HOUSKOVÝ KNEDLÍK

jednoduché a spolehlivé recepty

HOUSKOVÝ KNEDLÍK

Příspěvekod daniela » čtv črc 27, 2006 12:00 am

ZKUSÍM PŘIDAT RECEPT NA OBYČEJNÝ PŘÍLOHOVÝ KNEDLÍK:

450 g hrubé mouky
na kostičky nakrájená houska nebo rohlík
2 dl mléka nebo sodovky nebo vody
(můžeme ještě přimíchat vajíčko nebo jen žloutek)
15 g droždí (nebo půlka prdopeče)
sůl

mouku je dobré prosít, uděláme ďůlek, nasypeme do něj
nakrájenou housku a zalijeme to tekutinou, do které jsme
ještě rozdrobili droždí;
necháme vsáknout a dáme se do zpracovávání těsta.
Nejspíš měchačkou.

Když se těsto přestane lepit, uděláme z něj dvě šišky,
dáme zase do mísy, zakryjeme ji utěrkou a necháme
cca 30 minut kynout. (Je možno i v troubě, na 50°C - tj.
nejmenší stupeň)

Pak s nima šup do vařící vody, je vhodné vařit ve větší
nádobě, nabydou. Přikrýt pokličkou, občas otáčet.
Vaříme v mírně bublavé vodě, ne divokým klokotem :-).
Když si nejsme jisti, že jsou provařené, je možno to zkusit
vpíchnutím špejle - když je suchá (není od syrového těsta),
je to OK.

Vyjmeme - nejlepší jednou širokou naběračkou
podebrat, a např. vidličkou přidržet - nakrájíme nití...
Komu to nejde, doporučuju knedlík překrojit uprostřed,
pak na tu placatou část postavit a krájíme odshora - to
už je velice jednoduché :-).
Tak - a věřím, že tohle se prostě zkazit nedá...
d@niela
Uživatelský avatar
daniela
Site Admin
 
Příspěvky: 132
Registrován: stř dub 26, 2006 12:10 pm

Příspěvekod vendy » čtv črc 27, 2006 8:26 am

Budeš se asi divit, ale přihodilo se...
Potřebovala jsem na chalupě rychle udělat k náhle obdržené divočině knedlík. Já se tam s vařením moc nemažu na to tam nemám prostor. Takže jsem vzala práškový knedlík s burizony, přikrájela nakrájenou housku, přisypala suché kvasnice též z pytlíku kvůli kvasnicovému odéru, vrazila do toho domácí vejce kvůli barvě - a vařila v páře, aby nebyl opatlaný. No co ti budu vykládat, jako z Intercotinentalu.
A kdybys chtěla recepis na žemlové knedlíky se slaninou a cibulkou - řekni. Mana nebeská :!: Všichni pokukují po kastrolu, asi takhle :roll: a otvírají huby dokořán - asi takhle : :D
Vítám nové stránky kudlančí, ať tady všichni společně skotačí !
Uživatelský avatar
vendy
 
Příspěvky: 7
Registrován: stř kvě 03, 2006 5:48 am
Bydliště: Hradec Králové

KNEDLÍKY PYTLÍKOVITÉ

Příspěvekod daniela » čtv črc 27, 2006 8:33 am

VENDULKO,
já osobně na pytlíkový knedlíky nedám dopustit. A přesně jako ty,
když je ještě trochu přivylepšíš, je to něco...
Taky do nich přidávám alespoň tu nakrájenou housku
(v NY ten jejich bílej chleba) a jsou super...
Hele, to droždí - to mě ani nenapadlo... to je zajímavý -
a ještě v páře...
to snad taky zkusím :-))))
a jestli tedy máš nějaký vylepšení - nebo další nápad

s e m .. s .. n i m ! ! !
d@niela
Uživatelský avatar
daniela
Site Admin
 
Příspěvky: 132
Registrován: stř dub 26, 2006 12:10 pm

Knedlík nekynutý

Příspěvekod mamča » čtv črc 27, 2006 9:30 am

Tak já přidám osvědčený recept na žemličkové knedlíky. Protože jsme rodina velká a rozmařilá, občas mi zbyde bílé pečivo. Nakrájím na kostičky, a počkám, až ho bude dost. Pak znásilním nějakou slepičárnu, a vyrobím žemličkové knedlíky. K nim pak třeba jehněčí na Majoránce.
Všimněte si, jak šetřím. Místo abych směnila tašku tvrdého pečiva se sousedy za pár vajec, přikoupím surovin za 500,-Kč, a pořádám lukulské hody, místo abych házela párky rovnou ode dveří.
Tak tedy : 12 tvrdších žemlí – pokrájet na kostičky
6 vajec (nejlépe domácích)
¼ l mléka
hrubá mouka – odhadem dle tvrdosti použitého pečiva
Do mléka rozmíchám 6 vajec s 8mi vrchovatými lžícemi hr-mouky, vzniklou hmotou zaliju nakrájené žemle a nechám chvíli nasáknout. Pak už jen rukou přehrnuji, aby se žemlové kostičky nerozhňahňaly. Pokud je těsto moc řídké, přidám trochu mouky, když je moc tuhé, přiliju mléko.
Ze vzniklé hmoty vyrábím kulaté knedlíky (jako špekové) a vařím 20 minut. Krájím na plátky. (koule nevypadají moc vzhledně.)

Jo, a to jehněčí : (může to být event. i vepřová plec)
1 kg (a víc) masa
30 dkg anglické slaniny
6 – 8 stroužků česneku (dle čerstvosti)
Vegeta
Majoránka (nebo Oregáno, event. Bazalka či Saturejka, aby to bylo pokaždé trochu jiné)
Máslo
Do pekáče pokrájíme na kostičky angl. slaninu, maso osolíme, posypeme Vegetou, prolisovaným česnekem, Majoránkou, přidáme hroudu másla a trochu podlijeme vodou. Chvíli dusíme pod poklicí, pak odklopíme, pečeme a podléváme. Ze stěn pekáče seškrabujeme vytvořený karamel. Když je maso měkké, vyndáme ho, a šťávu zaprášíme hl. moukou, nebo tmavou instantní jíškou. Vypékáme, zahušťujeme a podléváme, až je šťávy dost.
Lze k tomu podávat špenát, ale i bez něj je to ňam.
mamča
 
Příspěvky: 2
Registrován: pon čer 12, 2006 5:36 pm
Bydliště: Praha

Příspěvekod vendy » čtv črc 27, 2006 9:45 am

Tak už tu žemlové knedlíky máme.
Já do nich ještě přidávám slaninu, vypečenou na cibulce. Když nejsou k masu, můžeme do nich naládovat i drobně nakrájené uzené. Lepší knedlíky jsem nikdy nejedla, je to starý poděděný recept, a u nás v jedné hospodě jsem nedávno objevila, že je dělají taky! A můžu vám říct, že jiné už skoro neděláme.
Vítám nové stránky kudlančí, ať tady všichni společně skotačí !
Uživatelský avatar
vendy
 
Příspěvky: 7
Registrován: stř kvě 03, 2006 5:48 am
Bydliště: Hradec Králové

Knedlíky pro nešiky

Příspěvekod jana leskovská » pát črc 28, 2006 12:59 pm

..a je tu něco, co zvládne i uplný analfabet na vaření (viz už jejich kouzelný název)...

Například JA!
:roll:

...lze doporučit i například dceruškám, které mají odpor ke sporáku, jako pojistku, že by se třeba někdy ocitly v rodině, kde si na knedlíky potrpí a potřebovaly by si šplhnout u svýho miláčka knedlíkožroutíka...nebo třeba u tchyně "lvice"
...já jsem se v podobné situaci ocitla dost krkolomně, muj adoptivní synek - syn mého přítele - je na knedlíky zvyklý z rodiny matky, kde žije... a jeho věta:

Knedlíky? Ty já teda "obzvlášt" jím...se vepsala do rodinné kroniky... - na 5 leté dítě nás slovo obzvlášt trochu zaskočilo...

...podotýkám,že já nevařím českou kuchyni vůbec a tím pádem ani knedlíky neumím...

A tak, kdyz synáček zavelí :knedlíky s houbovou omáčkou!skočím a za pul hodiny jsou i s omáčkou na talíři !!!!

!!![size=24]nevěříte[/size] :? , divíte se? :shock: , tak to zkuste.... :lol: !!!

Tady jsou:
knedlíky pro nešiky


Ingredience:


1 hrnek mléka
špetka soli
1vejce
hrubá mouka - viz popis níže...
4 nakrájené starší nebo čerstvé rohlíky
špetka prášku do pečiva


Postup:

- k prvním 3 ingrediencim přidáme tolik hrubé mouky - přiměřeně, aby vypila všechno mléko (musíte počkat tak 5minut - hrubá mouka pije jako duha, uvidíte sami...)
- těsto regulujeme podle konzistence, mícháme ze začátku třeba vidličkou
- přidáme rohlíky a prášek do pečiva
- promícháme vařečkou nebo prohněteme rukou
- tvarujeme knedlíky a mokrou rukou dovnitř zatlačujeme vylézající a
neposlušné rohlíky
- vaříme 15-20minut ve vroucí vodě
[/b]

Jednoduché, no ne?

...jen to zkusit a pochutnat si....

:lol:

:wink:
jana leskovská
 


Zpět na SOUTĚŽ "NEJ-KNEDLÍK 2006"

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
[CNW:Counter]