O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

Syndicate


HÁDANKA Z VYŠŠÍ DÍVČÍ PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 05 listopad 2015

Ahoj Dani, ahoj kudlanky a kudlani - k těm hádankám - nabízím vám MontyHalluv problém, možná by to mohlo rozpoutat docela slušnej debatní rachot. Jeho správné řešení totiž zdánlivě tolik odporuje selskému rozumu, že vždycky lidí rozčílí :-). Dokonce ani po zaznění správného řešení spousta lidí nebude věřit tomu, že to tak skutečně je. Zadání přepisuju raději zcela přesně, protože záleží na každém slovíčku (není to jen taková obyčejná hádanka, souvisí to s teorií rozhodování).


 

 

 

 

 

 

 

 

     Veskrze poctivý moderátor umístil soutěžní cenu – auto – za jedny ze tří dveří. Za každými ze zbývajících dveří je cena útěchy – koza. Úkolem soutěžícího je zvolit si jedny dveře. Poté moderátor otevře jedny ze dvou zbývajících dveří, ale jen ty, za nimiž je koza.

 

     Teď má soutěžící možnost buď ponechat svou původní volbu, nebo změnit volbu na zbývající dveře. Soutěžící vyhrává cenu, která je za dveřmi, které si zvolil. Soutěžící nemá žádné předchozí znalosti, které by mu umožnily odhalit, co je za dveřmi.

 

       Nechť soutěžící nejprve zvolí dveře číslo 1.

       Nechť moderátor otevře dveře číslo 3, za kterými je koza.

 

Zvýší se šance na výhru auta, pokud soutěžící změní volbu na dveře číslo 2?

 

 

Tak, a můžete luštit, přátelé!

ROMAN

 

 

Komentáře (30)add feed
Matematický ano : Yenn
Ale psychologicky je obtížné se na to spolehnout :-)
listopad 05, 2015 21:29
Myslím, : Kyttka - nepřihlášená
že ne, furt je to 1:1. Ale matika mi nikdy nešla.
listopad 05, 2015 21:39
.. : kolemjdoucí
je to jednoduchý jak facka

listopad 05, 2015 22:04
ufff - : d@niela
Obdivuju lidi, kteří se zvládnou tuhle "cizí řeč" naučit a rozuměj tomu...
Teď by to chtělo ještě výklad pro ty duševně jednodušší (jako jsem já) smilies/cheesy.gif
listopad 05, 2015 22:10
ale Daní : kolemjdoucí
snad bys nevěřila, že to mám ze svý hlavy smilies/wink.gif
https://cs.wikipedia.org/wiki/Monty_Hallův_problém
listopad 05, 2015 22:17
Ano, správně, : wendy
už jsem rozčilená. Víte co ? sežeńte si parťáka-moderátora a vyzkoušejte si to v praxi. Po pár zkouškách ho zabijete...
listopad 05, 2015 22:42
... : bb
byla jsem klidná a vyřešila jsem to raz dva, i když poněkud jinak než správně, ale byla jsem se sebou velice spokojená. To až odkaz od Kolemjdoucího mě rozčilil, zmátl a zavřela jsem to před přečtením, hrozilo že mě rozbolí hlava
listopad 05, 2015 23:25
tak smí se prozrazovat nebo nesmí? : mura1
co je na tom k rozčilování? pravděpodobnost, že si vyberu auto je 1/3. jedny tutově nesprávný dveře vypadnou, takže dveře, co jsem nevybrala maj pravděpodobnost 2/3, ne? já bych měnila.
listopad 05, 2015 23:39
PS. : mura1
což mi připomnělo hádanku: mám litr vody a litr vína. naberu lžičku vína, zamíchám do vody, naberu lžičku tý "znečištěný" vody a naleju zpět do vína. bude víc znečištěná voda vínem nebo víno vodou?
listopad 05, 2015 23:47
Tohle bych snadno vyřešil podle vzorce: E = m c^2 : Náhodný čtenář
Jenže ona taková kozénka poskytne nesrovnatelně větší rozkoše, než je jízda autem....
listopad 06, 2015 05:49
Změnou výběru se sice matematicky zvýší pravděpodobnost... : Aggitta
... ale v případě, že neuhodnu a auto bude za dveřmi 1, budu víc na sebe nazlobená, než když setrvám u jedničky a auto bude u dveří č. 2.
listopad 06, 2015 08:23
Intuitivne : romanB
neexistuje duvod, proc rozhodnuti menit - Aggitta ma pravdu v tom, ze pokud ho zmenim a neuspeju, budu na sebe nastvanej, ze jsem si nestal za svym. V principu to ale paradox neni, matematicky je proste pri zmene rozhodnuti pravdepodobnost uspechu vyssi. V kazdem pripade, trva docela dlouho tu neintuitivnost lidsky vysvetlit a pochopit smilies/smiley.gif
listopad 06, 2015 10:24
... : deeres
Nechci auto, ani kozu a je mně šumák, co je za třetími dveřmi. Ale první šance je nejdřív jedna ku třem. Ale jestli zrovinka blbě netrefím první volbou tu kozu a moderátor jí přesto odtajní, tak vybírám už mezi jenom dvouma dveřmi a má šance na výhru auta je poloviční. Ale možná, že auto nevyhraju, ale za dveřmi, co zvolím je výhra na cestu kolem světa balonem. smilies/grin.gif
listopad 06, 2015 10:32
muro : bb.
bude víc znečištěná voda vínem
hádanka mě nerozčílila, tu jsem úplně v pohodě blbě vyřešila, to až ten odkaz od Kolemjdoucího, jakoby to ani nebylo česky ;-)

listopad 06, 2015 10:46
Bb : mura1
Tak teď si to představ na šuplíkách s ponožkama. Máš 30 červených ponožek, poslepu vytáhneš 3, zamícháš do 30 modrejch, zase poslepu vytáhneš libovolný 3 (z tý míchanice) a vrátíš k červenejm. Máš víc modrejch (voda) ponožek v červenejch nebo červenejch (víno) v modrejch?

Deeres: když bude těch dveří 100, jedny si vybereš, moderátor otevře všechny (9smilies/cool.gif s kozou až na jedny jediný. A teď si můžeš vybrat, budeš trvat na těch původních, nebo volbu změníš? Ta situace je prakticky stejná, máš dvoje dveře, za jedněma je auto a za jedněma koza. (Akorát teda v tomto případě, že za těma co zbyly je auto, je skoro tutovka, v případě 3 dveří jen nějakejch 67%)
listopad 06, 2015 11:14
to je něco jinýho :) : bb.
poslepu můžu vytáhnout červené nebo modré nebo červené i modré,a podle toho nakonec budu mít víc těch nebo oněch
ale když naberu promíchanou vodu s vínem, tak je to prostě voda s vínem, teda pokud nepředpokládáme, že to víno se ve vodě nestalo gelovými kuličkami volně plovoucími, takže pak by se náhodně nabrala voda, voda s kuličkama vína, nebo jen kuličky vína

jojo, jsem nemožná
všechno si kreslím, píšu, počítám, i ty kozí chlívky jsem si nakreslila a šipkama načrtávala možnosti, které mne zcela logicky dovedly k blbým závěrům :-))
listopad 06, 2015 11:24
Ty můro jedna, připravila´s mě asi o půl hodiny spánku : Náhodný čtenář
Víno s vodou jsem před spaním přemílal jak blbec. Lžička se ale z hlavy přepočítat nedá. Ani 1 decka, to by sice už šlo, ale s karkulačkou nebo s excelem, což v posteli nemám k dispozici.
Tak jsem si nakonec vzal půl litru vína do litru vody (teda - obrazně). A po po přelití půl litru vína do litru vody mi vychází:
Vznikne roztok 66,7% vody 33,3% vína.
Naberu z něj půl litru, přeleju do vína a mám roztok 0,5 litru vína 100 stoprocentního 0,5 litru vína 33,3 procentního.
Sečtu procenta a udělám průměr = 100 33,3 / 2 = 66,7 procentní víno. (funguje to i opačným postupem, i jinak). Při počtech na více desetiných míst bez zaokrouhlování by to vyšlo zřejmě zcela přesně.
Takže voda bude po přelévání znečištěná na 67% naprosto stejně jako víno na 67%. Myslím, že to platí pro jakýkoliv poměr (lžičku, decku, atd.), výsledkem bude vždycky vzájemně shodný počet procent.
Legrační "zkouška správnosti" mě napadla už jen tak mimochodem:
Přeleju litr vína do litru vody, mám 2 litry roztoku a pak litr toho roztoku vrátím do sklenice od vína. Která sklenice bude více znečistěna?

listopad 07, 2015 09:23
Vypadávaj mi plusy, takže jen ten postup znova. : Náhodný čtenář
..... Vznikne roztok 66,7% vody, plus 33,3% vína.
Naberu z něj půl litru, přeleju do vína a mám roztok 0,5 litru vína 100 stoprocentního, plus 0,5 litru vína 33,3 procentního.
Sečtu procenta a udělám průměr = 100 plus 33,3 / 2 = 66,7 procentní víno. (funguje to i opačným postupem, i jinak). Při počtech na více desetiných míst bez zaokrouhlování by to vyšlo zřejmě zcela přesně.
listopad 07, 2015 09:27
Pravdu má : Krakonoš
NáČelník, páč i s těma ponožkama je úplně fuck, jakou kombinaci barev náhodně pro návrat do původního šuplíku nahmatáš, ve výsledku budou vždycky stejně (ne)kontaminovaný dva šuplíky. smilies/wink.gif
listopad 07, 2015 11:48
Fusekle se mi tak nezdají. : Náhodný čtenář
Ty se nikdy nerozpadnou na molekuly a nevytvoří homogenní roztok. Můžu klidně znova vytáhnout z modrých zase zpátky všechny tři červené. To už píše vejš BB.
------------------------------
Osobně nosím fusekle jedině černý a kupuju najednou nejméně 15 až 20 párů, a všechny staré vyhodím. Má to ohromnou výhodu - nemusím po praní párovat. Jedině, že se mi sem tam nějaké neprané spletou s vypranými, ale to už snadno rozeznám po čuchu...
listopad 07, 2015 12:03
Když vytáhneš zpátky zrovna ty tři červený, : Krakonoš
budeš mít z hlediska poměrů barev zase dva identický šuplíky. Totiž 100% modrej a 100% červenej. V tý úloze jde vo to, že ať sáhneš jak sáhneš a vrátíš do šuplíku libovolnou barevnou kombinaci ponožek, výsledkem budou dva porád stejně kontaminovaný šuplíky cizí barvou (a nebo nekontaminovaný, což u vína a vody samozřejmě neplatí). I když to nejsou roztoky, funguje to podobně. Třeba je možný si představit ponožky jako molekuly.
listopad 07, 2015 17:23
Fuj tajxl! Už dlouho jsem se tak nezastyděl, Krakonoši : Náhodný čtenář
.
listopad 07, 2015 18:00
nevím.... : -doktor-
.....nevím proč mudrujete.Mne někdo zohavit víno vodou dostane do huby,matika či jiné moudrosti mi budou ukradené.A u dveří?....je to stejné jako dát obě ruce za záda a včil hádej.Jednoduše....buď a nebo....!!!!!!!!!!!! Hahahahaha.....!
listopad 08, 2015 13:56
doktore, doktore, : Krakonoš
to ale děláš velikou chybu a vochuzuješ se vo příjemný zážitky. Zdalipak víš, že právě naředěním sice kvalitního, ale třeba trochu těžkýho vína výbornou pramenitou vodou vrátíš nápoji svěžest a pitelnost? Jistě sis všiml, že ve všemožnejch příbězích ze starejch časů, třeba z antiky, se neustále pije víno. Mockrát jsem narazil na tvrzení - a má to velkou logiku - že se nejednalo o víno v podobě, jak ho známe my, ale že bylo ředěný dobrou vodou, jinak by jeho konzumenti byli permanentně namol. Mockrát jsem si vyzkoušel (mám skvělou vodu ze studně), že víno, který mi nechutná a nejradši bych ho vylil, dostane přiměřeným naředěním lehkost a stane se příjemným. (Faktem je, že vodou z úpravny se takhle kouzlit nedá.) Tak snad mi nedáš do huby, když ředím jen sobě a pro tebe píšu pouze jako tip na vyzkoušení.smilies/wink.gif
listopad 09, 2015 11:28
Vino v antickem Recku : romanB
se opravdu hojne redilo, dokonce i v pomeru 1:10. Pit vino neredene bylo prisouzeno otrokum, a dokonce i z vychovnych duvodu - recke deti pak videli, jaky je rozdil mezi hodujicim Rekem a opilym otrokem. Tim nechci rict,ze otroci standardne popijeli, ale takhle nejak to fungovalo taky. Dneska je to drobet obracene, pozvracena serebrita je teprve ten spravnej vychovnej model.
listopad 09, 2015 11:54
u ponožek je to jasné, : bb.
ale u vína mi to ne a ne jít do hlavy. Voda byla znečištěna lžičkou vína, víno bylo znečištěno jen lžičkou roztoku vody s vínem. Podle mojí logiky je ve vodě víc vína než ve víně vody.
Ale nerozčilujte se, vás se to netýká a já už jsem si zvykla ;-)
listopad 10, 2015 17:40
Jde jenom vo absolutní množství (při návratu lžičky znečišťuješ menší (!) vobjem), : Krakonoš
nikoli vo poměry a procenta. Vlastně je to chyták. Je totiž úplně jedno, jestli tu lžičku vína ve vodě rozmícháš a vytvoříš skutečně homogenní roztok. Na tomhle vůbec nezáleží, záleží jen na jediným:
Mám dva stejný výchozí vobjemy dvou kapalin ve dvou nádobách. Jestliže přesunu libovolný množství z jedný nádoby do druhý a pak stejný (to je důležitý!) množství (už jakýhosi roztoku) zpět, skončím opět u dvou shodnejch výchozích vobjemů, jaký byly na začátku. Pak je jasný, že pokud jsem nebryndal, musí bejt stejný množství cizorodejch molekul ve vobou nádobách, protože přesně ty mililitry vína, který chyběj v nádobě č. 1, jsou nahrazený stejným množstvím mililitrů vody - a ty zase chyběj v nádobě č. 2, kde jsou logicky nahrazený vínem. Kdyby tomu tak nebylo, muselo by v jedný nádobě bejt kapaliny víc a v druhý míň, toho však nejde dosáhnout přelitím lžičky tam a zpět.

Matematiku ani počítání s procentama k tomu vůbec nepotřebuješ.

Věřím, že můj výklad ti pomohl to pochopit. Jestli ne, rozčilovat se nebudu. smilies/wink.gif
listopad 10, 2015 20:33
Pro mě bylo zjištění nesmyslnosti klopotnýho počítání, jak rána palicí do hlavy : Náhodný čtenář
A pak hned další prda do hlavy s těma fuseklema ... Hůůůůůů!!!!
Vyšlo mi z toho jediný: Nejvyšší čas, omezit denní dávky Kozla.
listopad 11, 2015 06:34
Krakonoši, : bb.
Věřím, že můj výklad ti pomohl to pochopit.
Pomohl. Díky. Krásně vysvětleno, že i já jsem uvěřila, že s tím vínem je to jak to je. Měl jsi být kantor.
Takže to je tip pro tebe na jinou kariéru, kdyby ti stávající nedopadla :-) jak jsme tu nedávno debatili
listopad 11, 2015 23:45
bb, : Krakonoš
smilies/smiley.gif
listopad 12, 2015 02:05
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]