O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

Syndicate


KOLIKPAK JICH TOHLE JEŠTĚ UMÍ?? PDF Tisk E-mail
Pátek, 30 říjen 2020
Když jsem tak pátrala po nějakých milých zajímavostech, "narazila" jsem na vzpomínku na jednu šikovnou paní. Horňáckou vesničku Louka proslavila legendární lidová malérečka Anežka Kašpárková, která se dožila úctyhodných devadesáti let. »Ornamentová babička« , jak ji nazývali, proslavila vesnici po celém světě ojedinělými ručními malůvkami na tamější historické kapličce z 18. století.

 

 

 

Symbol vesnice udržovala pečlivě se štětečkem v ruce bezmála čtyřicet let. O šikovnosti babičky Kašpárkové psala i světová média a nad jejími lidovými ornamenty žasli i akademičtí malíři. Zručná stařenka čarovala se štětci do vysokého věku. Kapličku malovala modrou barvou, na Slovácku oblíbeným ultramarínem.

„Barva je velice drahá a kvalitní. Nátěr vydrží dva roky. Myslím, že by vydržela aj víc, kdyby památkáři dovolili udělat na kapličce pořádnou omítku,“ žehrávala na oko malérečka.

 

 


 

 

Ornamenty vytvářela paní Kašpárková vždy sama, podle svého námětu, fantazie. Unikátní lidové malůvky připomínají rozkvetlé květiny. „Tvořím, co mě napadne. Ale taková kvítka nerostou,“ smávala se stařenka.

 

 

 

O tom, že snad vytváří umělecké dílo, nechtěla skromná žena ani slyšet.

„Jakápak já jsem umělkyně! Akorát mě to baví a chci pomáhat,“ říkávala.

 

Obec Louka se ani po úmrtí Anežky Kašpárkové nemusí bát, že její kaplička zůstane nevymalovaná.

Štafetu převzala podle starostky Anny Vašicové jedna z dalších místních šikovných žen.

 

Celá vesnice se paní Anežkou pyšně chlubila. Právem. 

 

 

 

Ale nejen tahle vesnička se má čím chlubit - je tam plno dalších krásných míst - zajeďte si kromě Louky do Kuželova na větrný mlýn, do Hroznové Lhoty pro keramiku, do Tvarožné Lhoty do muzea oskoruší, do Blatnice na víno a na pouť, do Strání-Květné do sklárny, na Velkou Javorinu za orchidejemi a společným pomníkem Čechů a Slováků, do Velké nad Veličkou prohlédnout si rezervaci Zahrady, do Strážnice do skanzenu, s dětmi do Výletního areálu Travičná... a vůbec - do okolní nádherné přírody plné luk se solitérními stromy..

 

 

Hezké, že?

d@niela

 


Komentáře (4)add feed
... : *deeres*
Hezký, už dva roky jí nahrazuje její neteř. Najdou se mezi námi šikovní lidé, kteří nekašlou na to, co nám zanechali předchozí generace.
Předevčírem mne naštvala zpráva o požáru v Kinských sadech. Dřevěný pravoslavný kostelík z druhé poloviny 17. století je nenávratně zničený. Dokud dcera bydlela na Strahově, často jsem kolem něj chodila. Někdy v roce 2005 byl opraven a vždy zvenku ozdoben rozkvetlým kvítím. Teď už ho mohu vidět jenom na fotkách.

Chrám sv. archanděla Michaela, též karpatský kostelík sv. Michala apod., byl celodřevěný pravoslavný, původně řeckokatolický chrám bojkovského typu, postavený v druhé polovině 17. století ve vsi Velké Loučky u Mukačeva, v roce 1793 byl prodán a přemístěn do Medvedovců. V roce 1929 byl na Podkarpatské Rusi rozebrán, převezen a znovu postaven v Kinského zahradě na Smíchově v Praze 5. 28. října 2020, v den našeho státního svátku byl kostel požárem zcela zničen. Prý lidské zavinění.
Nic nového podob
říjen 30, 2020 17:46
... : doktor
Ano je to známá malérečka jihočeských domků. Opravdová nádhera.
říjen 31, 2020 11:59
... : *deeres*
Nechci se plést, ale Horňácko nejspíš nebude na jihu Čech.
říjen 31, 2020 20:36
... : doktor
Deer,no dobrá,ale známá malérečka to je.Byla i několikrát v TV.

listopad 01, 2020 13:24
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]