450 g hrubé mouky
na kostičky nakrájená houska nebo rohlík
2 dl mléka nebo sodovky nebo vody
(můžeme ještě přimíchat vajíčko nebo jen žloutek)
15 g droždí (nebo půlka prdopeče)
sůl
mouku je dobré prosít, uděláme ďůlek, nasypeme do něj
nakrájenou housku a zalijeme to tekutinou, do které jsme
ještě rozdrobili droždí;
necháme vsáknout a dáme se do zpracovávání těsta.
Nejspíš měchačkou.
Když se těsto přestane lepit, uděláme z něj dvě šišky,
dáme zase do mísy, zakryjeme ji utěrkou a necháme
cca 30 minut kynout. (Je možno i v troubě, na 50°C - tj.
nejmenší stupeň)
Pak s nima šup do vařící vody, je vhodné vařit ve větší
nádobě, nabydou. Přikrýt pokličkou, občas otáčet.
Vaříme v mírně bublavé vodě, ne divokým klokotem
![Smile :-)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Když si nejsme jisti, že jsou provařené, je možno to zkusit
vpíchnutím špejle - když je suchá (není od syrového těsta),
je to OK.
Vyjmeme - nejlepší jednou širokou naběračkou
podebrat, a např. vidličkou přidržet - nakrájíme nití...
Komu to nejde, doporučuju knedlík překrojit uprostřed,
pak na tu placatou část postavit a krájíme odshora - to
už je velice jednoduché
![Smile :-)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Tak - a věřím, že tohle se prostě zkazit nedá...