O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

Syndicate


KDOPAK KUJE TYHLE PIKLE? PDF Tisk E-mail
Úterý, 21 březen 2023
Eva HauserováSoučasná rozháraná doba s vyostřenými rozpory nejrůznějšího druhu úspěšně vyvolává bujení domněnek typu „zase na nás šijou nějakou boudu“... ale mně vesměs připadají nedotažené až zfušované. Pokusím se shrnout jednu takovou ucelenou „myšlenkovou soustavu“, co koluje na internetu a občas se v různě pozměněných podobách vynoří znova. Rovnou k tomu napíšu, s čím souhlasím a k čemu už jsem skeptická, a pak se to pokusím zdůvodnit.

 

Takže:

 

Mezinárodní korporace manipulují lidmi pomocí médií a reklamy. (Souhlasím.)

 

Do vedoucích pozic v korporacích, politice a vůbec všude se velmi často proderou sociopatické typy lidí. Tedy egoisté, kterým chutná moc nade všechno ostatní. (Souhlasím.)

 

Tyto otrlé týpky nezastaví v jejich zhoubném počínání ani očividné příznaky hrozícího kolapsu, ať už ekologického, demografického nebo ekonomického. (Souhlasím.)

 

Počet obyvatel planety se nezastavitelně zvyšuje (nesouhlasím) a všichni chtějí životní úroveň vyspělých zemí (souhlasím jen částečně), což musí nutně vést ke zhroucení systému (souhlasím jen částečně).

 

Proto se mocní tohoto světa domluvili, spikli a připravili a už provádějí kolaps řízený. (Vůbec nesouhlasím.)

 

Vyvolávají umělou nenávist a strach, a jako jeden z nástrojů k rozeštvávání lidí a zároveň i snižování populace používají i viry a očkování. (Tohle mi přijde až legrační.)

 

To všechno se velmi hodí, aby mohla být omezována práva jedince a aby nad ním systém získal úplnou kontrolu. (Na tomhle ovšem zase něco je.)

 

 

 

 

Růst světové populace

 

O tomhle tématu je trochu tabu mluvit, protože vyvolává dotčené emotivní reakce typu „To lidé jako nesmějí mít děti?“ - Ve skutečnosti ke stabilizaci populace stačí průměr 2,3 dítěte na ženu, což je ažaž a statisticky se do toho vejdou i občasní „rodičovští nadšenci“, kteří mají větší počet dětí, protože to zase vyrovnají ti, kterým stačí dvě a méně dětí na rodinu. Porodnost dnes klesla na hodnotu 2,3 dítěte na ženu už i v Indii a populace už prakticky roste jen v arabských zemích a v části Afriky, takže je reálná naděje, že se počet obyvatel Země zastaví na devíti miliardách. Což je sice hodně, ale je to pořád ještě po ekologické stránce zvládnutelné. Tedy bylo by, kdyby...

..  KDYBY SI VŠICHNI nepřáli mít životní standard vyspělých zemí.

 

 

Podívejme se do wikipedie na hustotu obyvatel některých vybraných zemí,

tedy kolik jich žije na kilometru čtverečním.

 

 

Nejdřív Evropa:

 

Česká republika 135, Slovensko 111, Německo 233, Británie 277, Francie 118, Itálie 201, Polsko 122, Ukrajina 73, Bulharsko 64. Pozoruhodné je Holandsko se 408 obyvateli na kilometr, které je přitom po USA druhým největším vývozcem potravin na světě. Holandská zemědělská produkce sice není stoprocentně bio a eko, ale kdyby taková byla, stále by země měla hodně přebytků. Čili už jen z tohoto jediného údaje je vidět, že ani v nejhustěji obydlených zemích není nutné počty obyvatel snižovat, když chceme žít udržitelně, ale klíčové je zavádění přiměřených technologií a také chování lidí. Stačilo by žít celkově skromněji a samozásobitelštěji, jíst místní potraviny převážně rostlinného původu a přejít na obnovitelné zdroje energií.

 

 

A teď pro srovnání asijské země:

 

Indie 411, Vietnam 289, Čína 149, Japonsko 337, Malajsie 95, Afghánistán 57, Saúdská Arábie 15, Emiráty 115, Irán 50.

Vidíme, že opravdu „přelidněně“ působí na první pohled Indie, a opravdu, když jsem tam byla, na vlastní oči jsem viděla, že tam hustota lidí opravdu bije do očí hlavně ve městech. Ale zrovna v Indii by se dala velmi snadno nahradit fosilní paliva solárními technologiemi, a pokud vím, samotní Indové - Gándhím počínaje - hlásají, že si ani nepřejí mít západní životní standard. Kupříkladu jsem četla bědování nějakého kapitána automobilového průmyslu, že v Indii lidé nechtějí kupovat auta a spokojují se se skútry – no bodejť, sama můžu dosvědčit, že by se tam tolik aut ani nevešlo.

(Ano, populační hustota je srovnatelná s Holandskem, ale tam přece lidé také jezdí s oblibou na kolech, že.)

 

Nechci působit nějak přehnaně technooptimisticky, ale znamenalo by opravdu velký krok na cestě k udržitelnosti, kdyby USA, Čína a další státy našly prostředky na přechod k obnovitelným zdrojům energií a k chytrým technologiím, kterými by se dosáhlo obrovských úspor, jak to navrhuje Jeremy Rifkin v knize New Green Deal (Nová zelená dohoda), kde mimochodem dává Američanům za vzor Evropskou unii a její plány. Uskutečnit tuhle přestavbu není tak těžké, stála by jen zlomek toho, co se vydává za zbrojení.

A snižovat počty obyvatel kvůli tomu potřeba není.

 

 

 

Pro srovnání ještě údaje z méně zalidněných končin:

 

Brazílie - 25 lidí na kilometr, Afrika: Gambie 202, Guinea 50, Jižní Afrika 47, DR Kongo 36, Mozambik 37, Uganda 177, Somálsko 24, Čad 12.

Zase vidíte, že problémy zřejmě leží jinde než v samotných počtech lidí. Na zemi dopadá tolik sluneční energie, že by stačila pokrýt potřeby všech obyvatel a zajistit jim slušný životní standard, kdybychom ji ovšem dokázali rozumně využívat.

 

 

A napadlo mne, co by – kdyby -  kdyby se mocní dokázali domluvit...

ale o tom příště.

 

 

 Eva Hauserová

 


Komentáře (7)add feed
... : Josef
No, já teda si dovolím nesouhlasit s kategorickým nesouhlasem autorky u některejch bodů. Prostě proto, že nevim a taky nevim, odkud a z jakejch zdrojů paní Eva bere svou jistotu, že něco tak určitě není, opak jí přijde až srandovní. Spíš se držím známýho: "Když něco chytá myše jako kočka, mňouká to jako kočka, tak to nejspíš bude kočka". Ale i tak tam furt mám to slovo nejspíš a sotva bych si dovolil, tvrdit to se stopro jistotou.
No a pak u závěrů právě to slovo kdyby. Na to máme dobrý český úsloví o rybách a rybníkách. K tomu bych teda podotknul, že kdyby lidi nebyli lidi, nýbrž tvorové, bez lidskejch vlastností, pak snad. Potíž vidím v tom, že lidi se vyznačujou nejen specificky lidskejma vlastnostma, ale neodmyslitelně i vlastnostma, danýma přírodou každýmu živočichovi. A tak, aspoň podle mě, vůbec nemá smysl, zamejšlet se nad nějakejma "kdyby".
březen 23, 2023 06:30
... : Josef Kouba
KDOPAK KUJE TYHLE PIKLE?
Souhlas s Josefem. Odpověděl správnými názorem. Palec nahoru.
Jsem na zeměkouli jen 80 let. Byl jsem svědkem budování socialismu. Byl jsem svědkem o 8 let dříve vytouženého kapitalismu, než do Čech zavítal. No nic moc,...sokolíci. Stejná strana jedné mince. V tom socíku, nás brali na hůl, stejně jako v kapitalismu. Kdo to vše kuje?? A to se nepletu. Začalo to půjčováním peněz na úrok již před 200 lety.
březen 23, 2023 08:16
... : Josef
Ilumináti!
březen 23, 2023 11:29
... : *deeres*
Socialismus jsme zaměnili za korporátní fašismus. Už schází jenom digitalizace měny a všichni budeme v koncentráku bez ostnatého drátu. Na jutů pořád najdete projev politika Miroslava Štěpána z listopadu 89 v ČKD. Docela to podělal a my0 jsme ho vypískali, ale teď si občas vzpomenu, co tam říkal. Ta videa totiž nejsou celá,je tam jenom to,co se dnes hodí, zaznělo tam, že se staneme cizinci ve své vlastní zemi. Ani nám to tak dlouho netrvalo.
Kdo za to všechno může? My všichni, co jsme ze sebe nechali udělat blbce a podle posledních voleb zřejmě trpíme "stockholmským syndromem", ales
březen 23, 2023 13:37
... : kim
Pravda je, že do politiky se cpe psychopat, narcis, nebo podobný, toužící po moci. Každé město má na obecním úřadě svou mafií, stejné to je u velkých šéfů ve firmách. Na danou pozici nestačí jen inteligence a charizma, ale mít i koule na likvidaci konkurence. Vzpomínám jak rok před důchodem ředitel zmínil tři jména lidí, které by si dovedl představit jako svého nástupce. Přátelé se začali likvidovat navzájem, donášeli, lhali a chovali se jako pitomci.
Vlastně i manželství se rozpadne z důvodu, že jeden se chová jako šéf a chce jen řídit rodinu po svém. První tři roky se bojuje o hlavní slovo, proto se jím říká kritické.
březen 23, 2023 16:31
... : Josef Kouba
Půjčování peněz je nejlepší kšeft a dělat někomu ručitele je velké riziko.

Agentura Moody´s snížila rating Ukrajiny na negativní. Známka Ukrajiny
je nyní jen jeden stupeň od velmi vysoké pravděpodobnosti selhání.
Podle Moody's současné problémy země zvyšují rizika udržitelnosti
vládního dluhu, takže je velmi pravděpodobná restrukturalizace dluhu
s výraznými ztrátami pro věřitele ze soukromého sektoru.
A co to znamená pro ČR ? Naprostou katastrofu. Nejen že Ukrajina
nevrátí ČR ani jednu jedinou korunu z toho co jí vláda Petra Fialy půjčila,
že Ukrajina nezaplatí ČR ani korunu za dodané zbraně, je to daleko horší.
Ukrajina si půjčila desítky miliard Eur i jinde, ale jak všichni víme, vláda
Petra Fialy se za tyto půjčky zaručila.
březen 23, 2023 20:48
... : Josef
Macron s Lejnovou letí do Číny. Naši Tchajwanci letí na Tchajwan.
Jakejkoliv komentář je zbytečnej.
březen 24, 2023 18:25
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]