![](http://obrazky.kudlanka.cz/FLOFLO.jpg) Ovesné vločky a snídaně, to jde báječně dohromady. Jediný zádrhel se po cestě do žaludku vyskytne nanejvýš v tom, že ovesné vločky, aby byly dobré, potřebují buď dostatek tepla, nebo dostatek času; případně oboje. A jako každá surovina, která pochází z obilnin, mají i ovesné vločky před uvařením syrově moučnou, škrobovitou příchuť. A ta zmizí jedině pobytem v teple, anebo dlouhým pobytem ve studené tekutině, jako je třeba mléko nebo ovocný džus.
Báječná ovesná kaše, která přes noc bobtná v lednici, zatímco v klidu
spíte. Poprvé s tímhle konceptem přišel pán, jehož jméno možná znáte. Ano, ten
pán byl švýcarský doktor Bircher,
který se inspiroval stravou švýcarských horalů. Na svou dobu vcelku průlomově
začal doporučovat nejen konzumaci syrové zeleniny a ovoce, ale i nevařených
ovesných vloček. Chtěl kvůli výživným látkám ponechat ovesné vločky syrové, ale zároveň
věděl, že jim musí nějak zlepšit chuť. Uležení přes noc v lednici je
proto u tohoto receptu naprostá nezbytnost.
Udělal tak z obyčejných surovin manu nebeskou, byť byl
teprve čas na snídani.
A navíc si - moji drazí - uvědomte, že sacharidy v
ovesných vločkách jsou poměrně složité, takže tělu pak trvá celé dopoledne, než
je rozloží na jednoduché cukry, a dodají
vám energii po mnoho hodin bez pocitu hladu.
Bircher müsli klasik
Suroviny
40-50 g ovesných vloček, celých (tedy nikoli jemných nebo drcených)
120-150 ml mléka
1 středně velké jablko
zhruba 1/2 citronu
1 lžíce medu
1 kelímek hustého smetanového jogurtu
pár ořechů nebo mandlí
pár rozinek
Postup
V předvečer smíchejte vločky s trojnásobkem své
hmotnosti mléka a uložte přes noc do lednice. Vločky do rána nabobtnají,
báječně zjemní a především do sebe vstřebají téměř všechnu tekutinu.
Jablko rozčtvrťte, odjádřete a se slupkou nastrouhejte
nahrubo. Ihned zakápněte šťávou z poloviny citronu a promíchejte, aby ovoce
zbytečně nehnědlo.
Ochuťte medem, množství záleží na přirozené sladkosti
jablka.
K ochucenému jablku přimíchejte nabobtnané vločky i se
zbytkem mléka a jogurt.
Ořechy nasekejte nahrubo, a společně s rozinkami jimi
posypte hotové müsli.
Jezte obratem.
Běžný jogurt směle zaměňte za jogurt řecký (tedy
tučnější) či dokonce za ušlehanou šlehačku: podle toho, na jaké výkony se ten
den cítíte.
Další změna - vyhnout se můžete i namočení do mléka,
jde to i s jablečným nebo pomerančovým džusem.
Samozřejmě, další případné změny jsou na vás…
všem dobrou chuť
k téhle báječné snídani
přeje FLORENTÝNA
|