O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

Syndicate


ZPĚVÁNKY - HÁDANKY PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 28 červen 2012

Jela jsem vlakem, vedle seděla mamina s  dětmi a hráli slovní kopanou, anglicky. Když byla dcera malá a někde jsme dlouho cestovali,  také pořád chtěla hrát slovní kopanou; jenom česky, ale stačilo. Mne to děsně nebavilo a tak jsme vymyslela  hru na uhádnutí rostliny. Jedna vymyslela krátkou říkanku, kde byly indicie hádané květiny a druhá hádala, co to je a střídaly jsme se.

 

 

 

 

      A protože dcerka mne chtěla nachytat, tak celé hodiny vymýšlela říkanku, kde bych nic neuhodla a byl od ní pokoj. A jak jsem tak vzpomínala, pár se mi jich vybavilo; možná zněly malinko jinak a určitě jich bylo mnohem víc.

 

     Já a Dana jsme kytkové, ale můžete hádat něco úplně jiného, podmínkou je, aby to byla krátká veršovaná říkanka, která charakterizuje hádanou věc. 

 

 

Tak zkuste, zda je uhádnete...

 

1)     Šťastné číslo a tolikrát jsem hezká,  jsem malá kytička česká. 

 

2)     Prý jsem zkáza hadí, je to lež a  mně to vadí!

 

3)     Každý trochu chytrej, dobře ví, že nejsem tlusťoch, ale jenom trochu …....!

 

4)     Od května do září všude fialovomodře kvete,každý si jí s pátým prokurátorem Judska plete.

 

5)     Trpělivě modrými očky na mne pomrkává, z jejích kořenů se vařívala káva.

 

6)     Luštěnina bez čárky,básníkovu koni chybí háček, jsem vonná  kytička a  žádný ptáček.

 

7)     Půl na kočku volání a po cikánsku čajznutí, uhodnout tu kytičku,tě však nikdo nenutí!

 

 

 

 

 

 

8)     Nemám ráda doteky, ty mne teda drtí, odpicnu vás semeny a jste syny smrti!

 

9)    Jen jedny dveře maj´ to v bytě, pozná ho však i malé dítě.

 

10)  Růžová, úzké listy, prý texaská růže, co má s vrbou společného, každý dovtípit se  může! 

 

11)  Nástroj je to  žací, zcela malý, jeho jméno listy zahnuté  mu daly.

 

12)  Má růžovou , bílou barvu, baculatý tvar, přivoním a cítím pivovar.

 

13)  Když písmeno vypadne, je to laxírka dost sprostě, dosadˇ si tam jedno „T“ a máš kytičku, jak prosté!

 

14)  Práce a mzdy, ještě „ pe“ , k tomu šelmička se přihodí,na trávníků jsou jich mraky, ale vůbec nevoní.

 

 hádejte, kdo chce,

může se kouknout sem...

DEERES

 

Komentáře (18)add feed
... : Táňa
Neuhodla jen ty, které neznám. Jinak moc pěkné.
červen 29, 2012 08:01
... : mia
jsem na tom jako Táňa, jinak prima osvěžení.
červen 29, 2012 08:05
poznala jsem : alena puntíkovaná
arát sedmikrásku a netýkavku
červen 29, 2012 15:39
Álo, : deeres
co používají na dveřích tvé sousedky, když tě chtějí navštívit a zároveň to je kytka?
červen 29, 2012 16:15
... : Táňa
Ani šelmičku jsi neuhodla?
červen 29, 2012 17:01
šelmičku? : alena puntíkovaná
vidím pivoňku,pak by tam ještě mohla být čekanka, neboli cikorka - ale nevím, zda kvete modře, ježiš joooo - pam a liška - pampeliška...to bude ono, že jo.Žací nástroj - srpeček? Kosička???? Takový kytky neznám....oř - or - plus uštěnina - hrachor? Půlka voání na kočiku - či - čorka - proboha, co to je? Každej trochu chytrej - n tak já jsem dost blbá....já nevím, co je to ta faxírka - ani slušně, natož sprostě...no, sousedky obvykle vemou za kliku - nezamykám se....jinak kytka je zvonek - ale která to je z těch hádanek?Jo laxírka - je fakxírka - tak tu bude straček, hahahaha zkáza hadí by mohl být ježek - ale to není kytka....jak jsem furt nedokysličená, tak mi asi odumřela půlka mozku. Je div, že si pamatuju, jak se jmenuju.
červen 29, 2012 18:30
verše bych sice dohromady dala, : alena puntíkovaná
ale mje znalosti botaniky jsou ubohé....například jsem doteď netušila,že existuje rostlna Pilát.
červen 29, 2012 18:35
Puňťatá, : deeres
tak se ti zadařilo mne rozesmát! Že jsi neuhodla Srpek obecný, to se nedivím, ale možná znáš Šater (závojíček), který se dává do sušených květin. Ovšem, že neznáš Čekanku, to je teda ostuda, roste na každém rohu.
Pilát lékařský, Čičorka pestrá a zkáza hadí je Hadí mord, fakt se tak jmenuje a ten , kdo není tlustej, tak je jenom Kyprej obecný, roste u každé řeky celé léto. smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
A není to nedokysličeným mozkem, každý zná něco jiného, ty umíš jazyky, moje dcera zná kytky.
červen 29, 2012 19:10
čekanku - neboli cikorku : alena puntíkovaná
tam máš napsanou jako první- ale co je to ta čičorka? Tamto znám jako Nevěstin závoj - máma ho měla na zahrádce - ale říkala tomu ještě jnak. Ale já si nevzpomenu jak. No, babka bylinkářka ze mě teda nebude. Měla jsem kamarádku, která byla podobně šílená - odmítala brát prášky a na všecko užívala bylinky, pokud možno vlastní rukou nasbírané...no, už je holka mrtvá. Tak jednou při mytí oken se pod ní zvrhla stolička a ona padla zády na postel a narazila si kostrč. Bolest jak blázen - já jí dávala apo ibuprofen, ale ona si odplivla a po čtyřech se dosápala pod les nad Taterovy, kde rostl zázrak žlutě kvetoucí - fakt nevím, jak se to jmenovalo a hodlala si z toho udělat čaj. Nebudu to protahovat...do lesa pro ni musela zajet sanitka, kterou povolal náhodný houbař - jo ta kytka se jmenovala Kontryhel. Kdepak - zlatej Brufen - vemete prášek, zapijete to a za hodinku o bolesti nevíte. Co se ýče čajů - tak šípkovej, lipovej a mátovej. Asi taky léčej, ale já mám ráda tu vůni. Jinak jest mi čas o času píti urologickej čaj (na ledviny), který je - přes veškerou blahodárnost - skutečně hnusnej. Ale zas se dá koupit v lékárně, takže pro něj nikam lézt nemusím.
červen 30, 2012 03:47
... : deeres
Správně se to jmenuje Šater ozdobný ( Gypsophila elegans), ale říká se tomu závojíček a čičorka to je takové to růžové, co teď zrovna všude kvete




A že by si někdo na naraženou sedýnku dával kontryhel, možná kdysi -Ve středověku byla kontryhelu připisována kouzelná moc a byl rekvizitou alchymistů ,kontryhel je močopudný a odvádí tuky, léčí močové cesty a gynekologické potíže. smilies/wink.gif
červen 30, 2012 09:45
No, : Krakonoš
já jsem si musel napřed vygůglit, co to je "laxírka".smilies/grin.gif
Jinak to bylo vcelku vpohodě, až na dvě kytky, který jsem vůbec neznal (2 a 3).
červen 30, 2012 09:59
Jak říkám -nejsem odborník....- : alena puntíkovaná
ona se k tomu kontryhelu tak jako tak nedostala. Těsně před cílem musel ulehnout vedle cesty, protože bolestí nemohla dál. Pak ji za sprostých nadávek naložila ta sanitka....takže ji vyléčili tm, co co ní napíchali...kontryhelem asi ne. Jo - tomu nevěstinu závoji říkala máma "statice", ale třeba to byla jiná kytka.
červen 30, 2012 11:04
Álo, : deeres
To si fakt asi pleteš, závojíček se říká té bílé drobné kytičce, co tam teď Dana vložila, místo mého obrázku, to fialové je chrastavec, abys byla v obraze. Statice je bílá, žlutá, fialová,někdy s bílým očkem a používá se téměř vždy sušená,dělají se z ní dušičkové věnce.
červen 30, 2012 13:31
no, to je ravda, : alena puntíkovaná
tak máma měla tu statici a říkala tmu nevěstin závoj.Psak se v tom vyznej. Zlatý zvířata a ptáci - v těch teda není takovej zmatek jako v těch kytkách.
červen 30, 2012 13:47
tak to mě podrž... : d@niela
já dala do googlu přesně "Gypsophila elegans" - a vyšla mi tadlenc kytka.
Takže to nejni ona?

a co tahle? :-)


červen 30, 2012 19:28
... : deeres
Je, ale Šaterů je asi 125 druhů, některé jsou i světle růžové a elegans je jeden z nich. Šater latnatý se správně latinsky jmenuje Gypsophilla paniculata,to je ten, co tady asi nejvíc známe jako doplněk do kytic, bílé květy, listy malé, čárkovité, výška až 1 m. Trvalka vhodná k řezu a k sušení, zejména jako doplněk do kytic. Lidově zvaná "nevěstin závoj". V létě vytváří na tuhých větvených lodyhách laty složené z početných malých, okrouhlých, bílých květů. Listy jsou malé, čárkovité.
Já zase na té tvé fotce si nejsem jista, že to je chrastavec, jak jsem tvrdila.Tvarově to vypadá spíše jako ta pro Álu záhadná čičorka,o kterou teď zakopává na každé mezi, jenže ta není fialová, ale růžová. Ono se to z fotky blbě identifikuje.
červen 30, 2012 21:15
chrastavec : mura
to není, a ani čičorka. vypadá to jako štěničník, i když filajovej jsem teda ještě neviděla. já mám klasickej bílej
červen 30, 2012 23:01
... : alena puntíkovaná
1)Čičorka (Securigera) je rod rostlin patřící do čeledi bobovité (Fabaceae). - no, čičorek se zdá být množství druhů - aspoň podle Vikipedie - tak jsem to vzdala...ale vypadají jinak, než to, co je na tom obrázku.


červenec 01, 2012 06:52
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]