![](http://obrazky.kudlanka.cz/FLOFLO.jpg) Pikantní bůček patří do té kategorie pochoutkových jídel, kterým pracovně říkám všechno, nebo nic. Buď si je dokážete odepřít, nebo je nedokážete přestat jíst. Ale ochutnat a zříct se dalšího sousta – to je předem vyloučeno. Při pohledu na tento provokativně snadný, neodolatelně jedlý pikantní bůček se v hlavě rodí spousta protichůdných myšlenek. Vkrádají se do hlavy jako loupežníci z filmového Mrazíka: Zhubnout? Nezhubnout? Sežrat? Nesežrat? Nechat bůček na talíři, nebo si ho hřát na těle?
Slova zhubnout a pikantní
bůček nejdou moc dohromady. Proto je důležité, abyste si bůček dopřáli
ještě před zlomovými okamžiky, které mohou být doprovázeny závaznými
předsevzetími stran tělesné váhy. Nikoli až po nich.
Pikantní bůček tedy oceníte především na Silvestra a v předvečer narozenin
– bez ohledu na to, kdo je zrovna slaví.
Pikantní bůček zvládne každý kuchařský nováček
Ze všech
podob vepřového masa je nejméně přitažlivá ta vařená. Je
světlá, rosolovitá, měkká. Chybí jí výrazná chuť a vypečená kůrka.
Zároveň je
ze všech podob vepřového masa nejjednodušší na přípravu. Prostě
se maso uvaří doměkka ve vodě s pár dalšími surovinami.
Totéž se
bude dít i v tomto receptu. Východiskem neodolatelného pikantního
bůčku je hodinu a půl vařené, ničím výjimečné, snadno zapomenutelné maso. Sice
se nevaří v pouhé vodě, ale ve vodě s kořením a zeleninou, jenomže pořád z toho
vychází vařené vepřové maso.
Aby se
stalo nezapomenutelným, jak jsem vám na začátku slíbila, je
potřeba něco zásadního udělat s jeho chutí.
Tomu
pomůže pikantní pasta, kterou se uvařené maso potře.
Pasta
obsahuje směs česneku, soli, papriky a dalších přísad, které si klidně můžete
pozměnit nebo vybrat podle sebe.
Pasta se
nanáší na maso, dokud je ještě teplé, pomůže to chutím, aby se
vstřebaly dovnitř. Chvílemi to může vypadat, že je pasty málo, ale o dávkování
nepochybujte. Je jí přesně akorát.
Následně
přeci jenom musí přijít fáze zapomnění, ovšem jen dočasného.
Jak asi tušíte, toto je nejtěžší část receptu, ale pokud ji vynecháte,
nedočkáte se žádného vděku.
Maso se
potřebuje uležet v lednici aspoň dva dny.
Dva celé dny
na něj musíte zapomenout, i když se vám při každém otevření dvířek bude
pokoušet připomínat.
Odolejte, dokud
nezačne být opravdu neodolatelné.
Pokud by se
náhodou stalo, že vám kousek studeného pikantního bůčku po hostině zbude,
vložte ho do malého pekáčku a zapečte v troubě 30 minut při
150 stupních a pak ještě 10 minut při 180 stupních. To, co vznikne, už nemá
žádné normální pojmenování. Omlouvám se za vše, co jsem vám touto bestiální
radou způsobila.
Suroviny
Na uvaření masa:
1–1,3 kg vepřového boku s kostmi
1 vrchovatá lžička soli
10 kuliček koření
10 kuliček pepře
5 kuliček jalovce
1 menší cibule
1 menší mrkev
2 snítky zelené petržele
2 bobkové listy
Na pikantní marinádu:
6 stroužků hodně pálivého česneku
1 lžička soli
1 lžička mleté papriky
¼ lžičky chilli
½ lžičky jakéhokoli koření na maso (například provensálské bylinky, kari
koření nebo grilovací směs bez glutamátu, ale v zásadě stačí i mletý pepř) –
touto volbou můžete pokaždé dosáhnout jiného chuťového výsledku
1 lžička olivového oleje
Postup
1. Maso
mezi žebry rozkrojte na 3–4 delší užší kusy, tedy zhruba co dvě kosti, anebo si
o takové rozdělení řekněte už u řezníka. V hrnci přiveďte k varu 1,5 litru vody
se všemi surovinami k vaření masa, vyjma masa samotného. Maso
vložte teprve do vroucí vody, ztlumte žár plotýnky, zakryjte poklicí a velmi
zvolna vařte 90 minut. Pokud se vám po této době bude stále zdát ještě trochu
tuhé, neváhejte pokračovat ve vaření dalších 30 minut. Není kam spěchat. Vařené
maso vyjměte velkou děrovanou lžící a nechte ho 5 minut vychládat. Zatím
oloupejte a prolisujte nebo rozetřete česnek a smíchejte ho se solí, paprikou,
chilli, kořením a olejem na malé množství velmi pikantní pasty.
4. Z
uvařeného masa odkrojte kosti, a pokud mělo kůži, zbavte se jí také. Podkožní
sádlo ovšem na masu ponechte. Očištěný kus potřete ze všech stran připravenou
pastou – buďte spravedliví a důslední a využijte každou trošku, jako byste
pracovali se vzácnou surovinou. Ochucené
maso naskládejte natěsno do misky a nechte vychladnout. Uzavřete, uložte do
lednice a nejméně na 2 dny na něj zapomeňte. Po
několikadenním odležení krájejte maso na tenké plátky a podávejte jako pikantní
nářez. Je to sice jenom taková jednoduchá kuchařská věc, ale bude to nářez, to
vám slibuji. všem dobrou chuť
k tomuhle báječnému jídlu
Přeje FLORENTÝNA
|