O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

MILENA A JEJÍ KONÍCI - JEDEME DÁL! - 6. PDF Tisk E-mail
Úterý, 30 srpen 2022
Přejít na obsah
MILENA A JEJÍ KONÍCI - JEDEME DÁL! - 6.
Strana 2

 

 

 

Zprvu jsem si myslela, že „Vašek“, jak se Lesliemu po domácku říká, připustí všech sedm našich dospělých klisen.

Tím bychom měli velikou šanci odchovat několik klisniček.

Ale pak jsme si s Kreuzigerovými sedli a probrali situaci – v příštím roce nemůžeme mít na pastvinách sedem klisen s hříbaty, pastvina je neuživí. Nemůžeme zregulovat základní stádo, protože zatížení pastvin se v daném dotačním programu počítá z celoročních minimálních stavů. Jediné řešení je tedy rozdělit klisny tak, že ty, co se ohřebí letos, se připouštět nebudou a ty, co hříbě nebudou mít, necháme běhat s hřebcem ve stádě. Dva oddělené areály nám tento systém umožní. A klisny, z nichž některé už jsou v letech, budou ob jeden rok „odpočívat“ (jeden rok budou březí, druhý kojící, odpočinek to moc nebude, ale lepší než být březí a kojící zároveň).

 

Jedno stádo tedy vytvořila Duha, Carmen, Nugeta a Aglaia, a k těm se přidal koncem března právě zmiňovaný „Vašek“, neboli Alpinhorse Leslie. Ve druhém stádě byly ohřebené kobylky Grácie, Guinevera, Fláje, všechny tři měly zase hřebečky – tentokrát „fotbalisty“: Ronaldo, Ramon a Rooney. A protože zde hřebec nebyl, mohly s nimi být také roční Coryna a Ruth.

 

 


 

 

O něco později přibyla do stáda s hřebcem dočasně, na připuštění, loni Rupertem připuštěná klisnička Applause a to s Rupertovo dcerou Amálkou. Od majitelky Applause jsem obdržela nečekanou prémii, šampáňo. Z hlediska dárce byl důvod k radosti trojnásobný – kobylka u nás opravdu zabřezla, porodila klisničku, kterou si chovatelka může v chovu ponechat (hřebeček, syn její klisny, by jí byl nanic), a Amálka podědila po mamince atraktivní barvu palomino (žluťák, izabel).

 

Koncem srpna jsme si plemenné hřebce Ruperta a Leslieho „prohodily“ zpátky. Leslie tedy u nás připustil pět klisen, z toho 4 naše a 1 cizí. Leslie je bělohřívý ryzák, Carmen a Aglaia jsou také ryzky, tam je zbarvení hříběte jasné, bude také ryzák, nejistý je pouze odstín srsti a hřívy. U hnědky Nugety a černobílé straky Duhy je více možností, teoreticky ryzák, hnědák, vraník, u Duhy jak v jednobarevné verzi, tak i ve verzi strakaté.

 

 

 

 

 

Necháme se překvapit, hlavně ať jsou hříbata živá, zdravá.

 

 


 

 

Aktuálně však kromě hřebečků, kteří ale půjdou brzy k novým majitelům, vlastním v obou stádech jen po jedné klisně. Ponechala jsem si Duhu a Fláji (a Ruperta), a odprodala Kreuzigerovým Grácii, Guineveru a Ruth. Postupně tedy přebírají můj chov do svého vlastnictví, a já se z úředního majitele, který se za koňmi podívá jen na chvíli v neděli, změním v pomocníka v chovu, který bude v mé chovatelské práci pokračovat.


 

A to je zatím všechno, drazí přátelé …

 


Komentáře (2)add feed
... : doktor
Nádherná a krásná i když namahavá práce.Moc hezké.
září 01, 2022 14:45
... : AnickaM
Skoda, Mileno, ze to uz konci. Nemas nahodou ve svych pametech nejake konicci prihody?
září 01, 2022 16:13
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]