O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

Syndicate


ZÁMĚNA PACIENTEK NA GYNEKOLOGII PDF Tisk E-mail
Úterý, 02 duben 2024

Za fatální pochybení byli odvoláni čtyři zaměstnanci, kteří byli identifikováni jakožto potenciální viníci nešťastné události, a byli okamžitě postaveni mimo službu. Šlo o anestezioložku z ARO, lékařku z gynekologicko-porodnické kliniky, sestru z gynekologicko-porodnické kliniky a administrativní pracovnici z téhož oddělení. Hrozí jim trest odnětí svobody na šest měsíců až čtyři roky nebo peněžitý trest.

 

 

Odškodnění bude dosahovat vysokých částek, nejspíš v milionech.  Mohlo by to jít do trestní oblasti, ale za určitých podmínek, a to by se muselo šetřit. Pokud by policie, potažmo státní zástupce, došli k závěru, že se jednalo o trestný čin, bylo by to poškození zdraví z nedbalosti. Advokáti se domnívají, že by měla nemocnice zvolit mimosoudní odškodnění.

JAK SE TO STALO? Zdravotní sestra přečetla jméno ženy, která měla jít na kyretáž. Jenže pacientka v čekárně nebyla, a tak se sestře přihlásila jiná Asiatka. Nerozuměla prý ani slovo a zřejmě ze slušnosti vše odkývala; dostala zdravotní dokumentaci ženy, která šla na kyretáž, a tak se dostala postupně až na sál a přišla o dítě… Zaměněnou těhotnou ženu doprovodili na tzv. pokoj dospávání, kde jsou pacientky, které mají podstoupit malý výkon. Po půl hodině byla převezena na sál, kde ji převzalo ARO oddělení. Během celé doby nikdo nezkontroloval štítek ženy, ovšem není stoprocentně jisté, že ho vůbec měla.  Naštěstí tento zákrok neznemožňuje další těhotenství. Žena je stále v ošetřování nemocnice a nyní s ní komunikují za pomoci překladatele, aby si nemuseli nic dovysvětlovat. Nabídli jí jak psychologickou pomoc, tak i další asistenci včetně právní podpory.

 

Nechci se zastávat nemocnice, ale neumím si představit jít na vyšetření, když absolutně jazyku té země nerozumím, nemám v ruce žádné papíry… Nic si neověřovat, na nic se nezeptat…

Mj. když měla v ruce zdravotní dokumentaci jiné ženy – to tedy nepoznala, že se jedná o někoho jiného? Že tam není její jméno?

Proč si to nezkontrolovala? Proč se následně neozvala?

 

Když jsem před pětadvaceti lety byla poprvé v New Yorku u zubaře, byl se mnou manžel a vše si ověřoval. A to jsem se už jakž takž dorozuměla. Také mi mohli třebas vytrhnout všechny zuby místo někoho jiného …

Vím, je to velmi zlá událost, ale pokud si nebyla schopná na "papírech" ani ověřit ani své jméno, snad měla vzít s sebou někoho, kdo jí s tím pomůže.

 

Tím ovšem nechci ani v nejmenším zbavovat zodpovědnosti lékařky a sestru, byla to všechno fatalní souhra, která ženu připravila o její dítě.

 

Určitě jste si za týden, co se o tom píše,

o záležitosti utvořili svůj názor:

Jaký je?

d@niela


Komentáře (12)add feed
... : *deeres*
Názor? Asi tak, že zdravotnictví, podobně jako všechno ostatní v tomto státě, jde do háje.
I já mám otázku,měli jsme někdy ministra zdravotnictví s mozkem v hlavě? Plojhar byl blb a od té doby nástupci v této funkce mají jenom sestupnou tendenci. A ten současnej, tak to je opravdu vejlupek.
duben 02, 2024 09:24
... : Franta
Tak jestli ta žena nebyla schopná se domluvit, tak rozhodně neměla jít sama.
duben 02, 2024 10:25
... : mamča
Zaslechla jsem, že někteří cizinci chodí k doktorovi na jednu vypůjčenou kartičku pojištěnce. Nám asiati připadají všichni stejní. A jestli ta paní reagovala na cizí jméno, vzala si dokumentaci úplně cizí ženy, tak si za to může sama. To neumí ani číst, že si nevšimla jiného jména ?
A kdyby mně jako těhotnou chtěl někdo píchat oblbovák před operací a vezl mě na sál, asi bych protestovala.
Nebo si myslela, že kontrola těhotenství se provádí v narkóze ?
duben 02, 2024 11:04
... : andrea
Ano, milé kudlanky a kudlové -
opravdu mne štve, že tohle je první článek, kde čtu, že se někdo zastává našich zdravotníků.
Ta žena se nejspíš skutečně chovala jako "ta pravá"
- a věřila bych, že skutečně chodí všichni s jednou kartou.
Je mi taky divné, že se stále tají její národnost. Hernajs, kdyby to byla Vietnamka, tak ty umějí česky někdy líp než Češi.
Tak jaký asijský národ si to nechceme naštvat?

duben 02, 2024 13:47
... : mamča
andrea: Obě byly Vietnamky. Psali to na Novinkách. Možná tu byla jen krátce, přijíždějí za rodinou, která je tu léta, nebo se sem stěhují "za lepším". Nevím, jak to mají ve Vietnamu s lékařskou péčí, kolik stojí porod a vše kolem něj ?
Ale pokud neumím/nerozumím ani slovo v hostitelské zemi, tak si sebou vezmu tlumočníka, ne ? Zvlášť když jde o zdraví, tak nestačí se společensky usmívat a přikyvovat.
Teď dostane tučné odškodné, a zdravotníci "po hubě". smilies/angry.gif
duben 02, 2024 15:58
... : d@niela
Je to celý divný... kdyby šla opravdu jen na kontrolu, tak určitě nečeká, že ji položí na lůžko, a ozvala by se, když ji vezli na operační sál, případně, krucifix, už na tom sále, nejpozději!
Strašně moc času, aby si uvědomila, že se děje něco, co se dít nemá... to je přeci neuvěřitelný - rozumná ženská by se už při první divným jednání ozvala, z toho lehátka by vstala a chtěla by nějaký spojení - snad měla mobil, ne? je to vše neskutečný a nepochopitelný.
Pokud byla dospělá, a rozumná, měla se ozvat, pokud byla poněkud "mimo", neměla tam být sama.
Každopádně, alespoň mně to nějak divně zavání...
Samozřejmě, čeští zdravotníci věřili každý tomu předchozímu, že je to OK, četla jsem, že v současné době je v našich nemocnicích plno nečeských pacientů. Ale nemyslím, že ke každému shánějí tlumočníka... teď asi budou muset.

duben 02, 2024 21:05
... : Josef
No, je to poučení. Zejména ale pro cizokrajnou komunitu! V tomhle případě bych se důrazně zastal sester i lékařů, protože - jak oni můžou něco tušit, když navíc nám všichni tihle konkrétní cizinci připadají všichni stejní, včetně i jejich jazykolomných jmen.
V tý souvislosti mě taky napadá i opačný riziko, totiž, že už je rozhodnuto, že v krátký době se tady naplno budou zaměstnávat lékaři i sestry, vybavený cizokrajným vzděláním a jazykově vybavený jakýmsi turbokurzem češtiny.
duben 03, 2024 06:29
... : mamča
d@niela: Třeba byly obě ženy domluvené a byl to naplánovaný pozdní potrat. U nás je možnost miniinterrupce tuším do 12tého týdne. Tahle byla v 16tém...
Přece než se přikročí k zákroku, tak každou obléknou do "andělíčka", dají kompresní punčochy, píchnou náladovku...
Pořád NIC ?
Tohle se přece při běžné kontrole těhotenství nedělá.


duben 03, 2024 06:30
... : Josef
Mamčo, to máš určitě recht, i když to nemůžu potvrdit z vlastní zkušenosti; zatím jsem doposud běžnou kontrolu těhotenství neabsolvoval. Ovšem - ta cizinka taky mohla vědět uplnej prt, jak tady co probíhá.
Jediný, co bych k tomu řekl, že skutečnou pravdu se nedozvíme, bude to zas jen otázka důvěry, jestli se rozhodneme věřit nebo nevěřit oficiální zprávě, která může (ale taky nemusí, votom to právě je) bejt zpracovaná s ohledem na politický důsledky.
duben 03, 2024 06:50
... : d@niela
Koukla jsem dnes na tu velkou tiskovku k tomuto "tragickému selhání".
Takže pacientka byla lautr se vším seznámena u předešlé návštěvy (která tam nebyla její první!), kde to s ní bylo probráno, ona vše odsouhlasila, taky tam nebyla sama! A všechno nutné podepsala... Mj. věděla, že tam jde jen na krev...
Tiskovka se zabývala víceméně prohlašováním, že všechno bylo ok, jen jeden zdravotník "něco" zvoral. Hm, tak to by mne zajímalo, tedy co...
Každopádně - náhrada za utrpené příkoří bude v částkách velkých, tedy v částkách mnohamilionových. Kupodivu se to týká i té druhé, které se vlastně vůbec nic nestalo, ani ten potrat, kvůli kterému tam šla. Takže ta prý také dostane náhradu...

Jo, a obě žijí v ČR prý už dlouho.


duben 04, 2024 13:03
... : Josef
A to ještě není nic proti tomu, kdyby se to stalo "spoluobčankám".
duben 05, 2024 07:33
... : kim
Vyměním právo svobodně cestovat za právo na zubaře.
duben 15, 2024 23:46
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]