneji? Me pripadne ze ctes jenom to co chces cist!!!! Zabijeni i surove malych ryb ti nevadi.....
Hele....muj tehdy 13ti lety syn byl s ceskou vypravou, sjizdeli tady nejakou reku. A uplne silel kdyz tam nekteri lidi lovili ryby tak,ze je na hacku tahali za sebou, protoze to bylo podle nej krute. Pro nej...ktery je schopen zastrelit caribou ci lisku. Kteremu nevadi krev, ktery je zvykly na loveni lososu. A lososi nejsou male rybkysmilies/smiley.gif Podivej se na stranku kde Misa dala odkaz na nas clanek na, tam je uvidis. Ale tohle tyrani pro nej bylo moc. Myslis ze zalezi na velikosti zvirete jak moc se trapi? Prosim te precti si jeste jednou co jsem napsala ja nebo Mikin. A uvedom si, ze vis jenom to co ti tzv. ochranci prirody strci pod nos! A ze my tady zijeme a vime o cem mluvime!!!!! Ze ochranci prirody byli 3x u soudu, protoze zaplatili nekomu za stahovani tulenu zaziva? To je podle tebe v poradku? Umis cist anglicky? Poslala bych ti rules a regulation na lov tulenu!
Toulavej prosim te ztratila jsem nekde tvuj mejl, muzes mi ho poslat?

duben 24, 2008 15:12
Ja sem ty rules hodim anyway : Polarka
Regulation & Quota History Year(s) Regulation and/or Quota
1895 Protections for seals of breeding age and vessels restricted to one trip to the hunting grounds.
1961 Hunt closing date of May 5th was introduced.
1964 - 1965 Protection of adult seals in breeding patches, a catch limit of 50 000 seals in the Gulf of St. Lawrence to stop Norwegian sealing in this area. A ban is placed on hooded seal-hunting in the Gulf of St. Lawrence due to the low numbers in the area. In-port inspections introduced. Fisheries officers accompany vessels greater than 65 feet. Mandatory for all hunters to be licensed.
1966 Females protected on whelping/birthing patches.
1968 Opening dates are regulated and the closing date set to April 25th, greatly decreasing the length of the season. Ban on the use of aircraft.
1971 First quota set to 245,000. Vessels greater than 35 feet must be licensed.
1972 Quota set to 150,000. Ship based sealing banned in the Gulf of St. Lawrence. Regulations on size and weight requirements for clubs and hakapiks ensures that the animal is killed in a swift, humane fashion.
1972 - 1975 Quota remains at 150,000. First quotas for hooded seals.
1976 Quota set to 127,000.
1977 Quota set to 160,000. Observers of the hunt must acquire a permit to do so.
1978 - 1981 Quota set to 180,000.
1986 The Malouf Commission Report is released which establishes future policy on the management of the hunt.
1987 Large vessels are banned and harvesting of seal pups, whitecoats, and bluebacks is also banned.
1993 The Marine Mammal Regulations are adopted.
1995 Quota set to 250,000.
1997 - 2002 Quota set to 275,000.
2003 - 2004 Quota set to 350,000. Blinking eye reflex test becomes mandatory.
2005 Quota set to 275,000.
2006 Quota set to 325,000.
2007 Quota set to 270,000. New regulatons stemming from reccomendations of the 2005 Independent Veterinarians Working Group(IVWG) report (PDF).
2008 Quota set to 275,000. New regulatons stemming from reccomendations of the 2005 Independent Veterinarians Working Group(IVWG) report (PDF).


Catch History Year(s) Catch Comments
1793 5000 Pelt Exports
1805 81,000 Pelt Exports
1819 281,000 Pelt Exports
1831 687,000 Pelt Exports
1830 - 1860 Average 400,000
1863 - 1894 Average 341,000
1895 - 1911 Average 249,000
1912 - 1940 Average 159,000
1949 - 1961 Average 310,000 60% foreign fisheries
1961 - 1970 Average 287,000 60% foreign fisheries
1971 - 1981 Average 172,000 Introduction of quotas and other regulations
1984 - 1988 Average 60,000
1993 25,175
1994 61,176
1995 65,391
1996 242,717
1997 264,204
1998 282,070
1999 244,552
2000 91,602
2001 226,493
2002 312,367
2003 262,271
2004 325,346
2005 289,800
2006 295,631
2007 215,388

duben 24, 2008 15:19
Ach jo. : Krakonoš
"Zabijeni i surove malych ryb ti nevadi..... " Hlavně že ty nečteš jen to, co chceš smilies/wink.gif. Napsal jsem jasně, že mi vadí. Jsem kvůli tomu už dvacet let vegetariánem. Párkrát do roka sním rybu, většinou tu, co si sám ulovím.
P.S. ten film je z r. 2004.
P.S.2:
"Myth #4: Canadský government nechává lovce zabíjet tisíce tuleňů, aby obnovili tresčí populaci."
Tak tenhle "mýtus" jste svojí argumentací s Mikinem naopak posílili, nikoli vyvrátili.
P.S.3: Pokud nějací "ochránci" někoho najali na stahování zaživa, jsou to dobytci a nikde jsem nanapsal, že je to v pořádku.

Lovu zdar!


duben 24, 2008 17:28
Krakonosi ja uz nemam slov! : Polarka
jestli ten film byl delany v roce 2004, tak tam nemohlo byt zabijeni bilych kozisku. ledaze do toho filmu bylo prevzato neco z nejakeho starsiho, protoze uz roky je to zakazane....mozna ze tobe jako Cechovi zakazy nic nerikaji, a tezko tedy pochopis jak berou zakaz Kanadane. Dala jsem ti vsechny informace jaka kvota je kazdy rok na tulene, jake je jejich mnozstvi.....a nikdo si nedovoli zakazy prestoupit!!!!
Chapu ovsem, ze si svoji rybicku chytas s laskou a nehou a tak ji to bolet nemuzesmilies/smiley.gif
duben 24, 2008 19:40
Tak jo, : Krakonoš
proč se musej vraždit tuleni po statisících jsi mi sice nevysvětlila, ale zato jsem se dozvěděl, že mnou ulovenou a sežranou rybu to nebolí, což mě těší, protože jsem do týhle chvíle v tomhle neměl jasno smilies/smiley.gif. Děkuju za hezkou a poučnou diskusi a zdravím dalekej sever, kde všichni žijou zcela předpisově a podle zákonů svý moudrý vlády, nikdo nikdy neklopejtne a nic nevošidí. To máte asi i nulovou kriminalitu a nemáte vězení, žejo? To musí bejt krása!
duben 24, 2008 20:05
Ale vysvetlila! : Polarka
tak jeste jednou: V soucasne dobe je v kanadskych vodach 5.5 milionu tulenu, kteri maji zhruba 2 a trictvrte mulionu mladat jako rocni prirustek. Na rok 2008 je povoleno ulovit 275.000 tulenu, coz predstavuje ctvrt milionu z celkoveho rocniho prirustku, coz rocne navysuje populaci o nejake dva miliony kusu. Tobe to pripada prilis mnoho?
Jinak jo, je to krasa zit tady na Yukonu, nechavame nastartovany auto pred obchodem, nezamykame baraky.....kriminal tady mame, obcas se v nem vyspi nejaky opily Indian...
Jinak chudinka rybicka...zkus si to...zapichni si hacek do pusy a nech se tahat chvili po pokoji a pak pozadej manzelku at te vezme kuchynskou palickou pres hlavusmilies/smiley.gif To je jak se asi citi ta rybasmilies/smiley.gif takovej malej hatapiksmilies/smiley.gif
duben 24, 2008 21:27
zabíjení tuleňů : petra K.
Já toto zabíjení považuju za velice nehumální,jestli tady příjde normální zabíjení tuleních miminek tím,že jim rozbijou hlavu a chvilku to trvá jí rozbít,aby neporušili kůži,maso tam nechávaj,vezmou si jen jemňoučkou běloučkou kožešinku.Jsem proti kožešináma příjde mi to jako strašná zrůdnost.Kvóty lovu se často překročují,to že jako klesají, to zveřejňuje Kanada kvůli většímu a většímu nátlaku.To že jí ryby,né jen tresky,není nic ospravedlňovaného,taky mají právo na jídlo a to,že naše populace nehorázně roste,tím roste i spotřeba ryb a rybářske lodě jsou spíš teď plovoucí továrny.Plení se moře a oceány nehorázným způsobem a protože lidi jsou strašní sobci a žijem na úkor přírody,tak radši řeknem,že je nějaký druh přemnožený a že nás připravuje o potravu,tak ho zabijem.S tímto článkem nesohlasím.
duben 26, 2008 11:19
Petro jasne ty tady zijes : Polarka
a je ti jasny vsechno. Ja uz nemam slov. Asi jsou taky naprosto zbytecna, protoze jsou lidi kteri se tech bilejch kozesinek proste nevzdaji. Kvoty nikdo neprekracuje. Meda se to. Jak se prekroci kvota tak se kazdy lov,at uz na lososy nebo na tulene zavira. Ale ono je to fakt tezky vysvetlovat nekomu z ceska, kde jsou lidi zvykli ze zakony jsou k tomu aby se prekracovaly, ze tady je to vec neznama.,.well ne nema to smysl. Nesouhlas dal, ale aspon si neco precti. Jasne humanni je, aby radeji pochcipali hlady, aniz by z toho byl nejaky uzitek. U toho krev netece....ze jo? Takove blbosti jako ze si to priroda predtim sama zaridila...ted nezaridi protoze napriklad orky sice jeste nejsou hajeny druh, ale je jejich pocet (na rozdil od tulenu)klesa. To nema smysl dal diskutovat.
duben 26, 2008 15:18
Milá Polárko : petra K.
Jestli já zas pochopila dobře ty žiješ v Kanadě.Znájm povahu člověka,kterej je pro peníze ochotný zabít kohokoliv,bohužel,takže nevěřím,že by někdo neodolal a neutloukl pár kousků na víc.Nebo vy to chodíte počítat?Pochcípat hlady,no když jim pleníme jejich přirozenou potravu.Užitek,jaký užitek,obohacování se na kožešinách pro snoby?Dobře regulovat,ale starší kusy,aby se obohatil genový fond a maso využít,né ho tam nechat ležet,dál způsob zabíjení.Myslím,že umlácení,neni zrovna nejrychlejší a někomu je líto kulky a s motorovou pilou tam taky nelítaj,takže s kuřaty na jatkách bych to nesrovnávala.
duben 27, 2008 19:08
OK Petro : Polarka
ano ziju. Vis Kanadani jsou trosku jimi lidi nez v Cesku. Predevsim...duvera na prvnim miste. Priklad....mluvis s nekym na telefomu a spojeni neni perfektni. Zavolas operatora ten se omluvi a celou tuhle konverzaci ti smaze z uctu. Ted si predstav kdyy to bylo v Cesku! Nebo priklad dve. Kvuli nejake bource nesel komputer u benzinky a muj manzel si tam uz nacepoval benzin za 80 dolaru. Penize nemel, jenom kartu. Pani co to obsluhovala mu rekla, ze je to v poradku aby ji ty penize prinesl zitra. Nechtela zadny identifikavni doklad, nic...jenom se zeptala na krestni jmeno. A ted si predstav podobne situace v Cesku.
Takze ne...on si tady hatapikem nikdo navic nebouchne,uz jenom ze to bouchnuti navic mohlo znamenat ztratu cele lodi za nekolik set tisic a to by se zatracene nevyplatilo, nemluve o zruseni licence. A ty si asi predstavujes ze hatapik je neco jako palicka na maso. Ale jedina rana staci na zabiti. Bile kozesiny jsou zakazane lovit i vykupovat, jak jsem psala jiz od roku 87 a hatapiky jsou pouzivane jen u deseti procent lovcu. A podivej se co jsem psala, V soucasne dobe je v kanadskych vodach 5.5 milionu tulenu, kteri maji zhruba 2 a trictvrte milionu mladat jako rocni prirustek. Na rok 2008 je povoleno ulovit 275.000 tulenu, coz predstavuje ctvrt milionu z celkoveho rocniho prirustku, coz rocne navysuje populaci o nejake dva miliony kusu. A jak bys chtela vybirat z vody starsi kusy? To by mne docela zajimalo, obcanku ti nedajsmilies/smiley.gif Z masa se bere blaber (miluji ho eskymaci) a libove maso. Rozhodne se nenechava lezet, vzdyt pro ty lidi i to je obziva.
A jen tak mimochodem. skoda ze tohle uz nebude uz moc lidi cist...na rozdil od Ceska, tady je zakazane prodavat ulovene maso do restauraci. Takze v restauraci nesezenes caribou nebo losa ci medveda, coz je v Cesku bezne, ze serviruji treba jeleni gulas. Proto zde neexistuji pytlacke tymy, ktere by vybijeli zver. A taky by si zadna restaurace nedovolila je od nekoho koupit a zadnej lovec ho nabizet. Proste je to zakazane!!!! a nikdo si nedovede predstavit zakaz prekrocit.
duben 27, 2008 22:12
jeste se pokusim vysvetlit : Polarka
lod je spolecna, tu ma nekolik lidi dohromady. Pro Kanadu jezdi asi 6 flotil. Nepracuje to tak ze by se reklo, tak to je posledni tulen a kvota je vycerpana.Dela se to tak ze ke konci uz je treba povolene lovit jenom treba dva dny, aby bylo jiste ze se kvota nepresahne. A dalsi otevreni uz neni! A na lodi kazde ktera vyjizdi musi byt inspektor, ktery kontroluje jestli vsechno probiha podle stanovenych predpisu.
duben 27, 2008 22:50
Říkejte si co chcete! : Sardinka
Každý říká něco jiného: vlada X ochranci přírody. ALe myslím, že když se na veřejnost dostaly fotografie a videa umlácených zvířat a podobně, lidé začaly něco dělat. Ne každý, někomu je to jedno, někdo se hrne aby si koupil tulení peněženku, někdo je v tom ještě podporuje, ale jsou tady i tací kteří se tomu snaží zabránit. A v tom je zas podporuju já. Je to hnusný! Potřebujeme snad k životu nejakou připitomělou kožešinu? stojí nám to za to? Musí kvůli tomu tak surově umírat tolik nevinných zvířat?
únor 22, 2009 15:59
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]