O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

Syndicate


ROZEZNÁTE - POZNÁTE - NAJDETE? - LVII. PDF Tisk E-mail
Neděle, 07 listopad 2010

Při dnešním hádání budou mít výhodu moravské čtenářky, neboť dnešní osobnost je spjata s Brnem. (Já sama jsem o její existenci neměla tušení a dozvěděla jsem se o ní před pár lety ve starší verzi A-Z kvízu.) Právě v tomto městě se 24. ledna 1915 do hudební rodiny - otec majitel hudební školy, matka učitelka zpěvu - narodila dívenka.

 

 

 

 

 

     Sudičky jí  daly do vínku nadání, houževnatost, talent, píli. Ale také bolest a krátký život. Již v devíti letech složila svou první skladbu. V r. 1930 začala studovat na Brněnské konzervatoři skladbu u V. Petrželky a dirigování u Z. Chalabaly. Absolvovala v r. 1935 Klavírním koncertem d moll, jež vzbudil mimořádnou pozornost, neboť jej i sama dirigovala.

 

 

 

      Pokračovala studiem na mistrovské škole pražské konzervatoře. V této době se při jedné návštěvě kavárny Metro na Národní třídě seznámila i s jedním známým hudebním skladatelem. Přeskočila mezi nimi jiskra a jejich vztah přeskočil ze vztahu ryze pracovního i do sféry osobní. Na jeho doporučení odjela studovat do Paříže k Charlesi Munchovi dirigování.

 

      V té době se nad Evropou bohužel začaly stahovat fašistické mraky. Mnoho lidí z uměleckých kruhů se uchylovalo právě do zmíněné Paříže.

 

      Mezi nimi i syn jednoho velmi známého českého  malíře. Někdy kolem r. 1939 zde potkal i naši mladou dirigentku. Okouzlil ji natolik, že mu dala přednost před ženatým skladatelem a vzala si jej. On později o jejich soužití vydal knihu Podivné lásky.

 

 

 

       Bohužel přišla horší stránka jejího života - zdravotní problémy, které donutily mladou dirigentku, autorku více jak čtyřiceti mimořádných hudebních skladeb, vyhledat lékaře. Ti diagnostikovali u mladé ženy tehdy neléčitelnou miliární tuberkulózu a tak 16. 6. 1940 ve francouzském Montpellier tato první česká dirigentka umírá.

 

       Ještě dodám, že za svého života dirigovala Českou filharmonii a Symfonický orchestr BBC. Její ostatky byly z Francie převezeny do Brna a uloženy na Ústředním brněnském hřbitově. Je po ní pojmenována i ulice v Brně, ZUŠ a její pamětní desku najdete na Palackého třídě. Národní muzeum v Praze v letošním roce připomnělo krátkou výstavkou i 70. výročí jejího úmrtí.

 

       MIA

 

Jako vždy - zde je odkaz na vyluštění:

 

Komentáře (4)add feed
Výhody jo - z Moravy su, z Brna su, a přesto jsem neuhodla. : Myška
Výhodu při hádání mají spíše lidé, kteří se dané hudební oblasti věnují, ať už profesionálně, nebo amatérsky. A to já nejsem smilies/wink.gif.
listopad 08, 2010 11:05
Je : Milene
to jediná dirigentka, o které jsem já slyšela. Kdysi jsem četla zmíněnou knížku. Takže u mne ani Brno, ani hudba ale čtení.
listopad 08, 2010 14:33
České dirigentky : endymio
lze spočítat na prstech jedné ruky, a ještě je tam nemusíte mít všechny smilies/smiley.giftakže hlavně pro muzikanty je to brnkačka.
listopad 10, 2010 20:52
Google : Dáša
Ani četba, ani Brno - stačí si vyguglit název knihy.
listopad 13, 2010 17:24
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]