O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

Syndicate


STŘEDOŠKOLÁK MANŽEL PDF Tisk E-mail
Neděle, 01 únor 2009

 Dobrý den, potřebuji dobrou radu. Dozvěděli jsme se následující: manželův syn, na kterého manžel doposud platí výživné, před měsícem odešel z domova (bydlel s matkou) a poslední měsíc prý dokonce přestal chodit do školy. Je ve 3. ročníku SŠ. V pátek se dokonce už i oženil (víme to od cizích lidí!).

 

 

 

 

 

     U nás byl naposledy asi 10 dny - pro nějaké věci a pro peníze.  Nevěděli jsme z tohoto nic a ani teď moc nevíme, co dělá, jaké má plány. Zatím bydlí u rodičů té dívky, tedy už manželky. Chodili spolu sotva tři měsíce. O tom, že s dívkou chodí, jsme věděli, také se zmínil, že by si ji vzal, ale nebylo to řečeno tak, jako že to má opravdu v plánu. My jsme mu doporučovali, aby s tím počkal alespoň než si udělá maturitu. A od toho pátku, když mu voláme, tak mobil (který mu otec stále platí), vypíná, na sms nám neodpovídá, na ICQ, skype a všude je nepřítomný. Absolutně se změnil!

 

     Dívka také studuje (druhým rokem VŠ), je starší než on. A ještě jsem se dozvěděla, že oba celou tu dobu načerno pracují v jedné realitce. Manžel se hned spojil s jeho matkou, ta mu to všechno potvrdila. Ale hned prohlásila, že syn prý bude i nadále vyžadovat výživné od mého muže. O tom, že by někde pracoval, to popřela.

 

     Tak bych se chtěla zeptat, jak máme postupovat? Vůbec si nevíme rady. Ještě jedno jsem zapomněla: chlapci bylo v říjnu osmnáct.

 

Radka

 

 

Komentáře (18)add feed
jestliže mu bylo osmnáct : alena puntíkovaná
a nestuduje - studium se dá doložit předložením potvrzení ze školy - vaše vyživovací povinnost skončila. Jestli se oženil, dělá nebo nedělá načerno a tak podobně - není v tomto případě podstatné. Je to dospělý člověk a toto je jeho ryze soukromá věc. Můžete mu úpogratulovat k sňatku, mlůžete mu dát svatební dar - ale už ho neživíte. Naopak on se stal živitelem své vlastní rodiny.
únor 01, 2009 21:52
... : Maruš
Zjistit číslo synova bankovního konta a posílat výživné přímo jemu, když už nebydlí s maminkou ;-) Vždyť ještě studuje, nepracuje, ten drb o práci načerno nemáš ověřený. Syn není nikde přítomný? Vždyť mají líbánky, proč by měl trčet na icq. Akorát si zjistěte, zda má domluveno to volno ve škole a chystá se to dohnat, na vzdělání by se určitě kvůli svatbě vykašlat neměl!
únor 01, 2009 21:52
to je pravda : alena puntíkovaná
jednoduše zvedněte telefon a zavolejte na vedení školy. Tam vám sdělí, zda studuje či nikoli.
únor 01, 2009 21:54
... : Maruš
To ano, pravda, zjistit zda-li studuje. Já jen nějak automaticky nepředpokládám kvůli měsíční absenci, možná z důvodu svatby, že by hned ukončil studium. A vůbec, někteří rodiče se naopak snaží mladým po začátku společného života spíš nějakým způsobem pomoct, ne že druhej - třetí den řeší, jak se toho finančního závazku konečně zbaví.
únor 01, 2009 22:03
Kontaktujte školu : Lidka
tam se dozvíte, jestli dál studuje.
Je plnoletý, takže si vše okolo výživného musí vyřizovat už sám.
Jestli nestuduje, tak už na výživné nárok nemá. A když se vyhýbá kontajtu s otcem, nezbyde nic jiného, než mu poslat doporučený dopis (lepší je několik stejných kopií na všechny adresy, kde by mohl být) s oznámením, že vzhledem k tomu, že ukončil studium, od února mu už otec nebude vyplácet výživné. A na synovi pak je, aby se ozval a doložil, že třeba studuje na jiné škole.
Jestli pořás studuje, tak otec výživné platit musí, a nezáleží na tom, jestli syn chodí na brigádu nebo ne. Ale protože bydlí jinde a změnila se jeho finanční situace, je to důvod ke změně výše výživného. Na změně se musí otec se synem dohodnout (písemně) nebo musí rozhodnout soud (a tam to může dát jen syn nebo otec).
A poslední věc - práce načerno se bez důkazů neprokáže. Ale i tak se s tím dá něco podniknout. Jestliže se syn ozve, že studuje na jiné škole (a umím si představit, že třeba formálně přestoupil jinam, aby si sám nemusel platit sociální a zdravotní pojištění), tak by se s ním otec měl sejít a pokusit se domluvit na rozumné výši výživného. A když syn nebude rozumný, stačilo by pohrozit, že černého zaměstnavatele nahlásíte úřadu práce a finančáku. Dělat to nemusíte, stačí hrozba.
Znám ze svého okolí podobný případ, tam si ale syn nepřidělávat v realitce, ale různými pochybnými kšefty (i drogy). A není čerstvě plnoletý, je mu už 22. Kluk si půjčuje obrovské částky (od mafie), koupil si auto na leasing, které hned rozmlátil, také ho vyhodili ze školy. Odešel z domova a přespává všude možně. Táta ho taky nemohl kontaktovat, taky nevěděl, co se s klukem děje. A smutné na tom je, že se máma stará ještě o postiženou dvanáctiletou dceru.
únor 01, 2009 22:14
To je rychlost, dnes jsem to poslala, děkuju! : Radka Vr.
Ale: že nechodí do školy víme od jeho spolužáků. Stejně tak i o té svatbě, viděli jsme fotky na mobilu, takže je to pravda. Bankovní konto zatím žádné neměl, co vím.
Nechceme se zbavit nějakého placení, naopak dostává i mimo, např. k vánocům dostal laptop. Ale manžel posílá peníze ještě na jeho sestru, ta je mladší, takže bychom to, co by nedostával on, dávali jí. Spíš nám vadí, jak se ze dne na den otočil a nemluví s nikým.
Jinak do školy nechodí ani ta jeho manželka. Jak to bude dál, uvidíme. Hodně nás to mrzí.
únor 01, 2009 22:27
... : Sandra
Maruš: ano, někteří rodiče se naopak snaží mladým po začátku společného života spíš nějakým způsobem pomoct, ale to také vyžaduje určitou úroveň chování těch mladých k rodičům, ne? Naši nám také občas něco podstrčí, ale už vidím tu ochotu nám vypomáhat, kdybych se ani nenamáhala jim sdělit, že jsem se vdala, přestěhovala, kde teď bydlím, že už nestuduji, nepředstavila bych jim partnera- v tom případě by mi asi také řekli- "tak se holčičko starej sama!"
Jinak, pokud synova manželka pracuje, vyživovací povinnost manžela/manželky předchází vyživovací povinnosti rodičů... a obecně vyživovací povinnost zaniká 18 rokem a ukončením studia.
Myslím, že by si čerstvě mladí lidé měli uvědomit co vlastně chtějí- buď své rodiče potřebuji, ale pak se k nim musím náležitě chovat, nebo jsem už naprosto soběstačná, rodičům do mého života nic není- ale v tom případě těžko můžu od nich pobírat peníze, ne? (Když tedy pominu fakt, že člověk by neměl na své rodiče zvysoka prdět ani když je už dospělý a soběstačný a nic od nich nechce.)
Mně by tedy mrzelo více než hodně, kdybych se musela o svatbě svého dítěte dozvídat zpětně, a to nejlépe ještě od cizích...
únor 02, 2009 08:30
No, ono asi nejvíc záleží na tom, : Vodoměrka
jaké byly vztahy syna a jeho otce předtím... pokud spolu neměli zrovna nejvřelejší vztah a netrávili spolu víc času a rádi a ne jen z povinnosti, tak by určitě syn oznámil svou novinku radostně a taky by o svatbě asi řekl dopředu... ale jestli mu třeba otec tu dívku zakazoval a byl zásadně proti jejich vztahu, tak se nedivím, že mu o tom nechtěl říct.. myslím, že v pubertě stačí jen málo, aby dítě začalo mít pocit, že ho jeho rodič nechápe nebo nepřeje, zvlášť když se to týká lásky... No a ještě bych tipovala, že s maminkou měl ten syn určitě mnohem vřelejší vztah, a tak to věděla...
únor 02, 2009 08:55
Vodoměrko, Sandro : Radka Vr.
O té svatbě prý věděli jen její rodiče a snad taky jen pár dnů předem. Prý snad to byla absolutně hurá akce. Nevěděla to ani jeho matka, ta se to dozvěděla až v ten den.
Co jsme se ještě přes víkend dověděli: mají "fantastické" plány, snad si tu realitku provozují oni sami (jsou asi něco jako zprostředkovatelé - najdou interát a nabídnou jiným). Jak je to ve škole, budu vědět dnes, manžel tam zajde.
Je to všechno hurá akce, máme z toho zamotanou hlavu.
únor 02, 2009 09:20
Pozor : KK
to že se oženil, podstatné je - vyživovací povinnost přechází na manželku :-). Ledaže by sama nebyla schopná ho živit...
únor 02, 2009 09:23
Radko, : Vodoměrka
u té rychlé svatby mě napadlo jen jedno vysvětlení, že je ta dívka asi těhotná... ale možná ne, ta doba, kdy se lidé brali jen kvůli těhotenství, je už nějak pryč... no a s tou realitkou to nejspíš taky nebude nic moc, přišlo mi dokonce pár mejlů od nějaké pražské realitky, že když jim najdu vhodný objekt, dostanu odměnu... tak jestli to tak dělají a vynáší jim to, proč ne, jen by mě nejvíc mrzelo, že by kvůli tomu nedodělal školu... ale pokud ještě není jisté, že se školou skončil, tak jsou všechno jen spekulace...
Asi bych zkusila syna i s jeho manželkou povzat na oběd nebo na večeři a jen tak si popovídat, spíš oklikou než přímo k věci, a nevyčítat, nespílat, nerozčilovat se... v podstatě je už plnoletý a zodpovědost už má sám za sebe, tak ať si sní, co si navařil... možná se rozpovídá o těch plánech... tak bych to asi udělala já, kdyby moje dcera přišla s něčím takovým... nebo spíš nepřišla... nebo můj syn...
únor 02, 2009 09:28
KK, : Vodoměrka
a co když oba ještě studují???
únor 02, 2009 09:29
... : Sandra
Když oba studují, tak je oba živí rodiče...ale Radka píše, že do školy teď nechodí ani jeden z nich...
únor 02, 2009 10:32
... : bb
teď se nedá dělat asi nic, jen vyčkat. Děcka se utrhla, jsou plnoletí, tak ať si trochu vymáčí čumák a vy můžete jen čekat zda jim to vydrží. Až pomine jejich euforie, zjistí že život není peříčko a být od 18 ženatý že může být docela nuda a ve škole byla celkem sranda a třeba se vrátí do školy. Třeba ne. Až vám klesne adrenalin v krvi, tak bych to udělala jak radí Vodoměrka, pozvala bych je oba na oběd, na večeři, poptala se na jejich plány, klidně bych jim řekla, jak moc nás rodiče mrzelo že nám nic neřekli - oni pravděpodobně odpoví, že byste jim to rozmlouvali a kvůli svatbě scénky, což asi ano, a že se tomu takhle chtěli vyhnout. No a pak bych jim řekla, že bych jim jako svatební dar ráda dala několik zaplacených pojistek, jako např. pojištění odpovědnosti z podnikání, životní a tak :-)
Já vím, že to není úsměvné, být to můj syn, tak se skácím, ale pak se zvednu a asi udělám něco přesně takového - co už bych taky mohla...
únor 02, 2009 11:02
koneckonců, : bb
je to sice nemilé a není to zrovna postup podle oblíbené rodičovské lajny, ale mají přesně ten věk na takové vylomeniny a až jim bude 30-40, už budou vyblbnutí a nic takového hrozit nebude. Horší je když se utrhne nevyblbnutá 40ka, matka manželka :-)
únor 02, 2009 11:04
... : Maruš
Radko, ok, děkuju za vysvětlení, mi to jen tak trochu vyznělo, s tím dodatkem to vyznívá zas úplně jinak.

Je dost možné, že vám to syn přijde sám s manželkou brzo oznámit. Bylo mu 18, tak se třeba trochu utrhl z řetězu. V dnešní době se tak mladí lidé do svatby většinou moc neženou, a když už, tak je to jiné než před pár lety, kdy byly svatby hlavně pro rodiče a příbuzenstvo. Nijak mě nepřekvapuje taková zážitková záležitost jako svatba á la Las Vegas, a navíc ta tradiční je i dost náročná. A znám i pár lidí, co oznámili rodičům svou svatbu až poté, co proběhla, a to s nimi mají dobrý vztah a bylo jim v té době 30-40 let - jen zpečetili svůj vztah, nikoho dalšího k tomuto nepotřebovali.
únor 02, 2009 20:57
no já myslím, že i syn by měl mít nějaké : Inka
slušné chování vůdči otci. Takže bych si zjistila ve škole jak to je. Pokud už nestuduje a oženil se, platit bych přestala i mobil. Chce být dospělý, o.k. tak se vším všudy. No jestli ho chtějí živit rodiče nevěsty, tak ať si to užijí, dobrovolnosti se meze nekladou smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
únor 02, 2009 21:49
... : Maruš
Jak to dopadlo ve škole? :-)
únor 03, 2009 22:20
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]