O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

Syndicate


TEORIE HOSPODY PRO ZAČÁTEČNÍKY PDF Tisk E-mail
Středa, 05 duben 2023
Přejít na obsah
TEORIE HOSPODY PRO ZAČÁTEČNÍKY
Strana 2

 

 

 

Konverzace v hospodě dala v průběhu let vzniknout všem význačným komunikačním modelům dneška: meetingu, briefingu, peer-to-peer komunikaci, brainstormingu, fyzickému násilí a ke konci otvírací doby pak i k hromadnému brainwashingu.

V hospodě lze nalézt i prvopočátky crowdfundingu – když jste neměli na zaplacení útraty, spolustolovníci se na vás složili. Na podobném principu, jaký známe dnes, tu fungoval i crowdsourcing – když jste něco nevěděli nebo jste s něčím potřebovali pomoct, stačilo se zeptat v hospodě a pokaždé se zanedlouho našel někdo ochotný, kdo vám přispěchal sdělit, že jste idiot.

 

 

 

V hospodě mají své kořeny i další moderní fenomény. Ranní dojíždění za prací je dnes běžnou součástí našich životů, ale v hospodách a bufetech se kdysi dojíždělo celý den. Šlo ovšem o zvyk, kdy zbytky jídel, ponechané původními majiteli bezprizorně na stolech, nalezly útočiště v žaludcích nových zájemců. Podobně i alkoholické nápoje z nedopitých sklenic, slité na konci otevírací doby do jediné nádoby, spolu utvořily tzv. „pozdní sběr“, který následně potěšil a zahřál nejednoho nočního návštěvníka hospodských sálů. Kdysi opovrhováni, stali se tito „dojíždějící“ pionýry foodsharingu a postkonzumní společnosti.

 

Samozřejmě nelze zapomenout ani na kulturně osvětovou a výchovně vzdělávací funkci hospody.

Zdi pisoárů a kabinek tu návštěvníci zdobili slovesnými i výtvarnými díly, nabídkami a necenzurovanými názory.

Kontakt s vnějším světem jim zajišťovala televize, zavěšená v rohu, odkud všem bez rozdílu přinášela zábavu a poučení ze společenského a sportovního života. Informace nabyté z televize a ze záchodků se mezi návštěvníky stávaly častým zdrojem argumentačních soubojů a skupinových diskusí, což jsou formáty, které pro českou pedagogiku dosud zůstávají jen málokdy dosahovanými metami.

 

Po mnohaleté docházce a účasti na stovkách diskusí se právě z hospod rekrutovali absolventi prestižní VŠ Života. Největší giganti mezi nimi pak zformulovali postuláty, jež se staly základem české národní identity, českého ducha, českého charakteru:

 

1. Pivo dělá hezká těla.

2. Kde se pivo vaří, tam se dobře daří.

3. Kdo pil, umřel, kdo nepil, umřel taky.

 

 

Opravdový život a skutečnou moudrost zkrátka nenajdete ve virutálním světě videí, facebookových komentářů a vyťunťaných instagramových fotek.

Odjakživa jsou k nalezení mezi pobryndanými stěnami hospodského sálu, na dosah od výčepu.

 

 

 Jan FLAŠKA

 

 

Komentáře (3)add feed
... : Josef
Hezký! Až jsem na chvíli omládl. Fakt dost dobrý.
duben 06, 2023 04:53
... : Markéta
Celá moje oblíbená hospůdka U Žižky! Kolik tam jsem prožila se zápalem turnajů v hokeji, ve fotbale, kdy mě i doučovali ve sportovních termínech které jsem neznala... Ondřejovo slavnostní vypalování z děla na výročí otevření. Posezení s kytarama... Moje babička bydlela hned naproti, a když jsem odcházela po obědě mastné kachničky, ráda jsem tam zaskočila na deci piva. Já totiž pivo vlastně vůbec nepiju a tam v hospodě nebyl nikdy s ničím problém. A když pak byl děda hodně nemocný, tak mi kluci přišli i pomoct. Jo, to byla ta pravá hospůdka, škoda jí smilies/sad.gif
duben 06, 2023 11:34
... : doktor
Jene moc bezva povídání.Snad naše česká hospůdka nezanikne.Doufejme.
duben 08, 2023 13:05
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]