O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

Syndicate


OPRAVDU SNADNÝ DORT – I PRO NEZKUŠENÉ PDF Tisk E-mail
Středa, 03 květen 2023
Přejít na obsah
OPRAVDU SNADNÝ DORT – I PRO NEZKUŠENÉ
Strana 2
Strana 3
Strana 4

 

 

DŮLEŽITÉ UDÁLOSTI

PŘED PEČENÍM KORPUSU

Pokud budete postupovat správně, hotové těsto podle mého receptu je sice husté, ale stále teče z metličky. Ale jak jsem zmínila, těsto s práškem do pečiva má nerovnoměrné bublinky všech možných velikostí, které v dortovém korpusu nemají co dělat.

V případě tohoto těsta se o jemné bublinky postarají našlehaná vejce i prášek do pečiva, no a těch větších, hrubších, nežádoucích, je lepší se pokud možno zbavit.

Proto nedávejte těsto péct hned. Nalijte ho do připravené formy, uhlaďte, ale počkejte 5-10 minut, než ho vložíte do trouby. Prášek do pečiva začne pracovat a v těstě tak pár bublinek vznikne. Před pečením formou několikrát klepněte o linku, až velké bubliny vyplavou na povrch a prasknou. Tím se tento zbytečný vzduch vyžene, korpus bude pevnější a zachová si především menší bublinky.

Budete z něj mít radost, uvidíte.

Příprava těsta, kterou jsem právě popsala, zabere 5 minut. Nanejvýš deset, pokud občas bloudíte kuchyní nebo si ji nejprve musíte po nějakém nepořádném neřádovi uklidit.

 

Krém pro snadný dort

Ani zde nebudete potřebovat třít máslo do pěny, namáčet želatinu nebo vařit pudink. Recept zůstane u šlehání i nadále. Nejjednodušší našlehanou náplní pro dort bývá šlehačka. Ta ale postupně v lednici povolí, začne vytékat, neudrží svůj objem ani pevnost. Aby fungovala do dortu, musí se zpevnit speciálním přípravkem na ztužení šlehačky. Nebojte, nebudete ho muset kupovat.

Když se smetana ke šlehání ušlehá společně s mascarpone, vznikne krém, který konzistenci udrží úplně sám. Na rozdíl od samotné ušlehané šlehačky nezřídne, takže nepotřebuje nic dalšího na ztužení.

Tuhost krému se dá ještě pojistit přimícháním hrstičky mrazem sušeného ovoce (říká se mu lyofilizované). Podrcené ovoce v krému nabobtná a převezme část tekutiny, takže krém ještě o něco zhoustne.

Takto lze použít maliny, jahody, lesní ovoce, mango, ananas, prostě vše lyofilizované, co vám přijde pod ruku, nebo čeho máte k dispozici asi tak 5 gramů. Klidně už to může být ovoce méně křupavé, které skladováním zvlhlo, tady stejně zvlhne ještě víc.

 

Pomazávání dortů krémem si žádá jistou zkušenost a jistou ruku. Aby byl krém rovný, hladký, nedostaly se do něj drobky korpusu, aby i boky byly přímé a neutíkaly do stran, to už chce víc času a víc podobných zážitků.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]