O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

Syndicate


„OBYČEJNÁ“ PAMPELIŠKA – 1. PDF Tisk E-mail
Úterý, 05 duben 2022
Snižuje krevní tlak, krevní cukr, cholesterol, prospívá jak krevnímu oběhu, tak i zlepšuje činnost srdce. Podporuje také trávení, pomáhá regenerovat játra, žlučník, slinivku, uklidňuje žaludek a trávicí soustavu, čistí a posiluje ledviny, léčí močové cesty, pomáhá chránit před slábnutím a řídnutím kostí. Kdo má na zahradě pampelišky, ví, jak je složité dostat je ven. Třeba z trávníku. Ale pampeliška je rovněž shůry seslaný poklad pro lidské zdraví.


 

Věděli to už staří Řekové, kteří z ní připravovali lék na celou řadu neduhů. Pampeliškou například pročišťovali organizmus. Pro léčebné kúry se jim hodily listy a především kořen. Nedávnými chemickými rozbory v nich byla potvrzena přítomnost tříslovin, glykosidů, polycyklického alkoholu, silic, éterického oleje, ale také vitaminů, zejména A, B, C a D, vedle toho betakaroten a minerály vápník, draslík, křemík a železo.

 

Listy si můžete natrhat od jara do podzimu (s příchodem podzimu ale jejich chuťová kvalita klesá), kořen sbírejte v březnu nebo dubnu, ještě lépe v říjnu. Listy sušíme v polostínu, kořen v sušičce či troubě do 40 °C nebo v polostínu. Nesmí plesnivět. Obě sušené drogy uchováváme v uzavřených temných nádobách.

 

Léta jsem si z pampelišek dělala báječný pampeliškový med. Jeho výhodou je, že je levný a doma ho zvládne připravit opravdu každý. Recept je velmi jednoduchý, největší práci dá natrhat potřebné množství květů. Fakt úžasně chutný, sladký, hodí se do čaje i na chleba s máslem. Navíc pomáhá v boji s kašlem a nachlazením.

Květy pampelišek sbírejte nejlépe kolem poledne, když jsou nejvíc rozvité, najděte si nějakou pěknou louku dál od silnice a prašných cest, aby byly čisté.

 

 

 

Pampeliškový med, jednoduchý recept » MlsnáVařečka.cz

Recept na pampeliškový med

 

Ingredience:

 

  • 2 l vody
  • 1,5 kg cukru krystal
  • 2 citrony
  • šťáva ze 2 citronů
  • 400 květů pampelišek

Postup:

 

1. Z květů pampelišek odstraňte zbytky stonků a rozložte je někam na plech vyložený pečicím papírem nebo na sušicí síto, aby z nich vylezli všichni broučci. Květy můžete také opláchnout pod studenou tekoucí vodou, ale připravíte se tak o drahocenný pyl, kterého jsou pampelišky plné.

2. Hmyzu zbavené květy pak nasypte do hrnce a zalijte vodou. Přiveďte k varu a vařte asi půl hodiny.

3. Pak obsah hrnce přeceďte a do získaného nálevu přidejte cukr, na kolečka nakrájený citron a šťávu ze dvou citronů. Místo pokrájeného citronu můžete použít i pomeranč nebo klidně přidejte oboje. Ovoce by ale vždy mělo být chemicky neošetřené. Pokud ho nemáte k dispozici, alespoň citrusy důkladně omyjte.

 

 

4. Znovu přiveďte k varu a vařte za občasného míchání dalších 1,5 až 3 hodiny podle toho, jak hustý výsledný sirup chcete mít. Čím déle budete sirup vařit, tím hustší bude. Hustotu vyzkoušíte tak, že necháte malou kapku vychladnout na talířku.

5. Ještě horký pampeliškový med nalijte do připravených pečlivě umytých sklenic, zavíčkujte a postavte obrácené vzhůru dnem jako džem, aby se víčka dobře chytla.

 

 

Už jste jedli – či vařili pampeliškový med?

d@niela

 

 


Komentáře (4)add feed
... : mamča
Pampeliškový med jsem vařila, když byly děti malé. Dvojčatům jsem do něj máčela dudlík, aby rychleji usínaly, nebo se nevrtěly když jim odebírali krev (často). Sice jsem se po létech kdesi dočetla, že se to miminům dávat nemá, ale žádné následky se nedostavily.

duben 06, 2022 05:43
... : Viktorka
Taky jsme na tomhle medu vyrostli. Byl fajn, byl dobrej a my jsme u nás zkonzumovali asi úplně všechno... smilies/grin.gif
duben 06, 2022 06:38
... : *deeres*
Taky jsme ho vařili, ale je problém najít rozkvetlou louku, která nejsou
není znečištěna. Tak dávám přednost výrobě smrkového.
duben 06, 2022 09:54
... : doktor
Pampeliška super kvítí.
duben 06, 2022 12:58
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]