O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

Syndicate


ROZEZNÁTE - POZNÁTE - NAJDETE? - 101 PDF Tisk E-mail
Středa, 09 září 2015
V nabídce všemožných televizních kanálů jsme si u nás doma vybrali (a připlatili) i CS fim a CS kino, kde vidím mnohdy poprvé některé starší české filmy. V dětských rolích mne zaujali i dva herci, jejichž jména jsou ukryta v dnešní hádance...

 

 

 

 

 

První z nich se narodil 30. prosince 1942 v Praze. Chtěl být lékařem, ale díky špatnému kádrovému profilu medicínu studovat nemohl.  Vyučil se spojovacím mechanikem v Tesle Karlín. Později se pokoušel dostat na DAMU, kde na kádrovém profilu tolik nezáleželo. Podařilo se mu to až napodruhé, ke zkouškám ho připravil pan Ladislav Pešek. 

 

Jak již bylo v úvodu řečeno, ve filmu se objevil už jako malý. Poprvé r. 1952, film režisérů Jiřího Slavíčka a Jana Matějovského se jmenoval Konec strašidel. Následoval r. 1955 a film Vzorný kinematograf Jaroslava Haška, r. 1956 Nezlob Kristino.

 

 

 

 

 

(Z filmu Punťa a čtyřlístek)

 

 

 

Ve všech těchto filmech se objevil i druhý z herců, o němž ještě bude řeč.  Následovala detektivka Kasaři, O věcech nadpřirozených, kde hrál náš neznámý postavy ušatých učedníků.

 

Ty velké a skutečně nezapomenutelné role ho však teprve čekaly.  Názvy filmů a hlášky, které v nich zazněly bohužel nenapíši, hádanka by přestala být hádankou.  Tak snad jen režiséři, se kterými náš neznámý spolupracoval – Krejčík, Forman, Rychman.  Svůj talent prokázal tento pán i na prknech Činoherního klubu.

 

 

 


 

 

 

Přes popularitu, kterou mu   filmy zejména šedesátých let  přinesly, se rozhodl tento herec splnit si svůj dávný sen – studium medicíny. R. 1967 emigroval do Anglie.  Začátky byly těžké, myl výlohy, dělal uklízeče. Přesto díky svému odhodlání a houževnatosti se mu podařilo svůj sen splnit.  Následně odešel do Kanady, kde tento sedmdesátník  působí jako pediatr.

 

Druhý z herců je také Pražák křtěný Vltavou. Narodil se zde 8. září 1943. K dětským rolím již uvedeným bych připojila ještě film Malí medvědáři.  (Přiložené video je z filmu Punťa a čtyřlístek, kde hraje vzorného žáka) .Postupně  plynule ztvárnil role mladíků. Ani on nebyl zprvu úspěšný při zkouškách na DAMU a vyučil se zámečníkem.

 

 

 


 

 

Začal pracovat jako jevištní technik v oblastním divadle. Divadel prošel několik, účinkoval v řadě televizních inscenací a jeho filmografie je opravdu početná. Mne zaujal ve filmu s Tebou mne baví svět, v Černých baronech.  Věnuje se i dabingu, moderování pořadů. Je několik desítek let věrný  Národnímu divadlu, kde ho můžeme spatřit například v Audienci u královny, v Pánovi z Prasečkova. Je držitelem ceny Thálie.

 

Vkrádá se závěrem otázka  - jak je možné, že tito dva skvělí herci zprvu neuspěli při zkouškách na DAMU? Kdo jejich nesporný talent tehdy nerozpoznal?

 

Znáte jména  těchto dvou herců? Ještě malá nápověda závěrem – mají totožný monogram.

 

 

Tak co, uhádli jste?

Pokud si nejste jisti, klikněte si sem...

 

Hezké vzpomínání MIA

 

 

Komentáře (7)add feed
Mio,díky, : Myška
uhodla jsem.
Proč neuspěli na DAMU netuším. Možná tam hrálo roli i něco jiného, než talent?
září 10, 2015 07:51
No jasně! : Anděla
Taky jsem uhodla. Oba dva pány mám hrozně ráda a stejně tak i jejich filmy. Díky za připomenutí.
září 10, 2015 09:22
... : deeres
Kluci si jsou dodnes podobní a tak byli jasní na první pohled. Navíc jsou jen o pár let starší, než já a tak jsem asi viděla většinu z jejich filmů.
září 10, 2015 10:54
... : mia I
uznejte, že byli kouzelní - to nešlo sem fotky nedat smilies/smiley.gif

Nedávno byl moc hezký dokument s tím prvním, neviděla jsem ten dokument sice od začátku, ale i tak jsem pečlivě poslouchala každé slovo VP. Vypravoval o začátcích v Anglii, o mnohahodinových a vyčerpávajících službách na klinice u dětí. Velmi příjemný člověk. Ráda takové lidi poslouchám. A na obou je sympatické, že divadlo nevzdali i když je od zkoušek na DAMU vyhodili. Vzdát to , by byla velká škoda, protože nám divákům přinesli hodně hezkých chvil.
září 10, 2015 11:31
tak ten ušatej : mura1
je jasnej, ale u toho druhýho podobu teda nevidím. teda neviděla, dokud jsem si neprohlídla jeho filmografii a nezjistila, že hraje v S tebou mě baví svět :-)
tak teď už podobu vidím taky, akorát teď zas nevidím vůbec podobu mezi dotyčným z roku 1982 a z roku 2015
září 10, 2015 13:48
... : mia I
v pánovi z Prasečkova ho ovšem nepozná asi nikdo smilies/wink.gif Když jsem v Praze viděla obrovský plakát (z tramvaje), vrtalo mi hlavou, kdo by to mohl hrát. Pak jsem koukla na internet a docela jsem zírala, je namaskovaný neuvěřitelně.
září 10, 2015 14:07
MIa : -doktor-
Díky.Málem člověk zapomene,abyla by to škoda:::!!!!!!!!!!!!!
září 11, 2015 13:27
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]