O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

Syndicate


ZVLÁDÁNÍ STRESU PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 23 listopad 2023
Ahoj kamarádi a fanoušci kvalitní psychologie, dnes to bude o tom, jak nám tělo ukazuje stres, a jak ho snadno uvolnit. Začneme hned: v jaké poloze máte právě teď ramena? hezky volně visí, nebo bez ohledu na gravitaci šplhají podél krku možná až k uším? Je celkem hodně lidí, kteří nedokážou říci, jestli mají ramena nahoře, nebo dole. Pozná se to takhle: zhluboka se nadechněte a s výdechem nechte ramena klesnout. Šlo to? Odebrala se dolů? Pokud ano, tak už víte, kde byla předtím. :-)))

 

 

 

 

Co znamenají ramena nahoře?

Představte si, že jste venku, je zima a vichr a vy v tom nečasu musíte jít. Asi se budete hrbit, oči na minimu a ramena – snad až ve stratosféře.

Zdvižená ramena jsou jasným signálem nepohody, napětí a stresu a snahy chránit se před smrtí. Jejich prapůvodní význam je ochrana hlavy proti předmětům letícím ve vichřici nebo útočícím šelmám. A taky ještě stažené břicho a napnuté svaly kolem očí a úst – to vše je klasická stresová sada.

 

Kdyby to bylo kvůli hrozícímu útoku hrocha, bylo by to v pohodě; v takové situaci se stres může hodit. Ale my ho spíš zažíváme kvůli termínům, zkouškám, penězům, nesnesitelným bližním nebo kvůli pouhým myšlenkám na cokoli z toho.

 


 

 

Naštěstí je to možné změnit, uvolnit se. Jedno takové krátké, jednoduché a geniální cvičení vám dnes doporučím:

 

Udělejte plně soustředěný a příjemně hluboký nádech a výdech. S dalším výdechem pak povolte svaly na břiše. S dalším výdechem nechte klesnout ramena. A s následujícím výdechem povolte svaly v obličeji – hlavně ty kolem úst a očí.

Se zavřenýma očima to bude o mnoho účinnější. Jestli na danou partii nestačí jeden výdech, dopřejte si jich víc, vzduchu je dost. A jestli stále jde ztěžka, tak příslušné svaly nejdřív zatněte nebo ramena zdvihněte záměrně co nejvíc a až potom uvolněte. 

Za tu minutu či dvě vám bude líp než předtím.

A to jen díky několika soustředěným výdechům.

 

 

Po chvíli to zkuste znovu: nejprve ramena zas nechat s výdechem spadnout.

Šlo to? Jestli ano, tak se vám zas vyšplhala nahoru. Někdy se totiž ze stresu a tělesného napětí stane zvyk. A s ním přichází únava, vysoký tlak, pobolívání, psychické rozlady a tělesné i duševní opotřebování.

Naštěstí to jde zastavit. Vzpomeňte si párkrát denně a vydechněte si párkrát - ve jménu uvolněného břicha, ramen a obličeje.

 

Napětí v těle rovná se napětí v duši, to je známá věc.

Ta duše nám ale obvykle vadí víc – a zrovna tu, jako na potvoru, jen tak lehce uvolnit nejde.

 

PhDr Michaela Peterková

Psychologické weby, testy, programy

 

Se souhlasem autorky převzato z blogu psycholožky

www.michaelapeterkova.cz

 


Komentáře (0)add feed
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]