O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

Syndicate


... JÁ USKOČÍM, AŽ POLETÍ GULIČKA PDF Tisk E-mail
Úterý, 27 únor 2024
Prezident Petr Pavel podpořil možnost zavedení administrativních odvodů do armády. "Obrana státu není jen záležitostí profesionální armády. Účast na ní může být různá, ve formě civilní služby i základního výcviku, aby každý člověk, který je toho schopen a má k tomu předpoklady, získal základní dovednosti," řekl. Reagoval tak na potřebu posílení počtu příslušníků aktivních armádních záloh, který by podle prezidenta měl být vyšší než 30.000 příslušníků profesionální armády. Počítá se s počtem 30.000 vojáků z povolání a 10.000 příslušníky aktivních záloh.

 


Loni v září bylo v armádě 27.982 profesionálních vojáků, ale pouze zhruba 4300 vojáků aktivní zálohy.

Podle prezidenta by aktivní zálohy měly převyšovat počty členů aktivní armády.

 

Branná povinnost bude vyžadována pouze při ohrožení státu nebo za válečného stavu.

Ale nesmíme zapomenout že je stále platný branný zákon, který ukládá účast na obraně státu všem od 18 do 60 let věku.

 

Víte, proč se vlastně zrušila povinná vojenská služba?

Jedním ze základních argumentů pro profesionalizaci armády a zrušení povinné vojenské služby byla především vzrůstající složitost vojenské techniky. Vojenská technika se totiž již od druhé světové války čím dál více zdokonalovala, zároveň ale stoupaly nároky na ty, kteří tuto techniku obsluhují. Ukazovalo se, že branci nejsou za pouhé dva roky prezenční služby schopni zvládnout čím dál složitější techniku.  Jenže – tolik „šikovných“ se těžko hledá…

 


 

 

nabor_2020

 

 

 

V České republice dosahuje osmnácti let – kdy by hypotetický branec měl absolvovat výcvik – každý rok cca 100 tisíc lidí. Z toho je cca 50 tisíc mužů schopných vykonávat vojenskou službu. Obdobný počet by přitom do systému branecké armády přicházel každoročně. A jelikož branecké armády běžně počítají s povoláváním vojáků až do věku 
40-45 let, výsledné číslo počtu vojáků by dosahovalo statisíců, a patrně by se blížilo k milionu. To by bylo ostatně jen v souladu se zkušenostmi braneckých armád, kde se běžně počítá s možností povolat cca 10 % obyvatelstva.

 


Je také otázkou, zda máme počítat jen muže. Je faktem, že branná povinnost se kdysi týkala pouze mužů. Na druhou stranu v dnešní AČR běžně slouží i ženy. A vzhledem k tomu, že žijeme v době, kdy je neustále vyžadována genderová vyváženost, je pravděpodobné, že by bylo prosazováno, aby povinnou vojenskou službu vykonávaly i ženy – třeba po vzoru Izraele. To by samozřejmě armádu početně posílilo, zároveň by to komplikovalo její výstavbu a výrazně by ji to prodražilo!

 

Pro všechny tyto vojáky je totiž třeba mít dopředu potřebné materiální zajištění.

Uvedu jen pár bodů - jde třeba již o úplný základ, výstroj. Už jen to může být obrovský problém, jak nám nasvědčují i problémy současné armády se zajištěním výstroje pro omezený počet jejích vojáků, kdy jednou chybí to a podruhé zas ono. Lze jen těžko odhadovat, jaké by to bylo v případě zajištění výstroje pro armádu mnohonásobně početnější.

 

Ještě větším problémem je ovšem výzbroj. A zde je nutno připomenout, že moderní zbraně jsou sice dokonalejší než např. druhoválečné zbraně, jsou ale také výrazně dražší.

A proto již jen vyzbrojení této masy vojáků základními pěchotními zbraněmi by znamenalo enormní náklady.

Je navíc třeba dopředu počítat s případnými ztrátami, opotřebením zbraní, nutností mít určitou technickou rezervu atd. Počty potřebných zbraní by tak šly možná až do milionů! Pro všechny tyto zbraně je ovšem také třeba mít dopředu připravenou munici, technické vybavení atd.

V České republice by tento úkol, tj. zajištění výstroje a základních pěších zbraní byl částečně ulehčen tím, že Česká republika má své výrobce jak zbraní, tak i výstroje. Přesto by celkové náklady byly vzhledem k počtům této výstroje a výzbroje obrovské, dosahovaly by desítek miliard!

 

 

 

Ovšem zdaleka největší by byly náklady na infrastrukturu. Pro brance procházející prezenční službou, resp. obnovovacím výcvikem, by bylo třeba mít připraveny objekty, kde by byli ubytováni a kde by probíhal výcvik. A nejde jen o kasárna, ta jsou jen jakýsi základ. Jde spíš o celé výcvikové areály, celé rozsáhlé komplexy budov. Takový vojenský objekt má ovšem svou cenu. Jen výstavba takových objektů – kterých by přitom po celé republice muselo být hned celá řada – by představovala miliardové částky. A budovy, to je jen jakýsi hard-ware. Mnohem významnější, ale také dražší je soft-ware – výcviková zařízení, trenažéry atd. Další částky by bylo nutno vyčlenit na provoz, údržbu atd.

 

Je toho mnoho, a mnoho by to stálo.

Pokud si toto všechno shrneme, pak zjistíme, že by šlo o částky dosahující výše stovek miliard. A to si zatím rozhodně nemůžeme dovolit...

 

 

 

Myslíte, že opravdu vojna dělala z kluků chlapy?

Že by dnešním osmnáctiletým vojenská disciplína prospěla?


 

 

KUDLANKA

 
Komentáře (12)add feed
... : Petr Sysala
Vojna po staru je mrtvá a na nic. Ale kouknul bych se, jak to dělá třeba Izrael. Nejeden kluk, ale i holka by potřeboval(a) procvičit základy, jak se kdy zachovat. Střílení je to poslední. Dnes se jich povina rozbrečí, když zmokne a rozmočí se jim hambáč z mekáče.
únor 27, 2024 06:07
... : Josef
No, mě by zrovna teď rádo hodně zajímaly výsledky včerejší porady evropskejch vůdců, svolanejch narychlo Macronem do Paříže.
Denně nás masmédia krměj bezvýznamnejma kravinama a signálama ubožáků, ale o týhle včerejší celoevropský poradě k Ukrajině ani ťuk!
Tak doufám, že se informace dozvim aspoň z dezinformačních webů.
únor 27, 2024 06:40
... : Josef
opr: ...teď ráno ...
únor 27, 2024 06:42
... : mamča
"Macron nevyloučil nasazení vojáků ze zemí NATO na Ukrajině" dnes, na Novinkách.
únor 27, 2024 07:29
... : mamča
§ 406 - příprava války."Kdo připravuje útočnou válku, na které se má podílet Česká republika, a tím přivodí pro Českou republiku nebezpečí války, bude potrestán odnětím svobody na dvanáct až dvacet let nebo výjimečným trestem".
únor 27, 2024 08:06
... : mamča
Nemyslím si, že by vojna dnešním osmnáctiletým prospěla. Z pohledu kázně, disciplíny a respektování autorit ano, ale z profesního hlediska by to byly ztracené dva roky. V dnešní, rychle se rozvíjející technice a digitalizace všeho možného, by dva roky vojny zabrzdily profesní rozvoj mužů stejně, jako ženám mateřská.
Možná by spíš pomohlo znovuzavedení Branné výchovy na ZŠ, a následně i na SŠ a VŠ. Aby lidi věděli, co mají v případě ohrožení dělat, kam jít, na koho se obrátit...atd.
A to se netýká jen válečného stavu, ale i živelných pohrom.
únor 27, 2024 08:18
... : *deeres*
1 699 000 beze stopy ztracených Ukrajinců a my oslavujeme 2. výročí války.
Registrace, to je jenom 1.stupínek. Generace, které by se odvod týkal, je ta, co nyní válčí od počítačů a ve volbách stála za těmi, co je nakonec pošlou do masového mlejnku. Až dojde na
lámání chleba tak se podělaj. Na rozdíl od Ukrs
Jincu
únor 27, 2024 08:18
... : *deeres*
Na rozdíl od Ukrajinců dnes, už nebudou mít kam zdrhnout.
únor 27, 2024 08:19
... : mamča
A co ti, co ještě přísahali Varšavské smlouvě ? Taky budou povoláni, taky ???
Aneb : Kdo má hroší kůži, nepotřebuje páteř, jako PePa 107.

únor 27, 2024 09:11
... : Josef
Dneska pro změnu bylo zase nějaký zasedání V4. To mě až tak nezajímá, ale s větama JUDr. Fica, že ukrajinská válka nemá vojenské řešení, souhlasím od prvního dne horký války před dvěma lety. Dále, zcela v souladu s mým názorem, ještě Ficovy další věty: Jestliže celá Evropa bude cpát Ukrajině zbraně horem dolem, tak jediným výsledkem bude, že za dva roky se situace na bojišti nezmění, jen bude o další statisíce mrtvol víc. A pokud se Evropa, tedy členové NATO, do války zapojí svými vojsky, začne válka světová a bezpochyby se zvrhne ve válku nukleární.
JUDr. Fico mi mluví z duše. To není postoj idealisty, ale realisty. Jednání s rusákem ovšem nevyhovuje ve V4 Fialovi a Tuskovi. Těžko pak hovořit o nějaký V4, když je to 2 na 2.
Jestliže někdo hrdinsky tvrdí, že s únoscem dítěte se nejedná, pak ovšem určitě nejde o jeho vlastní dítě! Řekl bych, že stejně tak je na tom Fiala, ve vztahu k obyvatelum Česka - nezájem. To i ten PEPa 107 občas projeví krapet zdravýho úsudku.
únor 27, 2024 16:24
... : Franta
Dnešní osmnáctiletí by si fofrem opatřovali modrou.
únor 27, 2024 17:33
... : *deeres*
Ukrajinci došli, teď za zájmy KoZa by chtěli
vyslat nás. Zase jde jenom o byznys, pomalu nás zatahují do předpolí války za cílem drancování bohatstvi Ruska.

Zpravodajství listu Politico informuje, jak téma otevřené účasti NATO na Ukrajině poprvé veřejně nadnesl slovenský premiér Robert Fico, který uvedl, že z „omezeného dokumentu“ před summitem vyplynulo, „že řada členských států NATO a EU zvažuje vyslání vojáků na Ukrajinu na bilaterální bázi“. Toto zveřejnění záměru zřejmě pařížskou vrcholnou schůzku ovlivnilo.


únor 28, 2024 06:27
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]