O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

Syndicate


HÁDANKY A HNED I ODPOVĚDI - 1 PDF Tisk E-mail
Středa, 30 srpen 2017
Přejít na obsah
HÁDANKY A HNED I ODPOVĚDI - 1
Strana 2
Výsledek obrázku pro WOW PNGNedávno jsem v jednom filmu viděla vlak. Jednoduše, kamera jen švenkla krajinou a v dáli jel vlak. A kamera se dívala, a vlak jel, a jel.... a vůbec to nemělo konce. Tedy, hodně dlouho trvalo, než všechny vagony přejely... Tak mne napadlo: jestlipak víte, jak dlouhý může být vlak? Nevěděla jsem, podívala se, a žasla: U nás mohou mít nákladní vlaky až 400 metrů.

 

 

 

 

 

      Pokud se jedná o osobní vlaky, tak půlkilometrové kousky jsou už v Evropě opravdu rekordmany. Na jiných kontinentech ale celkem běžně jezdí i několikakilometrové soupravy! Takové dlouhé "spřežení", které veze železnou rudu ze Sahary, má až tři kilometry do délky.... 

 

 

 

     Úplná světová rarita však jezdí v Austrálii: vlak, který má stovky a stovky vagonů, má celkovou délku neuvěřitelných  7353 metrů....  Tedy, abych to řekla přesně: Společnost BHP Iron Ore vypravila nákladní vlak dlouhý 7,35 km, sestavený z 682 vagonů na přepravu rudy, který tlačilo 8 výkonných diesel-elektrických lokomotiv. Na cestě z dolů Newman a Yandi do Port Hedlandu v Západní Austrálii urazil 21. června 2001 celkem 275 km.

 

     To pak už takové počítání "miluje mne, věrně, tajně, láskou se souží, po jiné touží, nemá mne rád", které se má opakovat až do posledního vagonku, to už by asi zavinilo totálně zauzlovanou pusu!  

 

Výsledek obrázku pro nejdelší vlak

 

 

 

 o o o o o

 

 

       Další zajímavou otázkou jsou "čertovy obrázky". Víte, co to má být? Určitě jste uhodli, ano, jedná se o karty. Prý je lidem věnoval bůh Merkur.  Podle jiné legendy karetní hry vznikly při obléhání Tróje, když si vojáci krátgili dlouhou chvíli. Další badatelé zase pevně hájí, že původ karet je v Číně. Případně v Indii, nebo v Persii... Račte si vybrat.

 

Výsledek obrázku pro karty
 

      

     Ale ono také záleží na tom, o jaké karty jde - ty vykládací prý pochází ze starověké Číny a první zmínka o používání obrázkových karet k zábavným výkladům je tam datována do 1. století n. l. Jiné historické prameny pokládají za místo vzniku vykládacích karet starověký Egypt; karty jsou údajně považovány za dílo, které zůstalo zachováno ze starých pokladů egyptské knihovny, a jejich autorství bývá přisuzováno Hermu Trismegistovi. Egyptské karty se staly základem pro nejrozšířenější a nejpoužívanější výkladový karetní systém tarot.

 

     Nejvíce dochovaných historických zmínek se týká právě tarotových karet. Existuje několik teorií vysvětlujících původ slova tarot – např. staroegyptské Ta – rosh (královská cesta), latinské slovo Rota (kolo), Thoth – staroegyptský bůh magie či hebrejské slovo Torah (zákon). Tarot se používá zhruba od poloviny 14. století, kdy se těšil velké oblibě tzv. Marseillský tarot. Nejstarší dochované tarotové karty můžeme nalézt v archívech Národní knihovny v Paříži (17 karet asi kolem roku 1392).

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]