O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JAK ZNÁTE KOČKY? TY ČTYŘNOHÉ? PDF Tisk E-mail
Středa, 20 listopad 2019
Výsledek obrázku pro catsNěkdo si kočku pořídí, protože se mu líbí roztomilé koťátko, někdo ji dostane darem, jinému je svěřena "na pár dní", jen na chvilku, aby ji pohlídal. A - plynou týdny, plynou měsíce... A z hlídače se stane nedobrovolný majitel. Však si možná pamatujete, že tohle přesně se stalo Pepovi. Trvalo dost dlouho, než se rozhodl, že svou spolubydlící "dá jinam", a ještě déle, než jí skutečně báječný domov našel... A myslím, že za tu dlouhou dobu, co byl jejím ochráncem, se o ní hodně dozvěděl. Ale - stejně si myslím, že následující zajímavosti asi všichni nevíte:

 

 

 

 

 

 

  • Kočky za celý život při čištění kožichu vyloučí tolik slin, jako tekutin při močení. Stráví 30 % života péčí o své tělo. Čistota půl zdraví.

 

  • Kočka má na předních pazourách pět drápů a na zadních jen čtyři. Některé kočky se rodí až se sedmi drápy na předních tlapkách.

 

  • Kočka nemá klíční kost, takže se protáhne přes jakýkoli otvor velikosti jejich hlavy. Zato má 30 obratlů.

 

  • Hmatové vousky pomáhají kočkám orientovat se v prostoru. Na tvářích jich mají 24 (ve dvou řadách po 6 fouscích na každé straně). Další pak mají nad obočím, na bradě a nad na zadní straně předních nohou. Jejich kořínky sahají až k nervových zakončením. Když pak kořist svým pohybem způsobí jemné proudění vzduchu, kočka ji díky hmatovým vouskům okamžitě zaregistruje.

 

  • Její hmatové vousky mají však několik účelů – např. je používají jako měřítko. Jsou široké stejně jako jejich tělo, takže když se chce kočka protáhnout malým otvorem, nejdříve do něj párkrát strčí hlavu, aby se ujistila, že se do něj vejde. Poškození vousů jí zásadně snižuje orientaci. Toho využívají některé úzkostné kočičí mámy, které svým rozdováděným koťátkům bez pudu sebezáchovy vousky okusují.
 
 

 
 

 

  • Kočičí moč pod UV světlem svítí. Někdy kočky močí "na protest", když jsou utrápené nebo vystresované, např. když se lidé v jejich okolí často hádají. Takto označené místo pak velmi zapáchá a je problém ho dokonale vyčistit.

 

  • Kočky chodí po prstech. Také se potí pouze na polštářcích tlapek. Po vyšetření u veterináře si proto můžete všimnout mokré stopy na stole.  Kočka má na předních pazourách pět drápů a na zadních jen čtyři. Některé kočky se rodí až se sedmi drápy na předních tlapkách.

 

  • Kočka má 32 svalů v každém uchu. Bílé modrooké kočky jsou často hluché. Délka života koček se za posledních 50 let skoro zdvojnásobila.

 

  • Kočky předou, i když vůbec nejsou v pohodě. Vrnění jako takové je tichý vrčivý zvuk způsobený jemnými vibracemi slizničních řas v kočičím hrtanu umístěném pod hlasivkami. Zatímco tygři, lvi a další velké šelmy dokážou příst jen při výdechu, kočky domácí předou při nádechu i výdechu a to už pár dní po narození.
 
jaké je to - žít s kočkou, s kočkama?
 
  d@niela
(já to znám jen "sepes")
 
 

 

Komentáře (7)add feed
... : Michal
Kočky vpředou, to je pravda. Už se přišlo na to proč, vrnění jsou vlastně vibrace o frekvenci 25 hertz, doporučuju přečíst si https://www.vaschovatel.cz/blog/475-tajemstvi-predeni-proc-kocky-vrni-a-vrnet-potrebuji.html. Tam je to krásně a úplně popsáno.
listopad 20, 2019 08:36
... : mila1
O anatomii koček toho tolik nevím, ale jedno vím určitě - hlazení kočky mne uklidňuje, a proto mi už 10 let patří do mé domácnosti.
listopad 20, 2019 09:07
... : Milene
Doma jsme vždycky mívali kočky, většinou několik. Takže mne, než jsem se odstěhovala, provázely životem kočky. Byly vždycky hodné, milé, chtěly se mazlit. Žádné granule nebyly, dávalo se jim, co zbylo. A občas na přilepšenou masíčko. Na noc chodily ven. Na verandě měli dřevěnou krabici s dekami, nic extra. I když pořádně mrzlo, tak doma zůstat nechtěly a v noci, třeba ve tři hodiny začala mňoukat, že chce jít ven. Potom, když jsem se vdala, tak kvůli dětem jsme měli pejsky. Poslední nejúžasnější odešel před rokem. Bylo mu přes 15 let. Bylo to těsně před tím, než jsem se stěhovala do nového bytu. Myslela jsem si, že jak půjdu do důchodu, a to už bude brzy, pořídím si zase kočičku. A tak jsem byla ochotná snaše její kočku hlídat. Byla u mne už několikrát. Na víkend, na týden. Všechno vzhůru nohama. Květináče na zemi. Shazuje je z oken jako kuželky. Záclony, ty chráním jedině tak, že je musím sundat. Rozkousané dráty osvětlení linky v kuchyni. Musel přijít eletrikář a opravit. Jedno koženkové křeslo po tcháníčkovi už jsem musela vyhodit, protože ho úplně zničila. A to nemluvím o vytahaných nitích na nové sedačce. Stačí, když se po ní jenom prochází. Holt jsem si koupila nevhodný potah. A další a další. Když mne zdrhne na schody, mám strach, aby neutekla ven, tak jí naháním půl hodiny, než ji dostanu domů. Prostě neposlechne. Psa naučíš poslouchat, kočku ne. Tak už jsem z pořizování kočičky vyléčená. Tak takové je to u mne.
listopad 20, 2019 09:35
... : mila1
Milene: tak jsi holt padla na "kočičího spratka" smilies/smiley.gif Já jsem se cca před 10ti lety ujala černé kočky, kteoru kamarád našel jako kotě s přejetýma zadníma nožičkama. Ty nožičky jí srostly, ale vyrostl z ní podobný puberťák, jak popisuješ. Nejdříve byla u kamarádovy maminky, ale tu tak šikanovala (číhala na ni a pak na jí zezadu skákala a drápala ji do lýtek, shazovala jí brýle atd.), že nakonec skončila na převýchově u mne. No kupodivu až na takové ty kočičí zvyky, že si lehala na klávesnici, když člověk chtěl pracovat, nebo na knížku, když si chtěl číst, byla docela hodná a vyrostla z ní krásná černá kočka se žlutýma očima, taková kočičí dáma, která se mazlila jen když chtěla, ale jinak byla moc hodná. Proto mi bylo cca před měsícem hodně smutno, když jsem ji našla ráno nehybnou a studenou na pelíšku. Vet konstatoval, že to bylo asi srdíčko. Moc mi chybí, ale mám ještě jednu kočku, tak se to dá.
listopad 20, 2019 09:57
... : Milene
mila1: Tak to je dobře, že máš ještě jednu. Té naší říkáme: Kočka s erorem podle jedné písničky od Pokáče. Ale hezoučká je.
listopad 20, 2019 10:29
... : doktor
No dcera má u domu kočičku "Nesi".Je to hrdá holka.Mazlit se jde jen k tomu, koho si ten den vyhlédne a je to též stará coura.Ahoj !
listopad 21, 2019 13:08
... : Josef Kouba
Kočky a pejskové žijí v naší domácnosti přes 40 let. Kočiček bylo celkem za ty léta celkem 6 ale z toho 5 kocourů (vykastrovaných). Mikeš(jak jinak) jemuž je asi 12 let je dlouhosrstý, váží 10 kg.
Před 6 lety jsme jej vyzvedli z útulku, podobně jako všechny ostatní. Byl polodivoký. Žil venku a domu se přišel jen nažrat. Do dnes sice stále na noc vyráží ale jen na pár hodin. Máme 5 letého malého černého knírače Jessie. S kocourem jsou velcí kamarádi. V místě kde nyní bydlíme jsme populární trojice. Já, pes a kocour po 9 večer jdeme na dvou km špacír kolem bloku. Kocour se za námi vždy courá ale někdy špacír odmítne. Zde musím vysvětlit, že bydlíme ve čtvrti mimo město kde jsou jen soukromé domy, žádné obchody či restaurace. Po deváté je zde ticho jako v kostele a někdy nepotkáme ani auto. Pouze jeleny jež se v této čtvrti a i v celém městě volně pohybují.
Pejsci kteří u nás bydleli byli: čuvač, boxer, kokršpanělka, německá doga, jménem Tonda, knírač Billy a nyní, asi poslední vzhledem k našemu věku také knírač Jessie. Zvířátka vždy měla prostor, protože celých 45 let až na velice krátké období jsme vždy pronajímali dům a posledních 25 let jsme ve svém.
listopad 22, 2019 03:40
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]