O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NEBEZPEČNĚ JEDOVATÁ KRÁSKA PDF Tisk E-mail
Pátek, 19 červen 2020

NEVÍTANÍ HOSTÉ – LUPINA - Zahrádkářův rokLupina mnoholistá (Lupinus polyphyllus), původem ze Severní Ameriky,  roste od jižní Aljašky a Britské Kolumbie až do jižního Utahu a Kalifornie, na východ do Alberty a na západě do Wyomingu. Rozhodně na naše louky nepatří a vytlačuje původní luční druhy. A hlavně je celá jedovatá – a nejen pro zvířata.

 

Ve všech částech rostliny jsou látky ze skupiny alkaloidů, konkrétně lupinidin. Tyto látky významně poškozují jaterní tkáň, nervový systém, srdce a ledviny. Při vážném zasažení člověka dochází k ochrnutí dýchacích orgánů a následné smrti. Při slabším zasažení se projevují nepříjemné halucinace.

 Do volné přírody se šíří hlavně od chalup a zahrádek, jde totiž o oblíbenou okrasnou rostlinou. Když kvete, tak je nejčastěji modrofialová. Není to však pravidlem. Na území České republiky je invazivním druhem poškozujícím místní ekosystém. Stejně je klasifikována i na Novém Zélandu, ve Švédsku, Norsku, Finsku, Litvě a Švýcarsku.

Pro naše louky představuje lupina riziko, protože postupně vytlačuje původní luční druhy. Pokud se nezabrání jejímu dalšímu šíření, na některých loukách neporoste vedle lupiny nic jiného. A ty pak ztratí jak na výživové hodnotě, tak i na své druhové rozmanitosti. Riziko představuje hlavně pro hospodářská zvířata, zvláště pak ovce, které v rámci projektů na záchranu cenných horských enkláv od jara do podzimu louky spásají.

Krásná a dravá – lupina se v přírodě chová jako bezohledný ...

 

Na krkonošských loukách se nesmírně rozšířila a bohužel, není v možnostech správy národního parku lupinu včas na loukách posekat a zabránit tak jejímu dalšímu šíření. Správa KRNAP proto prosí o pomoc vlastníky luk a hospodáře. Včasná seč omezí další šíření lupiny. Je třeba ji sekat nejpozději v době, kdy začne kvést, aby nemohla vytvořit semena.

Rovněž KRNAP žádá o jakékoli informace o výskytu lupiny či dalších invazivních rostlin v Krkonoších. A když na svých túrách jako návštěvníci hor uvidíte kvetoucí lupinu, klidně si ji utrhněte, pomůžete krkonošské flóře. Pozor však na lupinu odkvetlou se zralými semeny, abyste naopak nepřispěli k jejímu dalšímu šíření,“ apelují na návštěvníky hor.

 

Když totiž původně chudá horská louka zaroste lupinou, během několika let ji lupina obohatí takovým množstvím dusíku, že už na ní pak neroste nic než kopřivy a další běžné nitrofilní plevely známé z okolí hnojišť, kompostů a okrajů hnojených polí.

 

Pro původní organizmy, které tam rostly, je louka definitivně ztracená.

 

 zdroj: KRNAP


Komentáře (3)add feed
... : andrea
Babička ji mívala na zahrádce ve všech možných odstínech.
Ale jak vidět, tak tím, že se rozprchla do krajin, nestalo se dobře. Je krásná, ale podle všeho nebezpečná.
Tak je to asi se vším. Každý má svůj domov, kde mu to vyhovuje, ale kde se také musí "dobře chovat". A když nemá své přirozené nepřátele a tedy se rozšíří masově, je to průšvih. Tohle je přeci stejné jako s bolševníkem. Ten se tu hubí a hubí, ale vyhubit nelze.¨
Ostatně tahle rostlina se jen posekáním nevyhubí, má velmi zdatné kořeny, takže zase znovu obroste.
červen 19, 2020 08:16
... : *deeres*
Znám hnusnější kytky, lupina je krásná a teta jí na zahradě také mívala ve všech možných pastelových barvách. Ale v přírodních parcích nemá co dělat.
Těch zavlečených kytek jsou haldy, úplně hnusná a nezničitelná je křídlatka, nebo smradlavá netýkavka žláznatá.
Každý dobrý úmysl musí být po zásluze potrestán, tyhle kytky si totiž původně lidé pořídili do zahrad, jako okrasné rostliny. Že si to pořídí nějaký laik a nedomyslí následky, to není nic divného, ale oni se i odborníci někdy seknou. Tak si kdysi nasadili zahradníci v Průhonickém parku invazivní kolotočník ozdobný a ten se jim časem rozlezl do kraje.
červen 19, 2020 19:07
... : doktor
Vlčí bob.V Krásném lese je velká úžasná lokalita divoce rostoucích a kvetoucích květinek.
červen 22, 2020 12:50
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]