O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

MILENA A JEJÍ KONÍCI - JEDEME DÁL! - 5. PDF Tisk E-mail
Pondělí, 22 srpen 2022
Přejít na obsah
MILENA A JEJÍ KONÍCI - JEDEME DÁL! - 5.
Strana 2
Dnes vám napíšu, co se stalo v roce 2021. Minule jsem nakousla, že jsme chtěli rozšířit stádo ještě alespoň o jednu klisničku. Doufala jsem, že by se nám mohla nějaká narodit od našich březích klisen, ale nevyšlo to. V dubnu a květnu se nám narodili tři rošťáci. Tedy hřebečci Rošťák, Raubíř a Rascal. Pro pojmenování hříbat shetland pony platí jednoduché pravidlo, že hřebečci dostávají jméno se stejným začátečním písmenem, jako má jejich otec.

 

 

Což je v tomto případě Parlington Rupert, přičemž „Parlington“ je prefix, tedy název jeho rodného hřebčína, takže hřebečkům je potřeba vybrat jméno od R (u klisniček se jméno vybírá tak, aby mělo stejné počáteční písmeno jako matka).

 

 

 

 

Hřebečci ale zlobiví nebyli, naopak z nich vyrostli mazlíci.

Zpočátku jsem měla problém je od sebe rozeznat, však taky když mají stejného otce, je jistá podobnost zaručena, ale později už jsem se naučila identifikovat jejich odlišnosti, a tak, když nastalo jejich označování čipem, jsem si jistá, že se nic nepopletlo.

 

Kamarádce Ivetě, od které máme Nugetu a Aglaiu, se ten rok narodila jen jedna klisnička.

Zamluvila jsem si ji, ale protože není možné mít mladé nedospělé klisny ve stádě, kde je přítomen hřebec (Aglaiu a Nugetu jsme proto drželi samostatně, dělaly si ale navzájem společnost), poohlížela jsem se ještě po jednom hříběti.  

 

 

 

 

Známá mě upozornila na inzerát, nabízející na prodej klisny dvě – ryzku Carmen a její hříbátko „podkobylče“ Corynu (tedy neodstavené hříbě, které nelze samostatně koupit).

 

Dohodla jsem se s majitelkou na ceně, část jí poslala předem na účet, zbytek jsem měla v hotovosti s sebou. Carmen jsem znala jako tříletou z výstavy v Pardubicích, kdy porazila v šampionátu tříletých klisen moji Fláji, proto jsem se nejela na Carmen podívat předem, nezávazně. Obě klisny mezitím porodily několik hříbat, Fláje zmohutněla, možná zásluhou krve svých rodičů; očekávala jsem proto, že na dvoře chovatelky objevím srovnatelné, nebo ještě lepší zvíře.

 

Byla jsem ale nepříjemně překvapená.

Chovatelka se prezentuje tak, že se o své koně stará nejlíp na světě, také mi poslala několik fotek Carmen s Corynou (dodatečně jsem si uvědomila, že vybrala fotky pro Carmen lichotivé), ale při příjezdu k ní na dvůr už rovnou s přepravníkem (což není laciná záležitost), jsem viděla pohublou klisnu průměrného exteriéru s pěkným hříbětem vedle sebe. Zaváhala jsem, jestli koupi nezrušit, protože bylo možné, že Carmen není zcela zdravá.

 


 

 

Zaváhání bylo krátké, protože jsem si nebyla jistá, zda lze sehnat jiné hříbě, a také mne napadlo, že možná tato klisna v našich podmínkách neomezené pastvy brzy svou kondici zlepší.

A tak nám do stáda přibyly dvě nové klisny.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]