CO JE ALERGIE A JEJÍ HLAVNÍ PROJEVY

O alergiích, životě s nimi a boji proti nim

CO JE ALERGIE A JEJÍ HLAVNÍ PROJEVY

Příspěvekod daniela » ned čer 18, 2006 9:31 pm

Ve vyšetření alergie stále zůstává jednou z nejdůležitějších metod anamnéza - vyšetření historie alergického onemocnění u pacienta samotného, u jeho rodiny. Vyšetření, zda jsou potíže celoroční nebo se objevují záchvatovitě. Je důležité, zda se opakují vždy ve stejném ročním období a zda trvají několik týdnů až měsíců.
Při anamnéze je například důležitý údaj rodičů malého dítěte na začátek potíží po ukončení kojení a převedení na kravské mléko. Je nutné myslet na začátek potíží při změně bydliště nebo zaměstnání nebo zda potíže nezačaly ve škole, při provozování koníčků nebo sportu, po pořízení domácího zvířete nebo nového vybavení bydliště. Typické jsou obtíže ráno po probuzení. Příznaky alergie se objevují v průběhu celého roku, ale zhoršují se obvykle na podzim a v zimě, zejména když je vlhko. Nutno odstranit z ložnice dítěte plyšové hračky.

Alergické potíže mohou být typické a atypické:

1. Typické alergické potíže:
Máte oční potíže?
svědění očí, slzení, pocit písku pod víčky, zčervenání hlavně u vnitřních koutků oka, otoky kolem očí. Takové projevy mohou být příznaky alergického zánětu spojivek!

Máte rýmu? záchvaty kýchání, vodnatou rýmu s odřenými nosními dírkami, svědění v nose s nucením třít si špičku nosu a utírat všudypřítomnou kapku. Pocit, že nos vůbec nejde prodechnout, a mám proto huhňavý hlas a pocit, že mi nepatří hlava. Svědění až otok na měkkém patře a pocit něčeho cizího v krku, případně chrapot i mírnou teplotou do 37,5 °C, jakoby začínalo virové onemocnění. Časté bolesti hlavy. Takové projevy mohou být příznaky alergické rýmy, zánětu vedlejších dutin nebo zánětu středního ucha nebo migrény způsobené alergií.

Máte astma?
Stává se, že máte pocit tíhy na hrudníku, případně kašel. Nechcete chodit do společnosti, kde je vydýchaný a zakouřený vzduch. Projevuje se reakcemi na cigaretový kouř, křídový prach, skelnou vatu, dráždivé plyny ze sprejů na vlasy, ale také mlha, smog, chlad, tělesná a duševní námaha, silné emoce - tj. nespecifické podněty.
Specifické podněty - spouštěči astmatických obtíží, jsou pylová zrna, zvířecí srst a alergeny, roztoči, vzdušné plísně, potraviny, hmyzí jedy a další. POZOR na květináče! Když je v nich zemina potažená bělavou vrstvou, jsou to plísně. Zvířecí alergeny znečistí malé částečky jemného prašného aerosolu, který pak vdechujeme. Nejagresivněji působí alergeny koček, prudké reakce vyvolávají i alergeny koně a malých hlodavců. KOČKY vyvolávají alergické reakce (rýmu, astma) ze všech domácích zvířat nejčastěji. Alergeny se uchovávají v jejich srsti a na kůži a roznášejí se po celém bytě a domě, kde kočky žijí. Kočičí alergeny mají na šatech a mohou proto přinést domů lidé, kteří předtím navštívili dům s kočkami. Základem léčby je zamezení kontaktu se zvířetem, které alergii působí. Není to vždy snadné, protože se ani děti, ani rodiče nechtějí svého miláčka vzdát. Je však nutno si vybrat: buď zvířecí miláček, anebo zdraví. V žádném případě by nemělo mít zvíře dovoleno vstup do ložnice!
I když se zvíře, které je příčinou alergických obtíží, odstraní z domácího prostředí, mohou pacientovy obtíže ještě pokračovat, protože zvířecí alergeny přetrvávají po mnoho měsíců v nábytku, kobercích, v křeslech, oděvech, se kterými přišly do kontaktu apod.

2. Atypické alergické potíže:
Únava
Bolesti hlavy
Bolesti kloubů
Teplota do 37,5 stupňů Celsia
Poruchy spánku
Opakování infekčních onemocnění
Takové potíže může způsobovat alergologické onemocnění a při vyšetřování pacienta je třeba na to myslet.
Tyto potíže mohou být projevem astmatu.

Máte kožní potíže? - svědění kůže

Máte trávicí potíže? Nevolnost, s bolestí břicha s nutkáním na stolici, nadýmáním a průjmovou stolicí nebo i nucení na zvracení.

POTRAVINOVÁ ALERGIE
Nejčastějšími příčinami reakcí jsou:

Konzervační látky: Antioxidační látky: Barviva Příchutě:
sulfity a jejich deriváty: E 220-227 butyl-hydroxyanisol: E 321 tartrazin: E 102 glutamát: B 550-553
nitrity: E 249-252 butyl-hydroxytoluen: E 321 žlutá oranž S: E 110
benzoová kyselina a deriváty: E 210-219 azorubin: E 122
kyselina sorbová amaranth: E 123
erytrosin: E 127
briliantová čerň: E 151
d@niela
Uživatelský avatar
daniela
Site Admin
 
Příspěvky: 132
Registrován: stř dub 26, 2006 12:10 pm

Jo, alergie...

Příspěvekod master » pon čer 19, 2006 6:26 am

Já mám alergii na některé politiky. Při jejich projevech se mnohdy opupínkovávám. Dá se to v mém věku léčit?
Děkuji.
master
 
Příspěvky: 32
Registrován: čtv kvě 04, 2006 6:42 am

POZOR NA ŠOK!!!

Příspěvekod kiwi » pon čer 19, 2006 8:31 am

RADĚJI SE JIM VYHÝBEJ -

PŘI BLIŽŠÍM KONTAKTU BYS MOHL DOSTAT ANAFYLAKTICKÝ ŠOK -


VEMEŠ-LI SI DO ÚST NĚKOHO Z NICH... NO, CO TAKHLE TŘEBA TU ČÚZU, CO ŠLA DĚLAT REKLAMU ZELENEJM A SNAŽILA SE PORVAT S POLICAJTY?

NO - TO BYS TAKY MOHL PUKNOUT VZTEKY... RADĚJI SE NA NĚ VYBODNI
A DÍVEJ SE NA FOTBAL :lol: :lol: :lol:
zdraví kiwi
Uživatelský avatar
kiwi
 
Příspěvky: 16
Registrován: pon kvě 08, 2006 9:07 am
Bydliště: Praha

Jó. ta čúza...?

Příspěvekod master » pon čer 19, 2006 9:19 am

Kiwi, tak ta mě uklidnila, protože nechce být ministrem vnitra. Uf.

No jo. Tobě se to mluví. Jen zapnu počítač, mrknu na Novinky a drbu se.
A omlouvám se Kudlance, že jí kazím tak vážné téma.
(I když? Jsme přece na tématu o alergii kolem nás, že?) :-)
master
 
Příspěvky: 32
Registrován: čtv kvě 04, 2006 6:42 am

Příspěvekod fafa » pát črc 28, 2006 9:49 am

ne nadarmo se říká- bordel v bytě, šťastné dítě! myslím, že většina alergií je projevem civilizačních chorob a přehnané panelákové čistoty... když si vezmete určitou skupinu obyvatelstva, v jakých hygienických podmínkách žijí a neslyšela jsem, že by jejich dětičky řešily nějaký alergický problém... ale to je samozřejmě hodně nadsazené, nacci to zlehčovat, ale něco na tom asi bude :-)
Uživatelský avatar
fafa
 
Příspěvky: 1
Registrován: pát črc 28, 2006 9:19 am
Bydliště: východní čechy


Zpět na A L E R G I E KOLEM NÁS

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
[CNW:Counter]