O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

Syndicate


ROZEZNÁTE - POZNÁTE - NAJDETE? - LXXXII. PDF Tisk E-mail
Úterý, 11 září 2012

17. září uplyne 180 let od narození muže, jehož jméno je ukryto v dnešní hádance. Tento český kritik , historik umění, estetik, profesor dějin UK, předseda výtvarného spolku Umělecké besedy , člen poroty pro sochařskou výzdobu Národního divadla a navíc zakladatel jednoho velmi významného  spolku,  se narodil 17. září 1832 v Děčíně.

 

 

 

 

 

      Narodil se do rodiny panského lékaře děčínského zámku. Jeho blízcí velmi záhy po jeho narození zemřeli na tuberkulozu. A tak se malý šestiletý chlapec ocitl v Kropáčově Vrutici u Mladé Boleslavi, kde byl vychováván příbuznými.

 

      R. 1841 odešel do Prahy ke strýci a tam studoval na malostranském gymnáziu. Zajímala ho rovněž antická kultura, ovlivnil jej i revoluční rok 1848. Pak studoval na vysoké a roku 1860 byl promován na doktora filosofie. O dva roky později založil spolu s J. Mánesem, J. Nerudou, K. Světlou a dalšími,  významný spolek, později přejmenovaný E. Tonnerem. Stejný název poté nesl i časopis vydávaný od r. 1871.

 

      Ani jeden z názvů však nelze prozradit, neboť by pak hádanka přestala být hádankou.

 

     Roku 1881 byl náš neznámý jmenován docentem na české technice, o rok později mimořádným profesorem na české univerzitě. V té době už byl ženatý s mladičkou dcerou svého přítele. Bohužel, celý život musel čelit horšímu zdravotnímu stavu, lékaři mu doporučovali cvičení. Jeho život se skončil, když se léčil ze svých neduhů v Tyrolsku a nešťastnou náhodou tam spadl do říčky Aach a utonul.

 

 

 

 

 

 

      8. srpna 1884 se tak uzavřel život našeho muže. Jeho myšlenky však nikdy zapomenuty nebyly, již několikátá generace svojí účastí ve spolku založeném naším neznámým, uplatňuje životní zásady jakými jsou vytrvalost, kázeň, kolektivizmus, láska k vlasti i práci, výchova mládeže.

 

     Ulici pojmenovanou po tomto muži najdete dnes snad v každém větším či menším městě, v Praze má  několik pamětních desek, pochován je na Olšanských hřbitovech.

 

Hodně štěstí při hádání přeje

MIA

 

 

A pokud se chcete přesvědčit,

že jste hádali správně - klikněte si...

 

 

Komentáře (12)add feed
... : bb2
Jsem pašák. Pro tentokrát. Ale těch pět chlapů čuchajících ke kytkám mi dodnes leží v hlavě.
září 11, 2012 23:53
... : emily
uhodla jsem, i kdyz okolnosti jeho smrti jsem neznala a prekvapily mne
září 12, 2012 07:49
dneska : Kamila
to bylo extrémně lehký, protože (snad poprvé) vím i já smilies/grin.gif smilies/grin.gif
září 12, 2012 08:47
Přelez, přeskoč, ale nepodlez ! : Sidon
Taky mě překvapil ten jeho konec, o kterém jsem nevěděl.
září 12, 2012 17:05
... : deeres
Někde jsem četla, že byl vážně nemocný a spáchal sebevraždu.
Ale těch pět chlapů čuchajících ke kytkám mi dodnes leží v hlavě.

bb2, tohle nechápu, nahoře na obelisku na své hrobce má dravého ptáka.
září 13, 2012 08:05
deeres : mia I
ano, máš pravdu. Objevily se údajně i zprávy o tom, že spáchal sebevraždu a spekulace , že důvodem sebevraždy mohlo být nakažení pohlavní nemocí /zdroj Wikipedia/. Ale nechtěla jsem to sem dávat, , když to nebylo potvrzeno.

bb myslí těch pět čuchajících chlapů v předminulé hádance od Daniely. Nějak jí nedají spát. smilies/wink.gif
září 13, 2012 08:17
Mio, : deeres
díky, mně zase nedala spát poznámka bb2. Pro ni je asi zavádějící, že tam vlastně nejsou žádní chlapi, ale pouze profily. A já s tím měla také potíže najít všech pět. smilies/wink.gif
září 13, 2012 08:36
deeres : mia I
já našla jen čtyři siluety obličeje, tu pátou ne a ne najít.
září 13, 2012 11:14
Mio, : deeres
je to takhle odspodu: 1/ dvě modré kytky vlevo
2/ dvě žluté vpravo
3/ dvě modré uprostřed
4/ růžová vlevo
5/ bílá vpravo
ale kdyby tam někdo byl býval nenapsal, že je jich pět, věděla bych jenom o třech.
Tyto znaky opište: takje
smilies/grin.gif
září 13, 2012 12:30
deeres : mia I
něco jsem zkopírovala. Může to být zajímavé, vstupenka platí v celé Loretě http://www.kudyznudy.cz/Aktivity-a-akce/Akce/Vystava-Ars-Moriendi-v-prazske-Lorete.aspx
září 13, 2012 12:39
... : deeres
Pěkně strašidelné, ale určitě se půjdu podívat. Vrátila jsem se z jihu Čech a tradičně jsem navštívila poutní místo Římov.Je tu křížová cesta s pětadvaceti zastaveními. Mezi pašijovými cestami v Čechách je to ojedinělá ukázka přesného topografického napodobení jeruzalémského originálu. Vytvoření křížové cesty trvalo 52 let. Některá zastavení jsou přímo v obci a jiná najdeš v okolní krásné lesní krajině nebo u břehu Malše. Postavy jsou buď malované nebo skulptury v životní velikosti. Přímo v obci je původní loretánská kaple s ambity, postavená roku 1650 na návrh českokrumlovského jezuitského lékárníka Jana Gurreho, k ní byl přistavěn kostel sv. Ducha, před ním roste velikánská lípa, stará 660 let, pojmenovaná po výše zmíněném lékárníkovi, která byla v roce 2008 vyhlášena stromem roku. Odkazy sem nedávám, ale na netu se dá vyhledat pořad Čt o Římově.
září 13, 2012 13:04
deeres : mia I
jako Jihočech mám povědomí a mám v plánu se tam podívat. Dokonce jsme letos byli pod Budějcema /jak se u nás říká/ 2 km od Římova, ale vzhledem k tomu, že už jsme byli učaprtaní z Novohradských hor a bylo pozdě odpoledne, tak jsme tam už nezajížděli. Je to podle fotek na netu opravdu krásné místo, věřím, že se Ti tam líbilo.
září 13, 2012 13:17
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]