![Jablečný koláč s drobenkou | Recepty.cloud](https://recepty.cloud/img/recipes/76/40116509532006103338468700.jpg) Nedávno dostala dcera chuť na švestkovou buchtu z kynutého těsta. Slíbila jsem, že jí ji upeču, proto si s manželem pořídili všechny potřebné suroviny - hlavně kvasnice a mražené švestky. Po návratu z práce jsem byla unavená a ještě jsem musela udělat přiznání k DPH. Proto jsem řekla, že buchta se odkládá na další den. Dcera se však s manželem rozhodla, že si tu buchtu upečou sami a nebudou čekat do druhého dne, až ji upeču já.
Pustili se do toho s
nadšením. Našli si můj lístek s receptem, který samozřejmě neobsahoval
technologický postup, ale jen potřebné suroviny. Po chvíli mě volali, ať jim
poradím. Přijdu do kuchyně, v mouce měli rozdrobené kvasnice a nevěděli, co
dál. Tak jsem jim řekla, že kvasnice nepatří do mouky nadrobit, ale že si
musejí vyrobit kvásek, tzn. rozpustit kvasnice ve vlažném mléce a chvíli je
nechat kynout. I vysbírala dcera kvasnice z mouky, aby je dala do mléka.
Dále jsem jim řekla, že rostlinný tuk musejí rozpustit na mírném ohni. Po
těchto radách mě propustili z kuchyně, aby mě za chvíli znovu zavolali.
Při mé druhé
"konzultaci" jsem viděla, že kvasnice v mléce vůbec nekynou,
protože asi měli moc horké mléko a kvasnice tím zabili. V míse s moukou a
cukrem měli hromadu hrudek, neboť nalili rozpuštěný rostlinný tuk do mouky s
cukrem a nepočkali, až tam přidají mléko s kváskem a vejce, ale začali
zpracovávat těsto jen z mouky a tuku. Když jsem to viděla, řekla jsem jim, že
je to na vyhození, že ta buchta nevykyne.
Vyhodit to nechtěli, nalili
mléko s nekynoucíma kvasnicema do těsta a zamíchali to. Vzniklo těsto plné
hrudek. Doporučila jsem jim, ať si na to vezmou elektrický hnětač, třeba ty
hrudky rozbije. Nerozbil. Proto na to vzali šlehací metly a dost dlouho to
šlehali. Mírně to pomohlo, ale hrudky tam byly stále. To už to chtěli dát
péct. Říkala jsem si, že to nemůže vykynout, proto jsem jim do toho nasypala
prášek do pečiva a nechala je ještě chvíli šlehat.
Nalili hrudkovaté těsto na
plech a pokladli švestkama. Nakonec vyrobili posýpku, na kterou jsem jim
nachystala suroviny. Při výrobě posýpky se mě zeptali, kdy mají na buchtu
nasypat posýpku. Jestli, až to bude hotové. Já na to, že ano, až to bude hotové
a myslela jsem, až bude buchta pokladená švestkama.
Za chvíli přijdu do kuchyně
a vidím, že posýpka je nachystaná, ale buchta se peče bez ní. Tak jsem jim
řekla, že jsou vadní, když pečou buchtu bez posýpky. Dozvěděla jsem se, že jsem
řekla, že se tím sype buchta až je hotová…
Tak nevím, kde vzali pocit,
že jim posypávám buchtu syrovou moukou s tukem a cukrem. Vždyť tu buchtu peču
často a musejí vidět, že i ta posýpka je upečená. No tak vyndali buchtu z
trouby a dodatečně posypali a upekli. Celou dobu jsem si říkala, že to bude
strašná buchta.
Hádejte, jak ta buchta
dopadla!
Buchta se podařila, byla výborná
a ty hrudky v buchtě se úplně ztratily. Nechápu, jak je možné, že ta buchta
byla tak skvělá.
EVA
|