O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

MILENA A JEJÍ KONÍCI - JEDEME DÁL! - 4. PDF Tisk E-mail
Středa, 20 červenec 2022
Přejít na obsah
MILENA A JEJÍ KONÍCI - JEDEME DÁL! - 4.
Strana 2
Strana 3

 

 

 

Následovalo (r. 2020) narození a odchov dvou hřebečků a dvou klisniček, hříbata jsem všechna prodala, i klisničky, přestože jsme potřebovali stavy koní trochu navýšit.

Ale Fortuna i Glorie byly Rupertovy dcery a nemohly by se s ním připouštět.

Koupila jsem tedy místo nich už na podzim 2019 dvě klisničky (Nugetu a Aglaiu) odchované mou kamarádkou Ivetou, a na rok jsme si je umístila znovu k Jitce do Borohrádku k jejím mladým klisničkám.

 

Otec klisniček Nugety a Aglaiy je hřebec, který se mi už dávno líbil, exteriérem i barvou – já trpím na čisté, nebělohřívé ryzáky (to byla právě Sametka). Zvažovala jsem možnost, že bych dvě svoje klisny dovezla k Izzardovi připustit, ale obávala jsem se, že – 1.) nemusí zůstat březí, 2.) narodí se hřebečci a já toužila po zrzavé klisně, 3.) narodí se klisničky, ale po matkách světlohřívé.

 

Koupit Nugetu a Aglaiu byla proto výhra, protože Nugeta je sice hnědka, ale Aglaia ryzka-zrzka jak se patří. Aglaia se původně jmenovala Grácie. To bych pak ve stádě měla Grácie dvě, tak jsem se domluvila s Ivetou, že klisničku nechám úředně přejmenovat.

 

No, a když jsem si připomněla jména tří grácií z řecké mytologie, přišlo mi jako nejhezčí toto jméno.

 

 


 

 

Ještě jsme potřebovali alespoň jednu klisnu, protože se Pepa totiž rozhodl, že pole za svým statkem zatravní a vytvoří zde novou pastvinu.

 

Tím však navýší výměru obhospodařovaných trvalých travních porostů, takže aby měl i nadále možnost pobírat dotace na udržování těchto travních porostů, musí dodržet i zatížení dobytčími jednotkami.

 

Pár vysvětlivek – na pozemky, které zemědělec užívá, lze čerpat základní dotace SAPS, příplatek za tzv. greening a v případě travních ploch ještě dotace z programu AEO, ale aby se tráva jen nemulčovala, musí mít zemědělci i nějaké stanovené minimální stavy zvířat tuto trávu (nebo seno) žeroucích – tj. krav, ovcí nebo koní, což se přepočítává pomocí tzv. VDJ (velké dobytčí jednotky – kráva, kůň = 1 VDJ, ovce, koza 0,15 VDJ) a následně se takto přepočtená zvířata porovnají s výměrou travních porostů konkrétního zemědělce.

 

Ale o tom, jak to s přikoupením další klisny dopadlo, tedy popis událostí v roce 2021,

 

nechám zase napříště…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Komentáře (6)add feed
... : AnickaM
Mileno, hrozne rada ctu ponici pribehy. Jen jsem se chtela jak to prestehovani nese Sametka, kdyz jsi ji mela tolik let?
červenec 21, 2022 11:50
... : doktor
Nádhera,těším se na další !
červenec 21, 2022 14:37
... : LUCIE T.
Moc ráda to čtu, teď jsem si to znovu přečetla od začátku. Je to tak fajn, žádná politika, konečně!!!
červenec 22, 2022 01:11
... : *deeres*
Krásný koníček a náplň života, krásní koně.
červenec 22, 2022 11:13
... : Milena Nováková
Aničko, koně jsou zvířata stáda, které se u divokých koní přesouvá z místa na místo, proto netíhnou k nějakému konkrétnímu prostoru. Nemají tedy teritoria jako šelmy. Dokladem jsou například velké přesunu afrických stád antilop a zeber - jde vlastně o kumulaci základních stád tvořených hřebcem, několika klisnami a dorostem. Pokud u základního stáda je hřebec poražen jiným, klisny přijímají vítěze a nestýská se jim po předchůdci.
Na rozdíl třeba od psů, kteří mají předobraz svého chování ve vlčí smečce. Ta je obvykle tvořena párem vlků a ostatní jsou jejich potomci z různých vrhů. Vlci si hájí teritorium proti jiným vlkům. Takže pes následuje přirozeně svého páníčka a hlídá domov, koně to takto nemají. Ano, mohou preferovat někoho ze svého okolí, rozumět více pobídkám jednoho jezdce, souznět s ním, než s jiným, koně jsou schopni velké empatie, jsou např. opatrní vůči dětem a dospělému klidně šlápnou na nohu nebo ho shodí na zem, vycítí náladu člověka, smutného utěšují, rozzlobenému se brání atd., ale nestýská se jim, když změní majitele. Pokud mají i v novém domově zajištěno, co k životu potřebují, jsou spokojení, i když je původní majitel vlastně opustil.
To pro mne to bylo těžké. Ale už jsem před podobnými rozhodnutími stála vícekrát - třeba zrovna když šlo o matku Sametky Samanthu. Byla jsem z ní nadšená, ale vyvstal problém jejího utíkání z výběhu na silnici. Nechápu, proč se jí líbilo stát uprostřed okresní cesty, chápala bych zdrhání za něčím k snědku. Zkoušela jsem to nějak vyřešit, bohužel mi nakonec zbyla jediná volba - ponechat si ji, a jednou ji najít na té silnici sraženou autem, nebo se jí vzdát, aby se toto nestalo. Přenechala jsem ji kamarádce, ta ji později prodala dál, narodilo se jí ještě několik hříbat. Plemenná kniha ji eviduje stále jako živou, má letos 32 let.
červenec 23, 2022 14:34
... : AnickaM
Jeej, dekuji. No, ja to brala podle psu a kocek. I kdyz se rika, ze kocky tihnou ke staveni, vsechny moje kocky tihly ke mne. At jsme se stehovovali kamkoliv, nemely s tim problem, vonelo jim to jako ja, jen vsechno obesly a byly doma.
červenec 24, 2022 19:58
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]