O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

Syndicate


HRÁTKY S ČEŠTINOU - 2. PDF Tisk E-mail
Neděle, 03 prosinec 2023

Tak se budu znovu snažit vám poplést hlavu češtinou. Uvidíme, jakou máte slovní zásobu, mí drazí, kudlanky a kudlánci... Někde jsem četla, že stačí umět v dané řeči pět set slov, abyste se jakž takž dorozuměli. Oproti tomu ( jak si možná ze školy pamatujete), fenomenální pan Karel Čapek, nejvýznamnější spisovatel české literatury, měl obdivuhodně rozsáhlou slovní zásobu – ve všech svých dílech užil 25 000 slov. - - - Dnes se zaměřím na slova, která mají – ač vypadají absolutně stejně – naprosto odlišný význam. Mají svůj odborný název – říká se jim homonyma. Obvykle mají tato slova také rozdílný původ a hlavně: nenajdeme mezi nimi žádnou souvislost.

 

 

 

Jejich podoba je čistě náhodná, nijak nejsou od sebe odvozena. Tato slova vznikla nezávisle na sobě. Někdy jim také říkáme slova souzvučná.

 

Příklady homonym:

Máme například homonymum los. V prvním případě můžeme mluvit o severském zvířeti s parohy, které připomínají lopaty. V druhém případě se jedná o poukázku do loterie, díky které mohu vyhrát nějakou cenu.

Tato slova nemají kromě stejné podoby naprosto nic společného. Nejsou od sebe navzájem odvozena. Každé z těchto slov navíc pochází z jiného jazyka, nemají rozhodně společný původ.

Los-zvíře je výraz společný pro prapředka všech slovanských jazyků, zatímco los-tiket pochází z němčiny.

 

Od homonym se liší slova mnohoznačná (polysémantická). Zatímco u homonym je formální shoda v podstatě náhodná, jednotlivé významy nemají vzájemnou souvislost, tak různé významy mnohovýznamových slov souvislost mají a vznikly posunem základního významu na základě podobnosti.  Příkladem je slovo koleno, oko atd. Koleno – část těla, koleno trubky, lysá hlava (svým tvarem připomíná koleno). Oko – na polévce, na punčoše, volské oko, paví oko, pytlácké oko, kuří oko, oko sítě, oko při pletení.

 

 

A aby to nebylo tak jednoduché, tak ještě podle rozsahu rozdělujeme homonyma na absolutní, která se shodují ve všech tvarech (to je například travička - žena, která otravuje nebo tráva), a částečná, jejichž tvary se při „ohýbání“ liší (to je již zmiňovaný los, kdy tvary slova los jsou dvojí: los bez losa - u zvířete, ale los bez losu (v loterii).

 

 

 

Ale teď už teorie dost a přejděme k praxi

– zkuste vymyslet nějaká homonyma a napište je do komentářů.

Uvidíme, kolik jich zvládnete…

 

 

d@niela

 

 
Komentáře (4)add feed
... : andrea
Tak to zkusím:
pila (nástroj k řezání a minulý čas od slova pít)
jez (vodní stavba a rozkaz od slovesa jíst)
kolej (po které jezdí vlaky i ubytování pro studenty)
stopky (od jablka nebo třešní i zařízení pro měření času)

a další už mě nenapadá :-)
prosinec 03, 2023 22:40
... : Josef
Nenapíšu a nenapíšu!!! Už takhle jsem v zámořskym udavačskym archívu vedenej jako homofob.
prosinec 04, 2023 05:21
... : *deeres*
Taky mne to napadlo a ještě cosi, co začíná na "Č" a taky to není publikovatelný. Ne nemám na mysli čokoládu a to, co dříve používali elektrikáři na zapojení. Bývalo to z bakelitu a tak trochu to čokoládu připomínalo.

prosinec 04, 2023 10:30
... : Josef
Co teda třeba "tečka"? Poslední dávka mRNA před smrtí.
prosinec 04, 2023 12:02
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]