O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

Syndicate


PROČ DOSTALA JEN JEDNA??? PDF Tisk E-mail
Středa, 24 leden 2024

Woman, female, business, advocate, legal, lawyer, law iconDobrý den všem, chtěla bych poprosit o radu. Partner je ze tří sourozenců, má dvě sestry, jedna je o něco starší, druhá je mladší. Nedávno náhodou zjistil, že rodiče přepsali svůj dům (komplet se vším, tedy se zahradou, parcelou atd.) na nejmladší sestru. S právem dožití. Nikdo mu nic neřekl, starší sestra se pouze nedávno mezi řečí zmínila, že ona nic nechtěla. Jeho se na nic ale nikdo neptal. Zajímalo by mě, zda s tím může něco dělat, aby taky něco dostal. Díky za váš čas.

Pavlína

 

 

O D P O V Ě Ď :

 

Váš partner s tím nic dělat nemůže, protože se jedná výhradně o majetek jeho rodičů, a ti si s vlastním majetkem mohou dělat, co chtějí.

Samozřejmě, že se může rodičů na to zeptat. Podle všeho s nimi není v nějakém velkém kontaktu.

Rozhodně, pokud dům napsali na nejmladší dceru. tak zůstane jÍ a nikdo s tím nic neudělá, protože je to jejich svéprávné rozhodnutí.

Dům je rodičů a ti mohou dát majetek třeba psímu útulku; je to pouze jejich věc, a nikdo nemá právo jim do toho mluvit.

Takže ještě jednou: je jasné, že pokud je člověk svéprávný, může se svým majetkem naložit podle svého uvážení.

 

Osobně si myslím, že k tomu, že své rozhodnutí rodiče „neroztroubili“, měli svůj důvod.

Ono to nemusí být vždy nějak ve zlém, třeba ho berou jako dostatečně zabezpečeného, kdežto ta mladší sestra není. Nebo se o ně ta mladší stará, chodí k nim často…

Ale to si musí všechno probrat sám, zjistit to. Fakt je, že když o tom věděla i ta druhá, a jemu to neřekli, tak nechtěli třebas dělat mezi vámi rozbroje, ale určitě k svému rozhodnutí důvod měli.

 

Také jistě nechtěli, aby se jejich děti po jejich smrti o dědictví servali, což není záležitost neběžná.

Váš partner by měl posoudit jednak svůj vztah k rodičům, jak často se s nimi stýká, jak moc je s nimi zadobře, jak se o ně stará…

 

KUDLANKA

 

 
Komentáře (6)add feed
... : mamča
Rodiče mohou se svým majetkem nakládat podle svého rozhodnutí. Třeba v té Darovací smlouvě je krom povinnosti "nechat dožít", i v případě potřeby postarat se o ně, nebo o toho z rodičů, kdo bude žít déle. A jestli mladší sestra s rodiči (třeba) bydlí, tak ta povinnost padne samozřejmě na ní, i kdyby to nebylo v Darovací smlouvě přímo určeno.
leden 25, 2024 06:44
... : mamča
Je zajímavé, že o majetek partnerových rodičů, se starají převážně ti přivdaní/přiženění. Ale když dojde na to, že by bylo třeba se o rodiče fyzicky postarat, tak v lepším případě shánějí Domov důchodců, nebo si vzpomenou, že má partner sourozence, tak by se měli starat sourozenci, většinou dcery.

leden 25, 2024 07:47
... : *deeres*
Rodiče si se svým majetkem mohou dělat, co se jim zamane. Někdy to ale dobře není zbavit se majetku za svého života. Mají sice právo dožití, ale to jim nezaručí, že se z holky nevyklube mrcha.
leden 25, 2024 10:18
... : mamča
Ještě bych odpověděla na otázku v nadpisu : PROČ DOSTALA JEN JEDNA?
No, asi proto, že rodiče víc domů nemají, a chtěli zabránit rvačce o dědictví. Ono vlastnit 1/3 rodinného baráku s jedním bytem, není žádná výhra. Bydlet se v tom nedá, a prodává se těžko. A když, tak spolumajitelům (sourozencům) za hubičku. A z toho pak plynou ty ublíženecké vztahy.
leden 25, 2024 11:26
... : Josef
Samozřejmě, že si rodiče můžou se svym majetkem dělat, co chtějí. Votom přeci žádná!
Jestliže ovšem je v dopisu skutečnost popsaná po pravdě a taky není nic zamlčeno, pak se ze strany rodičů jedná o nehoráznej podraz! Takový věci se vždycky mají řešit za přítomnosti všech.
leden 26, 2024 07:32
... : Miluš
Bylo nebylo. Když jsem ještě byla vdaná, darovala tchyně, v té době již vdova a výlučná majitelka domu, tento dům jedné z vnuček. Exmanžel se toto dozvěděl náhodou, když se snažil vyřídit matce kotlíkovou dotaci a zjistil, že žádost nelze podat, že musí podávat nová majitelka, tedy neteř. Dost byl tím zaskočen, že nebude jednou dědit (je "na korunku", což bohužel komplikuje dohodu o vypořádání našeho zaniklého SJM, jakýkoliv návrh se mu zdá pro něj nevýhodný a tak se s ním již 5 let soudím, ale to jsem odbočila). Přitom z hlediska všech okolností to bylo správné rozhodnutí, protože naše dvě dcery již obě bydlely úplně jinde, syn v té době počítal s bydlením v jednom ze dvou domů, co jsme na vsi vlastnili my (a později se také odstěhoval hodně daleko od domova), synovec podnikal se švagrem v krajském městě a jedině tedy neteř jakž takž mohla chtít jednou v domě bydlet, až babička nebude...
A jaký postoj jsem tenkrát zaujala já? Jak už jsem psala výše, stačil mi jeden velký dům a druhý malý "výměnek", nepotřebovala jsem mít přes manžela podíl na dalším domě. Naopak se mi ulevilo, že nehrozí, že bychom museli po smrti tchyně nějak řešit spoluvlastnictví se švagrem, zejména proto, že měl nějaký majetkový problém a mohlo by se stát, že by jeho půlku domu pak dražil exekutor...

I já, až se domůžu vypořádání zaniklého SJM, nemovitosti, které mi soud přiřkne, daruji potomkům podle svého uvážení, aby se nemuseli dohadovat po mé smrti a ušetřili také notářské poplatky.

PS: pro pozorné čtenáře, kteří zaznamenali, že se mi děti rozprchli daleko od "rodného domu" - v současné době jsem i já na druhém konci republiky, než kde jsem žila s exmanželem, 100 m od domu dcery, syn žije v zahraničí a s mladší dcerou se nestýkám.
únor 01, 2024 22:32
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]