O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

Syndicate


SVĚTOVÝ DEN SPÁNKU... PDF Tisk E-mail
Pátek, 17 březen 2023
Již po několik let je pátek před jarním slunovratem spojován se spánkem. Světovým dnem spánku, který letos připadá na 17. března, se totiž Světová asociace spánkové medicíny (WASM) snaží zvýšit povědomí o epidemii, která ohrožuje zdraví a kvalitu života miliónů lidí na celém světě. Nejrůznější poruchy spánku jsou totiž stále častější. V mnoha případech jde přitom o poruchy či onemocnění, jimž se dá předcházet, případně se dají účinně léčit.

 

Je prokázáno, že ve spánku strávíme až jednu třetinu svého života. A jde přitom o třetinu, která velmi významně ovlivňuje i ty zbývající dvě. Spánek je totiž důležitý nejen pro celkovou regeneraci lidského organizmu, ale i pro vytváření paměťových stop a řadu metabolických procesů. Má vliv na naše zdraví, výkonnost, psychiku i náladu. Je základní lidskou potřebou podobně jako jídlo a pití.

 

Co dělat, když nemůžu spát? | BENU.cz

 

 

 

Třebaže výzkumy potvrzují, že vážné problémy se spánkem má v současné době až 45 % světové populace, odbornou pomoc vyhledá ani ne jedna třetina nemocných. Odborníci jsou přitom přesvědčeni, že lepší pochopení problematiky spánku a další výzkum v této oblasti může snížit dopad spánkových poruch na pacienty i společnost.

Oblíbená pozice při spánku o vás dost prozradí - Bety.cz

Souvislost mezi délkou, pravidelností a zejména kvalitou spánku je prokázána u zhruba 80 % nejrůznějších onemocnění, a to v krátkodobém i dlouhodobém horizontu. A je také potvrzeno, že právě kvalitu či intenzitu spánku můžeme do značné míry ovlivnit sami. Patří k nim i vytvoření správných podmínek pro spánek. Víme totiž, že lidské tělo i během noci citlivě reaguje na tlak, teplotu, světlo, vlhkost a hluk.

Loving couple sleeping together at night - Free Stock Video

  Oslavte Světový den spánku tím nejlepším způsobem…  

 

d@niela

 

Komentáře (12)add feed
... : Josef
Světovej den spánku oslavuju bděním, abych tu slávu nezaspal.
Současně se nedočkavě těším na 26. březen, na letní čas.
březen 17, 2023 08:02
... : mamča
Spánku neprospívá světlo v ložnici. A stačí i osvětlený budík.
Náš kamarád (60) trpící léta nespavostí, jedno léto přespával u nás na chatě. Liboval si, jak se po dlouhé době hezky vyspal. A ohromil nás sdělením : " Já jsem poprvé viděl večer svítit hvězdy !"
No jo, v Praze přes "světelný smog" těch hvězd moc vidět není.
březen 17, 2023 08:55
... : Josef Kouba
U nás byly již ručičky posunuty o hodinu dopředu 10 března. Co se týče spaní, již jsem to zmiňoval.
Spím od 2 ráno do oběda, někdy ale čtu do 4 ráno. vzácně při pěkném počasí vylezu s pelechu v 10 dopoledne. V 6 odpoledne další 1-2 hodinky. Na čerstvém vzduchu jsem s pejskem 2-3 hod denně. Dnes ponocuji. Když píši tento komentář jsou 3 ráno. Zvykám si na trvalý spánek v rakvi.
březen 17, 2023 10:06
... : *deeres*
Taky už netrpělivě očekávám změnu času. To zase bude rodeo, abych sebe a psy přesvědčila o tom,že je o hodinu víc.
Mám jednoho kamaráda a ten celý rok jede na středoevropský čas a kašle na nějaké změny, já to nedokážu a tak si vždy rozhodím svoje biologické hodiny. Měli by toho přesouvání nechat, není to politicky korektní a tou změnou se přesouváme směrem na Východ.
březen 17, 2023 10:07
... : d@niela
Ohledně spaní jsem průšvihář.
Nesnesu jakoukoli vzrušující chvilku večer, např. nepříjemný telefon, mizerný zážitek přes den - a hned má moje spací centrum totální výpadek. Tímpádem toho většinou moc nenaspím. Někdy se mi povede spát i víc jak šest hodin, jindy jsou to tři - čtyři hodinky... A pak jsem celodenní zombie, protože přes den neusnu.


JAK TO MÁTE VY?


Jo, hodinové ručičky, ty, které na starých hodinách se závažím mám, se něčím podobným vůbec nevzrušují... Spokojeně si tikají a je jim - stejně jako mně - absolutně jedno, jestli jsou dvě ráno, nebo dvě odpoledne. To je vymoženost penzistů.

Horší je to se dny - občas jsem přesvědčená, že je čtvrtek, a ono je pondělí...
Nemít psa, který naopak ví přesně, kolik je, tak bych žila v totálním bezčasí. Ráno se probouzí v rozmezí max. pěti minut - v 7,01 - 7,O5 - a něžnym kňournutím mi dá najevo, že by chtěl "odroletovat svoje okno".
Rovněž ve dvě po o, a taky kolem jedné v noci. To jsou tak doby, kdy chodíme ven, a na které je naprogramován.
březen 17, 2023 14:47
... : Lenka1
Již po několik let je pátek před jarním slunovratem spojován se spánkem.


Technická. Slunovrat máme pouze letní a zimní. Na jaře se jedná o rovnodennost. Tedy, že den a noc trvají stejně dlouho. Poté se den začne prodlužovat a noc zkracovat, až nejkratší noc a nejdelší den bude o letním slunovratu. Pak se slunce "začne vracet", den zkracovat, noc prodlužovat až do podzimní rovnodennosti. Pak v délce začne převažovat noc nad dnem. Maximální délky noc dosáhne o zimním slunovratu, no a pak se to zase otočí.

A tak pořád dokola do skonání světa.
březen 17, 2023 18:45
... : Josef Kouba
Dnes jsem to přehnal, četl jsem ještě do 4 ráno knihu Mika Waltari Egypťan Sinuhet, čtu ji po druhé ale nalézám v knize tolik moudrých úvah, které jsem před 20 lety přehlédl. Geniálně napsané.
Pěkné počasí mě vystrkalo z postele v 11 ale vlastně mě budil a budí knírač Jessie. Sedne si před postel a packou do ní klepe. Je vytrvalý. Jak začne v domě pohyb objeví se i 14letý obrovský kocour Mikeš. Váží asi 11 kg. Trkne mě hlavou do nohy, což znamená krátké rituál škrábání po zádech. Po tomto procesu hupne na sedačku a spí celé odpoledne a já odcházím s pejskem za dům na velkou louku s rybníkem. Odpoledne jsme téměř hodinu v lese o které jsem se již zmiňoval a také občas nevím který je den. Jo penzisti, my se máme.
březen 17, 2023 19:23
... : Bara
Egyptan Sinuhet, nadherna knizka. Cetla jsem ji pred davnou dobou a ted se k tomu znovu chystam, ale cist do 4 do rana nemam v planu, i kdyz pak bych taky mohla vyspavat.....
březen 17, 2023 19:52
... : Marie
Spánek je důležitý nejen pro celkovou regeneraci lidského organizmu, ale i pro vytváření paměťových stop a řadu metabolických procesů. Má vliv na naše zdraví, výkonnost, psychiku i náladu. Je základní lidskou potřebou podobně jako jídlo a pití. S přibývajícím věkem se nám přestává tvořit Melatonin, který se dá volně koupit. Já jej beru již několik let, tělo si zvykne až tak po týdnu, ale budím se hezky vyspinkaná.
březen 18, 2023 12:32
... : d@niela
Milá Maruško,
kopíruju tě - včera jsem si vzala melatonin, tak to budu zkoušet - třeba se konečně jednou vyspím... A jako vyspalá budu mít i lepší náladu smilies/cheesy.gif
Předem díky moc. smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
březen 18, 2023 19:32
... : AnickaM
Dani, urcite ho vyzkousej. Nema zadne vedlejsi ucinky, jen se normalne vyspis. Doporucuji 500 mg. Davky nemusis zvysovat. V prumeru to trva tak pul hodky, nez usnes. Ja si pred spanim ctu a jakmile se mi klizi oci,odlozim Kindl a je to. Kdyz jsme se sem pristehovali skoro pred deseti lety a ja si chtela koupit melatonin v lekarne, tak na me koukali jak na nejakeho fetaka.
březen 18, 2023 23:28
... : Marie
AničkoM, on ten Melatonin jsem si objednávala ze Slovenska, tady jaksi nebyl povolený a prý se zase chystá jeho zákaz. Radila jsem ho i svojí mamce, nezaúčinkoval první noc, protože byla zvyklá na jinou chemii a tak odmítla zkoušet dál. Je to doplněk stravy, ve stáří se opravdu Melatonin už tolik netvoří.
březen 19, 2023 08:44
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]