O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

Syndicate


FLORENTÝNINA ŽEMLOVKA ČILI ZEMLBÁBA PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 24 listopad 2022
Přejít na obsah
FLORENTÝNINA ŽEMLOVKA ČILI ZEMLBÁBA
Strana 2
Strana 3
Žemlovka alias žemlová bába alias zemlbába dovede překvapit. Na první pohled úplně obyčejná věc ze zbylého pečiva a přebytků jablek, mnohými milovaná a dalšími odmítaná, může být jídlo vznešené a konané s jasným záměrem uchvátit. Nevěříte? Tak si například představte plátky bílého pečiva opečeného na másle, potřené rybízovou či malinovou zavařeninou, vrstvené do nákypové mísy, prokládané jablky, cukrem, skořicí a rozinkami, přelité bílým vínem s rozšlehanými žloutky a upečené dozlatova.

 

 

žemlovka

 

 

Dokázali byste nad tímto ohrnout nos? Vždyť je to kuchařská poezie, umělecké dílo s mistrným zpracováním! Jak jsem na tuhle představu o žemlovce přišla? Přesně taková se dá najít ve starých kuchařkách. Levnější obměna s mlékem, bez opékání pečiva a bez zavařeniny, se v nich samozřejmě dá zahlédnout také. Žemlovka dovede mít mnoho podob a každý si může vybrat tu svoji.

 

Ať tak nebo tak, žemlovka dovede uchvátit ve své vznešené i skromné obměně. Má na to jeden dokonalý fígl.

Odpověď je víc než překvapivá:

Žemlovka potřebuje pár hodin v lednici, než přijde do trouby.

Pro vysvětlení je potřeba se podívat na základní složení žemlovky. Její podstatu tvoří pečivo zalité mlékem s rozšlehanými žloutky. Tenhle základ pak doplní ještě jablka (ale jde to i s jiným ovocem nebo zcela bez něj) a následné upečení dozlatova.  Finta hodná řádu michelinské vařečky spočívá v tom, že se pokusíte udělat všechno, aby se použitá vejce nesrazila při pečení na žmolky, ale vytvořila hebký žloutkový krém. Výsledkem pak je chuťová kombinace na úrovni pečiva s vanilkovým pudinkem.

 

Odležení v lednici pomůže tomu, že se mléko s žloutky vsákne do pečiva a díky tomu se s nimi škrob z pečiva stihne krásně propojit. Šance na sražení žloutků je u krému se škrobem mnohem nižší, šance na hebký, sametově hladký výsledek mnohem vyšší. 

 

Klidně nechte žemlovku odležet v lednici přes noc a upečte ji až na druhý den. Zásadní samozřejmě je použít takový pekáček nebo formu, které tuhle změnu teploty zvládnou. Zcela nevhodné jsou formy s nepřilnavým povrchem, ty nejsou určeny k tomu, aby v nich jakékoli potraviny byly uchovávány.

 

Proč? Jakmile vlhkost ze surovin prosákne pod nepřilnavou vrstvu, následným zahřátím se v ní vytvoří bublinky a vrstva se začne odlupovat. Zvlášť patrné je to u kyselejších jídel. Pokud jste doteď skladovali polívky nebo omáčky v nepřilnavém kastrůlku, ve kterém se jídlo vařilo, neděláte dobře. Nádobí vám vydrží o dost méně.

 

 


 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]