O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

Syndicate


ŠKUBÁNKY - JÍDLO DOBRÉ, JÍDLO LEVNÉ PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 03 březen 2022
Příprava škubánků, kucmochu, kucmouchu, trpalky, šuperlíků, rejpulce, šlejšků a nositele mnoha dalších názvů může být rozmanitá. Mohou být slané, sladké, smažené i nesmažené, uškubnuté z těsta lžící, ve tvaru šišky, placky, ale i větších „útvarů“. Používá se máslo i sádlo, jak do těsta, tak na opečení i polití. Jo, a jedná se původně o jídlo postní, objevovalo se na stolech většinou v pátek a během všech ostatních křesťanských postních dnů.

 


Vzpomínám, že to bývalo časné jídlo za mého mládí. A pak i za ranného dětství mých dětí.

Podávaly se jako samostatný pokrm jen tak se salátem, ale i jako příloha k zelenině a masům. Škubánky na všemožné způsoby u nás byly vždy velmi oblíbené.

 

 

POSTUP:

 

Nejdříve oloupeme brambory, nakrájíme na čtvrtky, dáme je do hrnce a zalijeme vařící vodou, aby byly úplně ponořené, posolíme a vaříme skoro do poloměkka. Vodu slijeme a zachytíme do misky, brambory trochu rozšťoucháme, přidáme máslo na vločky, zasypeme moukou a zalijeme asi polovinou slité vody, zakryjeme pokličkou a necháme stát asi 20 minut v teple, aby se mouka propařila.  Poté brambory ještě rozmačkáme a vařečkou zpracujeme v hladké tuhé těsto. Dochutíme ještě solí.

 

 

Opečené škubánky | Albert

 

 

Z těsta pak vykrajujeme nočky, které opečeme na rozpálené pánvi do zlatova. Mezitím nakrájíme slaninu a cibuli nadrobno.

Slaninu vyškvaříme a přidáme cibulku. Společně opékáme do křupava. kdo má rád sádlo, opeče na sádle, mají pak výraznější chuť.

 

INGREDIENCE:

 

1 kg brambor

150 g mouky (polohrubá i hrubá)

Slaninu, cibulku,

Sůl,

olej či sádlo

 

 

Škubánky na sladko si můžete ukuchtit podle rovněž velice jednoduchého receptu zde:

 

 

Tak ať se vám povedou,

d@niela

 

 

Komentáře (4)add feed
... : JoHanka3
dík, právě čerstvě hotovo, děti mi s tim pomáhaly, takže to nevypadá jako na té fotce, ale právě to mizí ...
březen 04, 2022 11:05
... : Bara
Uz jsem skubanky nejedla od doby co jsem v Holandsku a tj. od roku 1983. Driv je moje maminka delala na nekolik zpusobu. Nasladko posypane mletym makem nebo nastrouhanym tvarohem, pocukrovane a zalite hodne maslem, musely plavat. Ovsem nejvic mi chutnaly kdyz maminka rozredila svestkova povidla a prelila bochanky na taliri. Kdyz zbyly, opekly jsme je do krupava na sadle .
Myslim, ze ve vychodni Evrope a statech kolem nas se vari dost sladkych jidel. V Holandsku jsou snad jen palacinky a tzv.poffertjes. To jsou asi 3cm male livanecky obalene v cukru. Ale zase se tady ji vice syra, slanych haringu, ryb a morskych potvor.
březen 04, 2022 11:31
... : doktor
Přesně takové přímo zbožňuji.Hezké odpoledne.
březen 05, 2022 13:22
... : Josef Kouba
Až bude plyn a elektrika stát 10x tolik, tak se škubánky hodí. Naposledy jsem je jedl u babičky na Šunavě. Bylo mi 6 let.
březen 06, 2022 08:20
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]