O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

Syndicate


ČESNEK MEDVĚDÍ I JINÝ PDF Tisk E-mail
Pondělí, 17 duben 2023
Česnek medvědí: Využití ve studené kuchyni | pomazanky-recepty.czJeho chuť je krásně kořeněná s charakteristickou vůní česneku a navíc je doslova vitamínovou bombou. Roste v lužních lesích a kolem potoků, má rád stinné, vlhké lokality. A proč ten přívlastek medvědí? Říká se, že medvědi jej konzumují po zimním spánku, aby získali zpět potřebné vitamíny a minerály a zbavili se parazitů. Sbírají se listy, které jsou podobné jedovatým konvalinkám. Záměně se ale vyhneme velmi snadno – stačí promnout mezi prsty a ovonět… Ke sběru je nejlepší používat nůžky, aby se ochránily cibulky.

 

 

 

 

Za poslední leta se však stal velmi módní záležitostí, což bohužel často vedlo a vede k nemilosrdnému drancování. 

Popularita této bylinky, která je velmi náchylná a její počty v přírodě klesají, podněcuje ke komerčnímu využití a sběru v chráněných oblastech. A právě v této „době česnekové“ je potřeba tento problém nejenom znova připomínat, ale nabídnout také další alternativy – „medvěďák“ není v přírodě ani zdaleka sám a jeho kolegové si s ním v ničem si nezadají.

 

 

Medvědí česnek pročistí celé tělo | Časopis Vital

 

 

Příbuzný česneku medvědího, česnek podivný, se často rozvaluje v našich lesích
a parcích
, má světlejší, lesklejší a užší listy podobné trávě. Skvělá zpráva je, že česnek podivný oplývá podobnou sílou i chutí jako medvědí a při sběru nemusíme být zdaleka tolik opatrní. Snadno se množí a je velmi invazivní, tzn., že utlačuje naše původní rostliny. “Spásáním” tedy můžeme naopak umírnit jeho další rozrůstání a přírodě tak ulehčit. Jedí se listy, květy i pacibulky.

Nyní je jeho vrcholná sezóna.

Třeba na takovém Petříně, na Letné, v Zahradě Kinských nebo Divoké Šárce jsou ho celé lány a tašku máte plnou cobydup.

Stejně jako česnek medvědí je bohatý na vitamin C, hořčiny, působí jako silné přírodní antibiotikum a antioxidant, zlepšuje imunitu, čistí játra a ničí parazity, zlepšuje dýchání i pomáhá při revmatu.

 

Existuje ještě jedna alternativa - v podobě česnáčku, který roste déle. Jeho listy jsou širší ze zubatým okrajem a korunují ho drobné bílé kvítky ve tvaru rovnoramenného kříže. Roste na vlhčích místech – v zahradách i parcích, ale i na rumištích a na okrajích listnatých lesů. Jeho česnekovo-hořčičná chuť je velmi příjemná a zpestří mnoho typicky jarních jídel.Má blahodárné účinky na naše zdravíočistné, antiseptické a dokonce i protirakovinné. Je to úžasné přírodní antibiotikum a slouží také k léčení vyrážek, ekzémů, zánětů kůže a nehojících se ran. 

 

Divoká pažitka – má pikantně „česnekovou“ chuť má překvapivě i divoká pažitka neboli šnytlík.
Je znatelně tmavší než okolní tráva, roste v trsech a má úzké duté stonky. Voní jako pažitka ze zahrady, ale její chuť je o něco jemnější, takže ji někdy berou na milost i děti.

Obsahuje mnoho vitamínu C (prý 3x více než v citronu), B1 a B2, karoten, éterické oleje, železo, vápník, draslík, fosfor, síru a oproti pažitce pravé ještě mnoho dalších stopových prvků daných tím, kde roste. Má antibakteriální účinek, podporuje trávení a chuť k jídlu, mírně snižuje krevní tlak, omezuje střevní parazity. Léčitelé o ní říkají, že má protikarcinogenní a protisklerotické účinky.

 

 

Medvědí česnek má v kuchyni pestré využití - TopRecepty.cz

 

 

Kulinářské využití:

– čerstvou nať nasekat do pomazánek nebo jen tak hodit na chleba s máslem
 –přidat do zeleninových nebo luštěninových salátů
– do jarních kišů, omelet, do těstíček při smažení
– na výrobu pesta a bylinkových másel
– rozmixovat do zelených super zdravých smoothie
– příloha k sýru, masu nebo nasekat do tataráku
– do všech možných polévek – buď rozmixovat přímo a nebo jako zelený posyp
– na výrobu česnekového oleje nebo léčivé česnekové tinktury

Můžeme si je také nasušit a používat v zimě jako koření, ale značně tím ztratí na chuti a léčivých účincích.

Mnohem lepší alternativou je divoký česnek zamrazit.

 

 

Dobrou chuť,

pokud si ho nasbíráte

 

d@niela

 zdroj: internet

 
Komentáře (2)add feed
... : *deeres*
Na zahradě jsem vysázela medvědí i podivný. První jsem koupila, ten druhý jsem přinesla z obory ve Hvězdě, kde vdole u Světličky je jich celé pole.
Medvědí má pořád jenom pár listů, ten druhý dobývá zahradu. Je výborný jen tak, na chleba s máslem, ale jenom čerstvě utržený. Pak už ne, zkusila jsem z něj i pesto. Nic moc.
duben 18, 2023 05:48
... : Josef Kouba
Při jedné horské túře jsem se zastavil na občerstvení v chatě Jelenka. Je na půl cesty mezi Sněžkou a Pomezními boudami.
Objednal jsem si klobásu a voňavý chléb. Vedle mne si přisedl starší drobný chlapík, mrknul co mám já a objednal si to samé. Celou klobásu posypal něčím zeleným. Nedalo mi a tak jsem se zeptal. Odpověď byla v polštině. "to jest czosnek niedźwiedzi". Tak jsem se poprvé slyšel o medvědím česneku, chlapík mi ochotně nabídl posypat si i mou klobásu. Protože klobása sama o sobě byla na můj vkus příliš slaná, tak jsem objednal pivo a přiťukli jsme si na zdraví.
duben 21, 2023 00:15
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]