O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

Syndicate


CHVÁLA KNIHOBUDEK PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 06 červen 2024
Začalo to využitím starých telefonních budek, ale díky kreativitě nadšených lidí můžete najít knihobudky v různém provedení: např. na nádraží v České Třebové slouží k účelu sdílení knížek staré piano - mimochodem, tato „knihobudka“ je v péči místní knihovny, která ji pravidelně doplňuje vyřazenými knihami. Vznikla v rámci projektu „knížka do vlaku“, kdy se předpokládalo, že knihu ve vlaku přečtete a v cíli odložíte na jiném nádraží do jiné knihobudky pro využití jiným čtenářem.

 

 

 

 

Princip knihobudek, ať už jsou na nádraží, v parku nebo u cesty vedoucí do lesa, je jednoduchý – potřebujete-li ulevit své nacpané soukromé knihovně, odnesete „přebytečné“ knížky do nejbližší knihobudky.

 

Přece jen, my knihomolové, máme zábrany naházet knihy do kontejneru na papír, a pokoušet se prodat starší knížky je dost beznadějné. Naopak u knihobudky neodoláte pohledu na vystavené knihy, projdete momentální nabídku a nějakou knížku si zase odnesete domů. Někdy dočasně – a po přečtení poputuje knížka dál, jindy už ji z ruky nedáte.

 

V některých případech mi knihobudka, se kterou jsem se setkala během svého výletování, sice nezachránila život, ale určitě vylepšila cestování. To v případě, kdy jsem knihu, kterou jsem si sbalila na cestu, už přečetla a najednou se ocitla bez dostatečné porce duševní stravy.

 

Je fakt, že nabídka je omezená, většinou jde o knížky staré i několik desetiletí, a koneckonců, jejich původní majitel je snadno oželel (nepovažoval je za knihy, které si hodlá nechat trvale), bestsellery zde nehledejte. Na druhé straně člověk hladovějící po čtivu v takovém případě sáhne po knize, jakou by si určitě nejen nekoupil, ani nevypůjčil v knihovně; protože za peníze si kupujeme jen knížky, které opravdu chceme vlastnit a také v oficiální knihovně je tak velký výběr, že bychom sáhli spíš po jiném čtivu.

 

V tom je kouzlo knihobudek.

 

 

 

Před všemi, kteří nějakou knihobudku,

nebo jakoukoliv sdílenou knihovničku založili,

smekám a děkuji.

 

MILENA

 

 


 
Komentáře (8)add feed
... : B. A.
červen 07, 2024 05:41
... : *deeres*
Občas najdu v některé knihobudce poklad. Naposledy Gartenblumen.Je sice německy, ale fotky zahradních kytek má na kříďáku A4. A i návod, jak se o ně starat. Tak tu už nevrátím.
Poslední dobou jsem dost cestovala a překvapivě zaznamenala dost lidí s knihou. Obyčejnou papírovou a nebyli to vždy ti nejstarší.
červen 07, 2024 06:04
... : mamča
Nemusí to být vždy knihy "odložené - vyhozené". Spousta knih se do knihobudek dostává z pozůstalosti. Akorát musí dědicové obejít těch budek víc.

červen 07, 2024 06:40
... : Josef Kouba
Až natáhnu bačkory tak těch asi 500 knih synci odvezou do sběru. Knihobudky jsou i zde v Kanadě, ale je jich poskrovnu.
červen 09, 2024 04:57
... : andrea
knihobudky miluju, jak někde nějakou vidím, už tam jsem.
Taky samozřejmě roznáším a rozdávám, ale už víc jak párkrát jsem si přinesla.
Díkybohu mne to přesvědčuje, že přeci jen lidi ještě čtou!
červen 09, 2024 22:24
... : Josef
Už jsem se nechtěl do tohohle tématu vůbec zapojovat. Jen teda podotknu k Andrejce "díkybohu, že lidi přeci jen ještě čtou":
To, že po několikerym stěhování nemám po almarách knihy a že si je už dávno ani neopatřuju, to přeci vůbec neznamená, že bych dost literatury (záměrně neříkám knih) nečetl. Akorát čtu písmena, věty, myšlenky, příběhy z e-čtečky, aniž bych si musel společně s těma písmenama hromadit doma metráky zbytečnýho papíru, popř. tahat neforemnou přítěž papíru v dopravních prostředcích.
Mám názor, že pokud mi rozvoj techniky umožní větší komfort, rád ho využiju.
červen 10, 2024 09:25
... : *deeres*
Evidentně si nepotrpíš na knihy s obrázky, nebo spíš fotkama. Těch mám haldy a určitě se mi na ně nepráší. V celé sérii o Praze, kterou podle jednotlivých čtvrtí vydalo Městské muzeum , si ukazuji pořád.
No jo, nostalgie.
červen 10, 2024 10:58
... : Josef
Samozřejmě, že pokud jsou podstatou obrázky a fotky, tak to je uplně něco jinýho. Obvykle ovšem je takovejch knih v domácích knihovnách minimum.
červen 10, 2024 11:19
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]