O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

Syndicate


TRVALÝ POBYT PDF Tisk E-mail
Pondělí, 15 říjen 2007

 Dobrý den, potřeboval bych poradit, jak postupovat se zrušením trvalého pobytu pro našeho 26 ti letého syna. Bydlíme ve rodinném domku. Syn je drogově závislý a po dobu 4 let oficiálně nepracuje, pouze na ,,černo ", takže si neplatí zdravotní ani sociální pojištění. Tím pádem mu rostou dluhy a my se bojíme exekuce, která by nás připravila o poctivě a těžce nabytý majetek.

 

 

Všechny peníze, které si vydělá má pouze pro svoji potřebu na nákup cigaret a drog. Na domácnost nepřispívá ani korunou, takže jej navíc musíme živit a šatit. Jeho drogová závislost je rok od roku horší a horší a poslední dobou nás slovně i fyzicky napadá. Abychom měli s manželkou klid, sehnali jsme mu podnájem, který jsme mu 1 měsíc dopředu zaplatili s tím, ať se o sebe postará sám. Prosím poraďte mi, zdali je nějaká možnost ke zrušení jeho trvalého pobytu na naší adrese.

 

ODPOVĚĎ:¨

 

Ještě tedy jednou - ke všem dotazům  ohledně trvalého pobytu - případně nárokům na daný byt:

 

 

Především je důležité, kdo je uveden jako vlastník na listu vlastnictví na katastrálním úřadě, případně s kým je sepsána nájemní smlouva. V tomto případě předpokládám, že jste to Vy.

 

Dále: podle zákona č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel, má údaj o trvalém pobytu pouze evidenční charakter a nelze z něj dovozovat žádný právní nárok k předmětné nemovitosti. Pro lepší představu uvádím citaci z výše uvedeného zákona:

 

§ 10

(1) Místem trvalého pobytu se rozumí adresa pobytu občana v České republice, kterou si občan zvolí zpravidla v místě, kde má rodinu, rodiče, byt nebo zaměstnání. Občan může mít jen jedno místo trvalého pobytu, a to v objektu, který je podle zvláštního právního předpisu označen číslem popisným nebo evidenčním, popřípadě orientačním číslem a který je podle zvláštního právního předpisu určen pro bydlení, ubytování nebo individuální rekreaci.
(2) Z přihlášení občana k trvalému pobytu nevyplývají žádná práva k objektu uvedenému v odstavci 1 ani k vlastníkovi nemovitosti.

 

Co se týče možnosti zrušení údaje o místu trvalého pobytu, vyplývá z § 12 zákona o evidenci obyvatel tento postup:

 

 

§ 12

(1) Ohlašovna rozhodne o zrušení údaje o místu trvalého pobytu, byl-li zápis proveden na základě pozměněných, neplatných nebo padělaných dokladů, nepravdivě nebo nesprávně uvedených skutečností, anebo na návrh oprávněné osoby, zaniklo-li užívací právo občana k objektu nebo jeho vymezené části (např. bytu nebo obytné místnosti), jehož adresa je v evidenci obyvatel uvedena jako místo trvalého pobytu občana, a neužívá-li občan tento objekt.


Ohlašovnou rozumí zákon obecní úřad, případně obvodní úřad městské části. Pokud tedy chcete Vašeho syna z trvalého pobytu odhlásit, zajděte na příslušný úřad jakožto oprávněná osoba požádejte o jeho zrušení.

 

 

právník

 

 

 

Komentáře (10)add feed
Zrovna se v mém okolí něco podobného řeší : wendy
tak si to pěkně vytisknu. Ono se to bude hodit stále, tohle je nekončící problém. Takže, jestli tomu rozumím správně, jen z bytu, který je napsaný na oba manžele, nemůže jeden druhému zrušit trvalé bydlo.
říjen 16, 2007 07:42
... : bb
a z bytu, kde jsou v nájemní smlouvě uvedeni dva a více lidí, nemohou si navzájem zrušit trvalé bydliště jen tak, to by pak šlo soudní žalobou třeba kvůli nepodílení se na úhradách s bytem spojených atd. Je to zároveň odpověď té, co tu řešila nedávno přítele a jeho trvalé bydliště v jejím bytě. Psala jsem, že je to její nájemní smlouva, tudíž jen ona (a majitel bytu) rozhodují, přihlašují, odhlašují.Teď to má potvrzené právníkem a už může konat.
říjen 16, 2007 13:31
Při rušení trvalého pobytu dítěte : lp
nejsou ohlašovny příslušné posuzovat zánik užívacího práva dítěte s ohledem na ust. §85 odst.1 zákona č.94/1963 Sb., o rodině, ve znění pozdějších předpisů, které stanoví, že vyživovací povinnost rodičů k dětem trvá do doby, pokud děti nejsou samy se schopny živit. Pokud chce tedy rodič zrušit adresu trvalého pobytu svému dítětě (třebaže zletilému), měl by nejprve dosáhnout toho, aby soud zrušil užívací právo nebo vyslovil jednoznačně závěr, že takové užívací právno nevzniklo, není a neexistuje. V opačném případě ohlašony většinou navrhovateli - rodiči nevyhoví. Situace je odlišná, pokud "ditě" se na příslušný úřad osobně dostaví s navrhovatelem (rodičem)a do protokolu potvrdí skutečnost, že je schopen se sám živit, obstarat si bytovou potřebu a se zrušením údaje o svém trvalém pobytu souhlasí.
říjen 16, 2007 14:58
Zrušení trvalého pobytu : gigi
Dobrý den, potřebovali bychom poradit ve věci odhlášení trvalého pobytu. Tento rok jsme koupily byt od předchozího majitele a nedávno jsme zjistili, že tam má nahlášený pobyt předchozí nájemník a neodhlásil se. Jak máme postupovat. Děkuji za odpověď
srpen 18, 2008 16:51
Zrušení trvalého pobytu matce : Marie 2
Dobrý den chtěla bych poradit jak mám zrušit trvalej pobyt matce,která s náma bydlí ale finančně nepomáhá.Byt je psanej na mě ale matka tu má jednu místnost kde má pouze postel a dvě skříně,pracovat nechce a nebude,nechce dělat žádnou hygienu a pro děti to neni vhodné.Také se bojíme exekuce,potože si neplatí sociální a zdravotní pojištovny,rostou tam dluhy a nerada bych aby přišly k nám domů.Můžete mi poradit co stím mám dělat Děkuji Moc za radu a odpověd
březen 31, 2009 13:31
trvalý pobyt - přítel : Niki
Dobrý den,
kupuji byt na který si beru hypotéku a polovinu mi platí rodiče. Do bytu se mnou půjde bydlet přítel, se kterým jsem 7 let. Přítel tam se mnou bude bydlet a podílet se na nájmu, ale byt bude psaný pouze na mne, stejně tak hypotéka. Přítel si tam chce napsat trvalé bydliště, s čímž já nesouhlasím, jelikož vím, že měl v minulosti dluhy které jsme několik let řešili a vím jak se k tomu stavěl, takže nechci mít kvůli němu problémy. Příteli jsem řekla, že si nepřeji aby se si do mého bytu hlásil trvalé bydliště, ale přítel to bere jako zradu, myslí si že ho nemám ráda apod., vyčítá. Pokud by měl u mne trvalé bydliště, dlužil a exekutor by přišel na mou adresu jelikož by tam i on měl trvalé bydliště, zabaví mé věci když na ně nebudu mít účtenky? Mohl by mi exekutor při mé nepřítomnosti vstoupit do bytu a něco zabavit? Je možné, že exekutor zabaví věci i když by tam trvalý pobyt neměl, ale třeba finanční úřad by věděl, že se na této mé adrese zdržuje?
duben 24, 2009 10:37
Zadlužený bratr : Klára R
Dobrý den, prosím o radu... Koupila jsem ve dražbě RD mých rodičů ve kterém má trvalé bydliště i můj problémový bratr.Rodiče tam bydlí dál a mají tam také trvalé bydliště. Když jsem chtěla odhlásit svého bratra (myslela jsem, že by to mělo díky změně majitele jít), tak mi bylo na obecním úřadě řečeno, že to nejde dokud nebude mít nějaké jiné bydliště.Teď tam bydlí dál a já nevím, jak se ho mám zbavit. Děkuji za odpověď

červenec 04, 2011 17:31
Klárko, to mám málo informací. : d@niela
napiš mi na adresu daniela zavináč kudlanka.cz, já se tě ještě na pár věcí zeptám. Pak ti budu moci poradit, ok?
červenec 05, 2011 17:54
zrušení trvalého bydliště matky : Pepa1990
Dobrý den,mám družstevní byt který je napsán na mě,bohužel se mnou bydlí matka,která sice chodí do práce,avšak nepřispívá na bydlení ani korunu,protože skoro celou výplatu dává na několik půjček u kterých poplatky za nesplácení několikanásobně přesáhly počáteční dlužnou částku a určitě nevím o všech protože neustále lže a není s ní domluva.Proto mám velký strach z exekuce,protože má u mě trvalé bydliště,ale nemám srdce jí vyhodit pod most.Prosím o radu,lze jí dát trvalé bydliště na obecní úřad ikdyž jí nechám u mě bydlet???Děkuju moc za každou radu!
květen 15, 2014 01:32
Zrušení TP při koupi nemovitosti : Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jak postupovat při koupi nemovitosti.
Majitel prodává nemovitost ve které má on i jeho maminka TP,ale on ji dluží peníze tudíž maminka si nechce zrušit TP dokud je nedostane. Sepisujem návrh kupní smlouvy a chtěla bych vědět jak to právně ošetřit,abych nepodepsala kupní smlouvu, banka uvolnila peníze a maminka se neodhlásí :-
Děkuji za radu.
leden 25, 2016 00:21
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]