O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

Syndicate


FLORENCIE VI. PDF Tisk E-mail
Pondělí, 27 srpen 2012
Přejít na obsah
FLORENCIE VI.
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Strana 6
Strana 7
Strana 8
Strana 9
Strana 10
Strana 11

V polovině 13. století určovalo siluetu města kolem 170 legendárních a nechvalně vyhlášených obytných věží, které čněly do výše nad domy bohatých občanů. Měly obranný charakter a v průběhu bojů sloužily rodinám jako bunkry.

 

 

 

 

 

      Nezřídka docházelo k bojům mezi jednotlivými věžemi. Když se v r. 1250 ujaly vlády ve městě cechy, nechal „primátor“ kvůli ochraně lidu před těmito rodovými šarvátkami všechny věže zkrátit na maximální výšku 40 metrů.

 

 

Starý palác (Palazzo Vechio)

 

Středověká opevněná radnice se svou 94 metrovou dominantní věží stojí na hlavním florentském náměstí Piazza della Signoria, které od 14. století sloužilo jako shromaždiště při všech událostech veřejného a politického života. Při každé vhodné příležitosti k větší své nebo městské slávě postavili na náměstí nějaký pěkný pomník, takže dnes jich tam je celá sbírka. Jako třeba slavný Michelangelův David, dále Judita - Davidova kámoška v boji malých proti velkým, dále silák Herakles, Neptunova kašna, jezdecký pomník Cosima I., manýristický únos Sabinek, Perseus právě zvítězivší nad Medúzou a mnohé další. Většina nahrazena kopiemi, originály jsou před nepříznivým počasím poschovávány po různých muzeích.

 

 

 

 

 

 

Palác byl postaven v letech 1299 – 1314 podle projektu Arnolfa di Cambia jako sídlo městské správy.  Jednaly v něm ústřední orgány městské republiky a volení úředníci zde mohli i přenocovat. Palác je opevněný proto, aby jim zaručil bezpečnost před případnými útoky i ze strany vzbouřeného lidu. Jak šel čas a jaký vál politický vítr, měnil se i název paláce. Takže se mu říkalo Panský, Lidový, Vévodský... Poslední z názvů, tedy Starý, se uchytil po té, co vládnoucí rodina přesídlila za řeku Arno do „nového“ paláce Pitti.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]