O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

Syndicate


DOBROU CHUŤ, POKUD ZROVNA NĚCO JÍTE - 1. PDF Tisk E-mail
Pátek, 23 prosinec 2022
Možná, že jsem vám tímto trošku pozměněným citátem připomněla jednoho kdysi známého pána, ale o něm dnes zrovna řeč nebude... Otravu jídlem si alespoň jednou za život protrpí téměř každý. Bakterie obsahují všechny potraviny, a pokud je neskladujete ve správných podmínkách – tedy čerstvé v chladu a horké skutečně horké –, mohou se rychle množit a způsobit otravu. Co je horší (když to přijde), tak většina z nás ani nechce vědět, co ho vlastně skolilo. Mírné symptomy, jako je nevolnost, průjem a křeče, obvykle přecházíme mávnutím ruky s tím, že "zase řádí nějaká ta střevní chřipka".

 

 

 

Podle výskytu nemocí a toho, jak často se jejich nosiči vyskytují na naší vidličce, nabízím seznam věcí, kvůli kterým byste mohl objímat záchodovou mísu.

Suma sumárum – skvělý recept na čisté živobytí.

 

Dnes tedy začneme prvním, a to je:

 

 

 

Sunday Roast Chicken - The Family Dinner Project - The Family Dinner Project

 

 

KUŘE

 

 

 

Skryté nebezpečí:

 

Na kuřatech by měla být nalepená varovná etiketa podobně jako na cigaretách. Vědecké výzkumy prokázaly, že v syrových brojlerech se v hojném množství vyskytují bakterie Campylobacter jejuni a Salmonella enteritidis. Když vezmete v úvahu, že podle statistik ministerstva zemědělství průměrný Čech ročně zkonzumuje 24 kg drůbežího masa, je jasné, že ke kuřatům by se měly přibalovat sáčky na zvracení.

 

Při nákupu:

 

Drůbež kupujte výhradně v solidních obchodech se spolehlivým chladicím boxem a tam, kde máte jistotu, že dostanete zaručeně čerstvé zboží. Vybírejte hluboko zmrazená nebo čerstvá kuřata a důkladně kontrolujte datum expirace.

 

Mražené kuře před přípravou rozmrazte v míse přímo v chladničce nebo ve spíži (nikoli na kuchyňském stole, kde je moc teplo) a vařte při vnitřní teplotě alespoň 80 °C. (Pokud pečete kuře vcelku, měřte teplotu v nejsilnější části stehna.)

 

Maso nikdy nejezte, má-li růžovou barvu nebo je-li krvavé. Zabodnete-li vidličku do stehna, musí vytékat čirá nekrvavá šťáva.

Ať už si dáte na vaření jakkoliv záležet, rukou, jíž jste se dotýkali syrového masa a drůbeže, se nesmíte dotknout žádné potraviny, kterou nebudete tepelně zpracovávat. I tak by se bakterie mohly rozšířit.

 

 

Doufám, že tohle všechno jste věděli 

a hlavně to dodržujete

 

d@niela

 


Komentáře (6)add feed
... : Josef Kouba
Pokud opravdu něco pečeme tak je to vánoční krocan, občas kachna. Grilované kuře kupujeme ve velkoobchodě Costco a pokud se mi jeví že je málo, šup sním do malé pečící trouby.
Je mnoho let za úsměvnou cenu 7-8 dol. v syrovém stavu bych za něj zaplatil 12 dol a ještě se sním potýkal v troubě. Je to obchodní trik. Polská klobása (žádný prcek, odhad asi 17 cm délky) v housce tradičně již snad 30 let je za 1.50 (min. hod. mzda je 15 dol.) a k tomu kelímek a výběr snad s 6-7 druhů nápojů a nikoho nezajímá kolik litrů vypijete. Všiml jsem si že obéznější postavy si občas plní termosku.
Někteří lidé jsou opravdu šetřiví. Ve Frankfurtu na letišti jsem viděl elegantně oblečeného muž jak vysypal celý košík pytlíčkového cukru do příruční tašky.
prosinec 23, 2022 03:41
... : *deeres*
Ale zase si nezapíchnete do krku rybí kost.
prosinec 23, 2022 06:47
... : Josef Kouba
Kapra jím velice rád ale v Čechách. Lososa nemohu ani cítit. Krab je chutný s česnekovým máslem ale je to náročné jej vyloupnout s těch ulit. Lobstr, takový větší stojí již nechutně mnoho (250 i vice)
Takže kachna je kachna.
prosinec 23, 2022 08:06
... : Josef
Tak tomuhle už vůbec nerozumim. Kuřat jsem sežral nepočítaně, vždycky jsem vycházel z nějaký někde vyčtený poučky, že salmonela se zlikviduje asi 10ti minutovym horkem, nějak snad 80 stupňů Celsiovy stupnice. Což jistě neznamená, že po deseti minutách varu je to provařený i uvnitř. Ale třeba poblívka po 75ti minutách vaření kuřete už snad závadná bejt nemůže ani kdyby chtěla. Před grilováním vařím asi 30 minut, pak teda ještě griluju, snad to taky stačí. Syrový kusy grilovat, jako před 50ti lety, to už by mě dneska ani nenapadlo. Něco jinýho jsou růstový hormóny, kterejma jsou vyhlášený kuřata polský, kterejma je kuře přecpaný. Ty se, myslim, varem nezničej, ale i když si je rozhodně nezakazuju, tolik jich snad zase nesežeru. Teď už vůbec, je to drahý jak svině, včetně pravejch Vodňanskejch, který Vodňany nikdy neviděly, ani jejich obal - je to z Polska do Vodňan přecijen trochu z ruky!
Přísný oddělování nádobí pro syrový a hotový maso, průběžný oplachování rukou, je samozřejmostí. Myslim, že zatim jsem se nikdy z kuřete nepos.al. Ale co není dneska, může bejt zejtra.
prosinec 23, 2022 11:39
... : AnickaM
Je neuveritelny rozdil mezi veskerym masem dovezenym z Polska a primo si tam koupenym. Ale to jen na okraj. Zajimalo by me kolikrat bylo dovozovy maso ze Spanelska, Irska, nebo treba z Argentiny cestou rozmrzly a znova zmrazeny.. Kdyz muj manzel jezdil s chladakem po Americe, tak mockrat videl na prekladistich veci! Neni divu, ze se pak udela nekomu blbe.
Vsem Kudlankam a Kudlanakum preji pohodove a pozehnane Vanocni svatky a do noveho roku hodne zdravi a optimismu. S usmevem a nadhledem jde opravdu vsechno lip!
prosinec 23, 2022 15:05
... : Markéta
Kuře mám hodně ráda a peču ho vlastně nejčastěji v remosce a rozporcované, kdy se dobře propeče a je krásně a do zlatova propečené. Je fakt, že až po těchto zprávách o salmonelách a tak, jsem pořídila desinfekční něco s rozprašovačem a po přípravě masa ošetřím linku i dřez. Přece jen, nemusím mít všechno :-)
prosinec 25, 2022 10:59
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]