O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

Syndicate


OPRAVDU SNADNÝ DORT – I PRO NEZKUŠENÉ PDF Tisk E-mail
Středa, 03 květen 2023
Přejít na obsah
OPRAVDU SNADNÝ DORT – I PRO NEZKUŠENÉ
Strana 2
Strana 3
Strana 4

 

 

 

Suroviny

 

Na korpus o průměru 20 cm:

 

  • 3 celá velká vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 300 g polohrubé mouky
  • ½ prášku do pečiva (6 g)
  • 20 g strouhaného kokosu
  • 1 kelímek smetany na vaření nebo ke šlehání

Na přípravu formy:

 

  • 1 lžička másla
  • 1 lžíce hrubé mouky nebo strouhaného kokosu

Na ozdobení a krém:

 

  • 1 lžíce malinové zavařeniny
  • 1 kelímek (200 g) smetany ke šlehání
  • 1 kelímek (250 g) mascarpone
  • 30 g cukru moučka
  • 150 g čerstvých malin
 
 

Postup

 

  • Troubu začněte rozehřívat na 160 stupňů (bez zapnutého horkovzduchu, pouze dolní a horní hřání). Formu na dort vytřete kouskem másla, zejména buďte pečliví v oblasti dolní hrany. Vysypte hrubou moukou a zbytek mouky vytřepte.
  • Vejce a cukr odměřte do mísy a ručně metličkou šlehejte 5-10 minut, až směs viditelně nabude na objemu, zhoustne a zesvětlá. Vaječná pěna zůstane tekutá, nesnažte se ji šlehat do pevného stavu. Klidně si pomozte kuchyňskou technikou, pokud nějakou vhodnou pro účely šlehání máte, například ručním mixérem.
  • V jiné misce metličkou důkladně smíchejte mouku, kokos a prášek do pečiva. Třetinu této směsi - stále metličkou, nikoli vařečkou - vmíchejte k vaječné pěně. Přilijte polovinu smetany, pokračujte druhou třetinou sypké směsi, zbytkem smetany a zbytkem mouky. Toto přidávání se snažte učinit co nejrychleji a na co nejmenší možný počet tahů metličkou, čili nenechte těsto zbytečně dlouho míchat. Jakmile se vše spojí, máte hotovo.
  • Těsto nalijte do dortové formy, zarovnejte a nechte 5 minut odpočinout. Formou klepněte o linku, tím vyženete vzniklé velké bubliny, a teprve potom vložte do vyhřáté trouby. Pečte 45 minut, až bude těsto na dotyk pevné a pružné a povrch viditelně zezlátlý.
  • Upečený korpus vyjměte z trouby a nechte 5 minut vychládat. Tím se maličko zmenší jeho objem, odlepí se od stěn formy a půjde snadněji vyklopit. Vyklopení proveďte tak, že formu přiklopíte talířem a obojí zároveň obrátíte vzhůru nohama. Pokud jste postupovali správně, korpus vyklouzne sám. Nechte ho chladnout dolní stranou nahoru, čili jak vypadl z formy. Po 5-10 minutách, až dostatečně zpevní, ho přesuňte k vychladnutí na mřížku, aby se zbytečně nezapařil.
  • Korpus musí být zcela vychladlý, než přistoupíte k prokrojení, dopřejte mu aspoň 2 hodiny odpočinku. Otočte ho opět horní stranou vzhůru a pilkovým nožem mu seřízeněte případné vyboulení. Potom korpus rozřízněte v polovině jeho výšky na dvě stejné části.
  • Do mísy nalijte šlehačku, přidejte mascarpone a přisypte cukr. Začněte šlehat, aby se suroviny nejprve dobře promíchaly, a potom pokračujte ve šlehání ještě tak dlouho, až vznikne hustý krém. Bude to trvat jen minutu, nanejvýš dvě, krém je vyšlehaný velmi rychle. Je důležité, aby šlehačka i mascarpone měly stejnou teplotu, tedy nejlépe aby byly právě vytažené z lednice. Pokud bude každá surovina jinak teplá, hrozí sražení krému, mascarpone se se šlehačkou nespojí.
  • Vezměte tu část korpusu, která byla původně nahoře a má tedy seříznutý vršek, a použijte ji jako spodní patro. Potřete ji v místě seříznutí tenkou vrstvou zavařeniny a následně polovinou krému. Do krému rozmístěte a zatlačte polovinu malin.
  • Tuto vrstvu přiklopte zbývající půlkou korpusu. Otočte ji tak, aby řez ležel dole, a ta část, která se dotýkala dna formy, ležela směrem vzhůru. Tak si zajistíte nejhezčí vzhled dortu. Horní stranu opět potřete papírově tenkou vrstvou zavařeniny a na ni rozetřete zbytek krému.
  • Dort ozdobte zbytkem ovoce a nechte v lednici aspoň 4 hodiny zaležet, než do něj nedočkavě zakrojíte.
 

 

 

Vydařené oslavy přeju.

Vaše FLORENTÝNA

 

 
Komentáře (3)add feed
... : Josef
Sice jsem nezkušenej, ale tohle teda ani omylem!
květen 04, 2023 10:43
... : *deeres*
Vypadá skvěle a určitě i skvěle chutná, pro nějakou slavnostní příležitost klidně. Ale i tak bych do těsta necpala šlehačku, když mohu použít několik lžic jogurtu a oleje. I tak vyjde dort dost draho.
květen 05, 2023 13:05
... : Bara
To mi pripomnelo ten jednoduchy recept na - hrc hrc dort.
Piskotovy korpus, dale mandarinkovy kompot i se stavou (nebo i jine ovoce), pudink bez vareni, slehacka. Tyhle tri ingredience se smichaji, v uzavrene nadobe se s tim zatrese a hned sup s tim na dort, dozdobit, ani se to nemusi chladit, ale chvilku muze...........jednoduchy a dobry!!
květen 06, 2023 15:55
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]