O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

Syndicate


FLORENTÝNINA ŽEMLOVKA ČILI ZEMLBÁBA PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 24 listopad 2022
Přejít na obsah
FLORENTÝNINA ŽEMLOVKA ČILI ZEMLBÁBA
Strana 2
Strana 3

 

 

A nyní můj oblíbený recept na žemlovku z vánočky:

Pokud však zrovna žádnou zbylou vánočku nemáte, nenechte se tím odradit.

Recept bude fungovat i s jiným bílým pečivem. I s jiným ovocem.

 

 

Suroviny

kus vánočky o váze 400–450 g

500 ml mléka

3 vejce

140 g krupicového cukru

1 vanilkový cukr

3–4 středně velká jablka

½ lžičky skořice

550 g rozinek (můžete vynechat)

1lžíce másla a 2 lžíce strouhanky na přípravu formy

 

 

Zobrazit zdrojový obrázekPostup

 

Nákypovou formu o rozměrech kolem 25 x 30 cm vytřete máslem a vysypte strouhankou. Vánočku nakrájejte na plátky, jablka oloupejte, rozčtvrťte, vyřízněte z nich jádřinec a čisté kousky pak nakrájejte na tenké plátky.

Je to lepší než jablka strouhat nahrubo, zachovají si svou celistvost a nevznikne z nich kašovitá hmota.

Smíchejte je se skořicí a případně také s rozinkami, pokud je máte rádi.

Předtím ovšem rozinky spařte na cedníku horkou vodou, ať se trochu propláchnou.
. . . . .

Do formy rovnejte plátky vánočky tak, aby jejich hřbety směřovaly šikmo nahoru, a mezi ně lžící velkoryse dávkujte připravená jablka. Netrapte se tím, že jablka nesahají až nahoru a že z nich plátky vánočky vyčnívají.

. . . . .

Vajíčka rozdělte na žloutky a bílky, bílky zatím odložte do lednice. Mléko smíchejte se žloutky, vanilkovým cukrem a 40 g krupicového cukru. Tuto mléčnou směs nalijte na vánočku s jablky, snažte se být spravedliví a pečlivě přelít každý kus vánočky.
. . . . .

Formu zakryjte alobalem nebo poklicí a odložte aspoň na 6 hodin, nebo lépe přes noc, do lednice. Nejenže se mléčná směs se vsákne do pečiva, ale výsledek bude po upečení mnohem hebčí a vláčnější, než kdybyste žemlovku dali péct rovnou. Jak jsem uvedla už mnohokrát, na dobré věci stojí za to si počkat.

Trpělivost vláčnou žemlovku přináší.

 

 


 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]