Quinoa je bezlepková pseudoobilovina, která se pěstuje pro svá jedlá semena. Je bohatým zdrojem bílkovin a jednou z mála potravin rostlinného původu, obsahující dostatečné množství všech devíti esenciálních aminokyselin. Navíc obsahuje velké množství vlákniny, hořčíku, vitamínů skupiny B, železa, draslíku, vápníku, mědi, fosforu, vitamínů E a celou řadu zdraví prospěšných antioxidantů. Tím patří mezi nejoblíbenější zdravé potraviny současnosti. Není geneticky modifikovanou plodiny a ve většině případů je pěstována organicky. A JÁ JI JEŠTĚ NEJEDLA...
Byla důležitou plodinou již v
dobách Incké říše. Inkové ji nazývali „matkou všech obilovin“ a považovali za
posvátnou. V jižní Americe ji konzumují tisíce let. Ale teprve nedávno se tato
„super potravina“ začala těšit velké oblibě po celém světě. Dnes ji můžete
koupit prakticky v každém větším obchodě s potravinami a dokonce si ji dát i v
některých restauracích. Odborníci z americké vesmírné organizace NASA quinou považují
za plodinu, která je vhodná i pro pěstování ve vesmíru.
Quinoa je také bezlepkovou
potravinou. Studie prokazují, že
nahrazení průmyslově vyráběné rýžové, kukuřičné nebo bramborové mouky (což jsou
bezlepkové náhražky určené pro lidi na této dietě) quinoou, podstatně zvyšuje
přísun živin a antioxidantů ve stravě při současném zachování bezlepkové diety.
ZÁKLADNÍ RECEPT
Před přípravou quinoy je důležité
dodržovat dvě hlavní zásady:
Quinou vždy před vařením
propláchněte ve studené vodě. Tím jí zbavíte saponinů, což jsou látky hořké
chuti. Po propláchnutí natočte novou studenou vodu a nechte ji v ní namočenou
několik hodin před vařením, abyste se zbavili přebytečné kyseliny fytové, která
zhoršuje vstřebávání některých živin a minerálů.
Následně je příprava quinoy již
velice jednoduchá a zabere zhruba 15 - 20 minut.
Do hrnce dejte 240 ml vody a
uveďte do varu. Přidejte 170 gramů syrové, vodou propláchnuté quinoy a trochu
soli. Nechte vařit 15 – 20 minut.
Použijte jako přílohu namísto
rýže nebo brambor. Pokud je quinoa správně uvařená, měla by mít lehkou,
ořechovou chuť a být trochu křupavá na skus.
Já jí také nejedla a nejspíše ani nebudu. Zkusila jsem bulgur a ten nemusím. Zůstanu u brambor.
březen 08, 2023 05:07
... : Míša šíša
Já sežeru všechno (kromě jablek), jím quinou i ten bulgur, mám ráda kuskus, pohanku... ale dávám za pravdu deeres. Brambory jsou brambory a ty já miluju ze všeho nejvíc. A je zvláštní, že teď ve vyšším věku jsem upustila od všech těch hranolek, kroket, amerických brambor apod. a nejvíc si pochutnám na obyčejných uvařených bramborách maštěnných máslem. Anebo na bramborové kaši s osmaženou cibulkou. Ani k tomu nepotřebuju maso.
březen 08, 2023 06:35
... : Josef Kouba
Tak jsem si dnes ze zvědavosti Quinoa zakoupil. Celé 1 kg. Pokud to bude nejedlé na modřínu v zahradě na větvi je velké krmítko pro ptáky. Při rozhodování koupit ano, nebo ne, mě žena varovala.
březen 08, 2023 09:57
... : *deeres*
Už před mnoha lety jsem se setkala s názorem, že máme jíst to, co nám zde vyroste a co jsme konzumovali od dětství. Zdalo se mi to pěkně ujetý, jenže nakonec jsem zjistila, že zrovna já nejsem žádný degustační experimentátor a vždy dám přednost potravinám, na kterých jsem vyrostla.
březen 08, 2023 10:20
Napsat nový komentář
Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.