![](http://obrazky.kudlanka.cz/kucharik147.jpg) Možná, že jsem vám tímto trošku pozměněným citátem připomněla jednoho kdysi známého pána, ale o něm dnes zrovna řeč nebude... Otravu jídlem si alespoň jednou za život protrpí téměř každý. Bakterie obsahují všechny potraviny, a pokud je neskladujete ve správných podmínkách – tedy čerstvé v chladu a horké skutečně horké –, mohou se rychle množit a způsobit otravu. Co je horší (když to přijde), tak většina z nás ani nechce vědět, co ho vlastně skolilo. Mírné symptomy, jako je nevolnost, průjem a křeče, obvykle přecházíme mávnutím ruky s tím, že "zase řádí nějaká ta střevní chřipka".
Podle výskytu nemocí a toho, jak často se jejich
nosiči vyskytují na naší vidličce, nabízím seznam věcí, kvůli kterým
byste mohl objímat záchodovou mísu. Suma sumárum – skvělý recept na čisté
živobytí.
Dnes tedy začneme prvním, a to je:
KUŘE
Skryté nebezpečí:
Na kuřatech by měla být nalepená varovná etiketa
podobně jako na cigaretách. Vědecké výzkumy prokázaly, že v syrových brojlerech
se v hojném množství vyskytují bakterie Campylobacter
jejuni a Salmonella enteritidis. Když vezmete v úvahu, že podle statistik
ministerstva zemědělství průměrný Čech ročně zkonzumuje 24 kg drůbežího masa,
je jasné, že ke kuřatům by se měly přibalovat sáčky na zvracení.
Při nákupu:
Drůbež kupujte výhradně v solidních obchodech se
spolehlivým chladicím boxem a tam, kde máte jistotu, že dostanete zaručeně
čerstvé zboží. Vybírejte hluboko zmrazená nebo čerstvá kuřata a důkladně
kontrolujte datum expirace.
Mražené kuře před přípravou rozmrazte v míse přímo v
chladničce nebo ve spíži (nikoli na kuchyňském stole, kde je moc teplo) a vařte
při vnitřní teplotě alespoň 80 °C. (Pokud pečete kuře vcelku, měřte teplotu v
nejsilnější části stehna.)
Maso nikdy nejezte, má-li růžovou barvu nebo je-li
krvavé. Zabodnete-li vidličku do stehna, musí vytékat čirá nekrvavá šťáva.
Ať už si dáte na vaření jakkoliv záležet, rukou, jíž
jste se dotýkali syrového masa a drůbeže, se nesmíte dotknout žádné potraviny,
kterou nebudete tepelně zpracovávat. I tak by se bakterie mohly rozšířit.
Doufám, že tohle všechno jste věděli
a hlavně to dodržujete
d@niela
|