O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

Syndicate


JÁRA CIMRMAN V TANVALDU PDF Tisk E-mail
Neděle, 14 červen 2009
Přejít na obsah
JÁRA CIMRMAN V TANVALDU
Strana 2

Jméno našeho všestranného českého génia, spisovatele a pedagoga Járy Cimrmana, kterému jen o fous utekl titul Největší Čech, nese kde co; ovšem pouze Tanvald má už tři roky otevřenou třicetikilometrovou cyklostezku J. Cimrmana, která vede od Navarova od mostu přes Zlatou Olešnici, na Tanvald - Šumburk, Sladkou dírou k Protržené přehradě a mizí na polské hranici Jizerka - Orle.

 

 

 

 


     Devět zastavení nám Cimrmana představuje jako stavitele, vizionáře, svědka, pedagoga a sportovce, objevitele, rádce, proroka a světoběžníka. Stezka začíná u řeky Kamenice v Návarově a končí na česko-polském přechodu Kořenov-Orle.

 

 

 

  • V Návarově stojí první důkaz Cimrmanovi přítomnosti ve zdejším kraji. Dodnes se zde dochovaly zbytky pilířů, jediného, co zbylo z Cimrmanova tehdejšího snu spojit oba břehy Kamenice mostem. Sen zůstal snem, údajně proto, že se lidé na obou březích nedokázali dohodnout.

 

  • Na druhé zastávce, u křižovatky nad Bohdalovicemi, se mistr kdysi zastavil a dal místním lidem cennou radu, aby místo lopoty s brambory zbohatli na rýžování zlata ve zdejším potoce podél olší. Důkazem, že se lidem Cimrmanova rada vyplatila, je i budoucí název obce, jež se na památku zlaté historie nazývá Zlatá Olešnice.

 

  • Příhodu, kdy se Cimrman v hospodě U Labutě stává svědkem rvačky, načež ze dveří putyky vybíhá cikán s kudlou v zádech, popisuje tabule na zastávce u hotelu Grand v Tanvaldě. Událost zanechala v umělecké duši Cimrmanově takový dojem, že ji použil ve své budoucí divadelní hře Vizionář.

 

  • Pedagogický odkaz Cimrman zanechal na Českém Šumburku. Tady pokračoval v šíření českého vlastenectví v jazykově převážně německém Tanvaldu. Působil v jednotřídce a děti i dospělé vedl ke sportu. Věhlas získaly především jeho sportovní disciplíny - závody v zimníku, s batohem či kufrem. Pracoval zde také na novátorských pedagogických postupech. Coby vizionář žáky připravoval na neodvratný technický pokrok (učil je telefonovat). Coby realista zase vyvinul metodu, jak se vypořádat s vrtkavostí dětské pozornosti. Předem totiž určil, kolik procent učiva mohou žáci zapomenout a kolik si musí pamatovat.

 

  • Další zastávka cyklisty čeká v části Desné „Sladká Díra". Toto místo připomíná „První Cimrmanovo dostaveníčko s Mariánkou".

 

 

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]