O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
Přihlášení
Anketa
„OBYČEJNÁ“ PAMPELIŠKA – 1. |
![]() |
![]() |
![]() |
Úterý, 05 duben 2022 | |||
![]()
Věděli to už staří Řekové, kteří z ní připravovali lék na celou řadu neduhů. Pampeliškou například pročišťovali organizmus. Pro léčebné kúry se jim hodily listy a především kořen. Nedávnými chemickými rozbory v nich byla potvrzena přítomnost tříslovin, glykosidů, polycyklického alkoholu, silic, éterického oleje, ale také vitaminů, zejména A, B, C a D, vedle toho betakaroten a minerály vápník, draslík, křemík a železo.
Listy si můžete natrhat od jara do podzimu (s příchodem podzimu ale jejich chuťová kvalita klesá), kořen sbírejte v březnu nebo dubnu, ještě lépe v říjnu. Listy sušíme v polostínu, kořen v sušičce či troubě do 40 °C nebo v polostínu. Nesmí plesnivět. Obě sušené drogy uchováváme v uzavřených temných nádobách.
Léta jsem si z pampelišek dělala báječný pampeliškový med. Jeho výhodou je, že je levný a doma ho zvládne připravit opravdu každý. Recept je velmi jednoduchý, největší práci dá natrhat potřebné množství květů. Fakt úžasně chutný, sladký, hodí se do čaje i na chleba s máslem. Navíc pomáhá v boji s kašlem a nachlazením. Květy pampelišek sbírejte nejlépe kolem poledne, když jsou nejvíc rozvité, najděte si nějakou pěknou louku dál od silnice a prašných cest, aby byly čisté.
Recept na pampeliškový med
Ingredience:
Postup:
1. Z květů pampelišek odstraňte zbytky stonků a rozložte je někam na plech vyložený pečicím papírem nebo na sušicí síto, aby z nich vylezli všichni broučci. Květy můžete také opláchnout pod studenou tekoucí vodou, ale připravíte se tak o drahocenný pyl, kterého jsou pampelišky plné. 2. Hmyzu zbavené květy pak nasypte do hrnce a zalijte vodou. Přiveďte k varu a vařte asi půl hodiny. 3. Pak obsah hrnce přeceďte a do získaného nálevu přidejte cukr, na kolečka nakrájený citron a šťávu ze dvou citronů. Místo pokrájeného citronu můžete použít i pomeranč nebo klidně přidejte oboje. Ovoce by ale vždy mělo být chemicky neošetřené. Pokud ho nemáte k dispozici, alespoň citrusy důkladně omyjte.
4. Znovu přiveďte k varu a vařte za občasného míchání dalších 1,5 až 3 hodiny podle toho, jak hustý výsledný sirup chcete mít. Čím déle budete sirup vařit, tím hustší bude. Hustotu vyzkoušíte tak, že necháte malou kapku vychladnout na talířku. 5. Ještě horký pampeliškový med nalijte do připravených pečlivě umytých sklenic, zavíčkujte a postavte obrácené vzhůru dnem jako džem, aby se víčka dobře chytla.
Už jste jedli – či vařili pampeliškový med? d@niela
|
< Předch. | Další > |
---|