O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

HMYZ MIZÍ ... PDF Tisk E-mail
Úterý, 10 září 2019
Eva Hauserová
Uznávám, že zahrádce momentálně nehrozí mučivé sucho, občas nám sprchne. Ale všimla jsem si jiné zneklidňující věci: kam se poděly ty spousty hmyzu, které oživovaly krajinu? Médii nedávno prošla vlna článků o tom, že celosvětově ubývá hmyzu, a to jak druhové pestrosti, tak i jeho množství, a já si uvědomila, že to můžu potvrdit z vlastní dlouhé zkušenosti. Je to názorně vidět!

 

 

 

 

 

 

Už před pár lety jsem si všimla, že při cestování autem zůstává čelní sklo čisté, zatímco dřív se o něj rozplácávaly nejrůznější letící hmyzíky. A letos v létě jsem si uvědomila další věc: lidé už ztratili reflex, že když chceme večer v místnosti rozsvítit, nemůžeme nechat dokořán otevřené a ničím nezacloněné okno, protože by nám dovnitř nalétali nejen komáři, ale i spousta můr, tiplic a dalších podobných potvůrek, které by se motaly kolem lampy a sebevražedně by na ni útočily. Ono se to totiž už neděje. Klidně můžete nechat zářící okno otevřené dokořán do tmy.

Další pokus – ale asi méně průkazný – jsem provedla se smýkáním: to vezmete síťku s rukojetí a jezdíte s ní po trávě, květinách a po větvičkách keřů tak, aby do ní napadali různí drobní živáčci. Měli by vám tam zůstat třeba různí broučci – páteříčci, nosatci, dále luční koníci a podobně. A ono nic, vůbec nic! Nulový úlovek. A potom: když člověk odvalí na zahrádce kameny, čekal by tam třeba nějaké střevlíky, střevlíčky, kvapníky – ale kdepak. Pravda, jsou tam spousty svinek (název pochází od toho, že se svinují do kuličky), nějací pavouci, mnohonožky, ale z brouků jen sem tam nějaký drabčík.

 

Je vidět poletující hmyz, to ano – mouchy, mušky, včely, vosy, čmeláci, sem tam něco jako pestřenka či pilatka... a z brouků slunéčka sedmitečná, myslím, že to nejsou ta invazivní čínská... jenomže druhová pestrost je docela malá. Kam se kupříkladu poděly všechny ploštice, jako pruhované nebo zelenohnědé kněžice? Na jaře se vždycky vyrojí jen hejna ruměnice pospolité. A z motýlů jsou vidět skoro jen bělásci a sem tam babočka bodláková (jednou jich byla na naší zahrádce celá invaze a dodatečně mi došlo, že zřejmě děti ve škole nebo v nějakém kroužku úspěšně odchovaly tyto babočky z housenek – je to jediný druh, který si můžete objednat poštou a sledovat, jak se housenky líhnou, rostou, kuklí se a posléze dospělci opouštějí kukly).

 

Výsledek obrázku pro MOTÝLI v čr

 

Jenomže já se pamatuju, že byla úplně běžná babočka kopřivová a babočka paví oko, a občas člověk viděl babočku admirála, osikovou, bílé C... a co teprve široká škála hnědásků, perleťovců, modrásků, žluťásků... to všechno zmizelo.

 

 

Svědectví pamětnice

 

Výsledek obrázku pro MOTÝLI v črPochopila jsem, že mé vzpomínky či představy, jak by situace s všudypřítomným hmyzem měla vypadat, jsou vlastně velice dávné. Pocházejí z mého dětství v 60. letech, protože hmyz mě tehdy velmi zajímal a byla jsem v tom na tehdejší dobu opravdu výstřední holčička (můj idol byl potrhlý lord Castlepool pobíhající se síťkou na motýly ve filmech o Vinnetouovi :-)) -

Castlepool pobíhající se síťkou na motýly ve filmech o Vinnetouovi :-)) - dodnes mám schovanou jednu krabici s ošuntělými motýly, kde je i otakárek fenyklový... vím, že vzpomínky se časem přibarvují, ale vybavuje se mi dost dobře, jak se všude rojil a hemžil nejrůznější hmyz.

 

 

 

I dnes pozoruju, že se hmyzy někde vyskytnou ve větším množství, ale vesměs je to proto, že je my lidé nechtěně nakrmíme a způsobíme jejich lokální přemnožení – octomilky poletující v mračnech kolem kompostu, kde skončilo spadané a v kuchyni nevyužitelné ovoce; dřepčíci měnící v suchých a horkých dnech listy lichořeřišnice ve zteřelou síťovinu; housenky běláska řepkového rozlézající se na sazenicích brokolice; zavíječ zimostrázový úplně likvidující porosty buxusu; spousty mravenišť v záhonech, jakmile je delší dobu sucho.

 

Souvislosti

 

Související obrázekVšeobecně panují největší obavy z toho, že užitkové rostliny přijdou o své opylovače, a my tím přijdeme o úrodu. Tenhle efekt zatím vůbec nepozoruju, naopak, třeba naše jabloně a meruňka nás zahrnují větším bohatstvím plodů než dřív. Je tedy pravda, že se jich hodně zkazí už na stromech, protože je nakoušou vosy... takže bychom mohli naopak tvrdit, že hmyz je svým způsobem na postupu. Je drzejší a lépe sžitý s člověkem. Vidím v tom paralelu s ptactvem, kde začínají převládat havranovití ptáci – u nás hlavně straky a sojky – kteří pochopili výhody toho, když budou žít v bezprostřední blízkosti člověka. Naopak mi připadá, že drobní ptáčci závislí na hmyzu jako na potravě, jako sýkorky, mají asi dost krušné časy.

 

Otázka je, proč hmyzu vlastně tak ubývá. Teplejší a sušší počasí by mu přece mělo svědčit a plochy lesů, luk a sadů snad zůstávají v Čechách přibližně stejné.

 

 

Tedy, samozřejmě, že zabíráme nové plochy pro různé stavby, nebo je pokrýváme asfaltem a betonem, ale to asi nevysvětluje tak drastický úbytek. Snižuje se i druhová pestrost rostlin? Používáme o tolik víc „chemie“? Mýtíme rostliny, které hmyz potřebuje, jako třeba porosty kopřiv? Mizí různé biotopy, které v šedesátých letech navzdory všemu rozorávání mezí a spojování polí v obří lány přece jen ještě přetrvávaly?

 

Nastal zásadní úbytek hmyzu už v sedmdesátých letech, s vlnou meliorací a přeměn naprosto nevhodných míst v ornou půdu? Nezdá se mi, mám pocit, že je to do značné míry jev posledních dvaceti let.

 

Slyšela jsem docela pravděpodobnou teorii, že velmi neblahý vliv má balíkování sena, při kterém přijde dost hmyzu o život. Lví podíl asi bude mít i časté používání roundupu pro potlačování „plevelů“ v trávníku, nebo na ploše, kterou chceme „vyčistit“ pro založení zahrady. Úplné vymizení „plevelů“, tedy doprovodných rostlin, v průmyslovém zemědělství.

To všechno zřejmě vede k takovému zmenšení ploch dostatečně pestrých rostlinných společenstev, že už to k přežití populací jednotlivých hmyzů prostě nestačí.

 

Co dělat... můžeme jen doufat, že každá přírodní, trochu „džungloidně“ pojatá zahrádka, tenhle trend o kousíček zpomalí nebo i zvrátí.

 

EVA HAUSEROVÁ

 

 

 

Komentáře (8)add feed
... : mamča
Hmyz nemizí. Všechen bydlí u nás na zahradě.
Letos jsem kvůli zdravotním problémům, suchu, vnoučatům, apod. trestuhodně zanedbala naši zahradu, takže všichni brouci, kobylky a motýli se z okolních udržovaných zahrad přestěhovali k nám.
Bohužel, i jakýsi "motýlek" nakladl vajíčka na živé ploty buxusu-zimostrázu, a jeho housenky totálně ožraly veškeré listy cca 40tiletých keřů. Speciální postřik jim zřejmě chutnal. Po vydatných deštích začínají keře nesměle obrůstat. Pokud tam ovšem uvidím "šedavého motýlka", půjdu na něj s plácačkou.
září 11, 2019 06:28
... : *deeres*
Jedno k druhýmu i stokrát nic umořilo osla.
Bez viny není ani světelné znečištění LED světlama a nedávno jsem četla, že i ty tolik propagované větrné elektrárny nejsou ani zdaleka tak ekologické a nevinné. Větrníky prý kosí hmyz rovnou po miliardách.
Od dubna do října větrné turbíny v Německu zabíjí pět až šest miliard jedinců hmyzu denně. Ročně se má jednat o 1200 tun hmyzu. Ani takové množství nepředstavuje pro hmyz žádnou hrozbu, tvrdí ochránci přírody.
https://www.euro.cz/udalosti/vetrne-turbiny-zabijeji-hmyz-behem-leta-po-miliardach-1444822
Prý to tak moc nevadí??? :-
Tady všelijaké pučmelouny vidím, hlavně ty tiplice a komáry, ty o sobě dají vědět, stejně tak , jako octomilky. Je tu v okolí hodně včelařů, a jsou tu i divoké včely, čmeláci,uřvaný cvrčci, sem tam nějaký motýl a z můr se letos hodně urodila dlouhozobka svízelová, co vypadá, jak malý kolibřík. Na zahradách už hodně lidí si postavilo bejvák pro brouky.
Co ale masivně zmizelo, to jsou žížaly. Na asfaltkách, když zapršelo, tak se jich tam válelo na kila a teď nic, ani jedna.
září 11, 2019 07:48
... : *deeres*
Samozřejmě, že ti uřvaní cvrčci, ale tyhle dělají v noci tak strašný randál, že jsou uřvaný.
září 11, 2019 07:54
... : mamča
*deeres* U nás bydlí i žížaly. Právě jsme začali vyndávat brambory, a žížal je v záhonech nepočítaně. Vybírám ty zvlášť plnotučné a dávám je slepicím.
Ale když říkáš, že je jich málo, tak už budu dávat slepicím jen ponravy a žížaly nechám žít.
Cvrčci u nás na zahradě moc nejsou, ale vím o kolonii cvrčků pár set metrů od nás, v takové úžlabině mezi kopci. Tam cvrkaj o 106. Šla jsem po sluchu, a byla jsem překvapená, jaký je to nevzhledný brouk.
Tady je to Chráněná krajinná oblast, takže potkávám spoustu Střevlíků, občas i Roháče.
Brouky nechávám žít.
září 11, 2019 09:12
... : *deeres*
To máš kliku, mně chodí řvát cvrčci až do postele a v noci toho zmetka nenajdeš a nenajdeš, stejně, jako komára.
Žížaly také máme, rovnou kalifornské. Ty si dcera koupila do vermikompostéru. Úsměvné je, že se ty kaliforňanky mají krmit biologickými zbytky,aby se nehromadily v popelnici. Ale to holka ne, ona jim žrádlo kupuje v zelenině. smilies/grin.gif
Letos jsem neviděla ani jednu světlušku, asi na ně bylo moc sucho.To je také ve skutečnosti na světle pěkná ošklivka.
září 11, 2019 11:16
... : doktor
Evo,tento neradostný ev je dlouhodobý.Mizí pestrost motýlků i motýlů,mizí a to nenávratně celé druhy brouků.Velkých i malých.Na svědomí tento neradostný jev má hospodaření se zemědělskou půdou,pastvinami a různým porostem jako remízky,meze atd.Neodborné zacházení s ochrannými prostředky na hubení všeho možného.Ovšem nám to vynahrazují sluníčka americké,u nás již žádné berušky sedmitečné nejsou,jedovatí pavouci,kteří pomáhají likvidovat hmyz,který nám ještě zůstal a jasně kůrovcovití,to je též nadělení.Škoda,lidé jsou ochuzeni o krásu,kterou již nikdo nenahradí.
září 12, 2019 12:35
... : *deeres*
Amerika je v tom nevinně, ta hnusná štípající slunéčka jsou zavlečená z Azie. Už před deseti lety proti nim Británie, jako jedna z prvních zemí, vytáhla do boje. Azijské slunéčko totiž sežere všechno, na co přijde, včetně toho našeho sedmitečkovaného druhu.
září 12, 2019 13:24
... : Inka
no rozhodně nemizí, u nás doma kousek od Prahy je úplně všechno a všude, na zahradě a i enormně doma, mucholapky nestačí, na chalupě v Krušnejch je to úplně stejný a v Jižních Čechách na chatě to nijak neubylo, hmyzu a havěti je plná chata a les... A navíc jsem včelař a mám i čmeláčí úlek ...tohle vnímám, je spousta druhů čmeláků...sarančata, motýli, můry ...
září 19, 2019 13:15
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]