O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

Syndicate


ŠOULET ANEB POMALU PEČENÉ KROUPY, FAZOLE A MASO PDF Tisk E-mail
Pondělí, 14 únor 2022
Přejít na obsah
ŠOULET ANEB POMALU PEČENÉ KROUPY, FAZOLE A MASO
Strana 2
Strana 3

 

Suroviny

 

200 g krup

200 g sušených fazolí nebo hrachu

2 velké cibule

5 stroužků česneku

1 vrchovatá lžička soli

1 lžička mletého zázvoru

½ lžičky celého kmínu

1 vrchovatá lžička sušené majoránky

1-1,2 kg husích nebo kachních stehen

 

Postup

 

1. Den předem přeberte fazole od případných nečistot, propláchněte je na cedníku a v míse zalijte takovým množstvím studené vody, aby fazole přesahovala o 4-5 cm. Pokud máte doma tvrdou nebo středně tvrdou vodu, přidejte k vodě 1 g jedlé sody (zhruba ⅓-½ lžičky). Fazole nechte namáčet aspoň 8, lépe 12 hodin.

 

2. Kroupy dobře properte pod studenou tekoucí vodou v cedníku, nasypte do hrnce, zalijte vodou tak, aby je asi o dva centimetry přesahovala, a nechte zhruba hodinu stát – anebo ještě lépe je takto uložte do lednice přes noc. Klidně je tedy namočte ve stejnou dobu jako fazole.

 

3. Namočené fazole sceďte, vsypte do hrnce, zalijte novou vodou 1-2 cm nad fazole, opět přidejte sodu, musíte-li kvůli tvrdé vodě, a velmi zvolna začněte fazole zahřívat a přivádět k varu. Dopřejte jim čas a nespěchejte, slupka lépe změkne v klidu. Nebojte se fazole zahřívat 15-20 minut, než začnou poprvé vřít. Bokem si přiveďte k varu 1,5 litru vody.

 

4. Vroucí fazole nechte jemně bublat 5 minut, potom je sceďte a vraťte do hrnce. Zalijte je 500 ml vroucí vody, nezapomeňte na sodu, a znovu přiveďte k varu. Po 5 minutách ještě jednou slévání a nahrazení vody zopakujte. Pak už přidejte (kromě sody pochopitelně) i ¼ lžičky soli, zakryjte poklicí, zmírněte žár plotýnky tak, aby bublání bylo jen mírné a konejšivé, a vařte 1-2 hodiny, než fazole změknou.

 

5. Po uplynutí první hodiny začněte fazole kontrolovat a jakmile seznáte, že jsou měkké dost, přestaňte vařit. Voda by se měla částečně vstřebat, takže ke konci vaření nemusí být vše ponořené, ale pokud máte hrnec zakrytý pokličkou a plotýnku zapnutou jen hodně umírněně, není se čeho bát. Obsah hrnce můžete jednou nebo dvakrát preventivně promíchat, ale nepřehánějte to, mícháním se fazole zbytečně rozpadají. Uvařené fazole sceďte.

 

6. Zatímco se vaří fazole, uvařte i kroupy. Slijte je z vody, ve které se namáčely, zalijte novou vodou, aby kroupy přesahovala zhruba o centimetr, osolte ½ lžičkou soli, nenásilně a beze spěchu přiveďte k velmi mírnému varu a vařte nezakryté 30 minut, nanejvýše však 45 minut. Zbylou vodu, je-li nějaká, slijte.

 

7. Troubu začněte předehřívat na 120 stupňů bez horkovzduchu. Cibuli i česnek oloupejte, cibuli nakrájejte nadrobno, česnek rozmáčkněte a nasekejte taky nadrobno. V míse smíchejte uvařené fazole, uvařené kroupy, cibuli, česnek, ½ lžičky soli, kmín, zázvor a v dlaních promnutou majoránku. Tuto směs rozložte do větší zapékací nádoby nebo do pekáče.

 

8. Stehna opláchněte, po obou stranách osolte zbytkem soli (na každé přijde velká špetka), můžete ještě přidat i špetku kmínu. Pokud někde mají vydatnější tukové polštáře, můžete v těchto místech propíchat kůži vidličkou nebo nožem, aby se sádlo lépe vypeklo. Maso položte kůží nahoru na připravenou směs a lehce ho do ní zatlačte, aby každému kousku vyčnívala zhruba jen horní polovina. Pekáč zakryjte padnoucí poklicí nebo alobalem, který pevně utěsníte.

 

9. Vložte do trouby a pečte 6-8 hodin, podle toho, kolik máte zrovna času. U pomalého pečení na nějaké té hodině nesejde.

 

10. Pekáč vyjměte z trouby a sejměte z něj poklici. Upečená a téměř rozpadavá stehna opatrně přendejte do menšího pekáčku. V troubě přitopte na 180 stupňů a jakmile se nahřeje, vložte do ní maso, nezakrývejte ho a dopečte 10-15 minut do zezlátnutí a vypečení kůže. Hlídejte, maso už není syrové a kůže je tenká, bude to opravdu dílo okamžiku.

 

11. Zbylý obsah pekáčku důkladně promíchejte, ochutnejte, a pokud je to potřeba, dosolte. Pokud mezi fazolemi a kroupami shledáte větší množství vypečeného tuku, který by dělal jídlo těžké, nechte obsah pekáčku chvíli vykapat na velkém cedníku. O chuť a šťávu z masa se nebojte, ta je na rozdíl od tuku uvězněná v kroupách, takže o ni nepřijdete. Nenechte směs příliš vychladnout, ať ji nemusíte znovu ohřívat, odkapání sádla je záležitost jedné nebo dvou minut. Kroupy s fazolemi vraťte do teplého pekáčku a opět přikryjte, ať nepřichází o teplo.

 

12. Pokud jste měli menší počet stehen, než je počet strávníků, odkrojte upečené maso z kosti a rozdělte na správný počet porcí. 13. Podávejte jen tak, bez přílohy, nebo třeba s chlebem. Tradičně se šoulet doprovází neochucenými bramboráčky (bez česneku a majoránky) nebo vařeným těstovinovým strouháním, ale taková vylepšení jsou jen na vás. 

 

Znáte šoulet? Jíte ho?

Vaříte si ho? Vyzkoušíte ho?

 


   

 Florentýna

 
Komentáře (3)add feed
... : *deeres*
Asi je to dobrý jídlo a ani se pak následně nějakou chvíli nemusí topit, ale za mne na tři otázky třikrát ne.
únor 15, 2022 10:16
... : doktor
Díky za super recepty.
únor 15, 2022 14:47
... : Milene
My jsme vařili je hrách, kroupy a česnek asi majoránka a říkali jsme tomu šoulet. Byla to příloha k uzenému masu nebo pečenému vepřovému. Ale už jsem to nedělala asi 30 let. A už asi nebudu. smilies/wink.gif
únor 16, 2022 09:46
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]