ÚSTŘEDNÍ TOPENÍ - TERMOREGULAČ. VENTILY - MĚŘIČE - VODOMĚRY

návody, fakta, rady - pomozme si navzájem

ÚSTŘEDNÍ TOPENÍ - TERMOREGULAČ. VENTILY - MĚŘIČE - VODOMĚRY

Příspěvekod daniela » úte kvě 30, 2006 12:57 pm

TERMOREGULAČNÍ VENTILY:

montáž automatických regulačních ventilů s termostatickými hlavicemi (dále jen termostatických ventilů) musí provádět specializovaná odborná firma podle předem vypracovaného projektu regulace. Není tedy naprosto možné, aby si regulační ventily kupovali někteří nájemci nebo vlastníci bytů sami. Je také vyloučeno, aby si nějaký typ termostatických ventilů odhlasovalo společenství vlastníků bez předchozí odborné prohlídky topné soustavy a provedených nezbytných propočtů. Cílem instalace termostatických ventilů je zajistit spolu s instalací dalších regulačních prvků uvedených v § 6 vyhl. č. 152/2001 Sb. zlepšení funkce a zvýšení hospodárnosti ústředního vytápění celé budovy.
Projekt celkové regulace ústředního vytápění, která je předepsaná § 6 odst. 7 zák. č. 406/2000 Sb. (dále zákon) musí být vypracován tak, aby vyregulovaná topná soustava v domě zajišťovala dodržení pravidel ústředního vytápění. Pravidla vytápění stanoví § 3 vyhl. č. 152/2001 Sb. (dále vyhláška). Podle těchto pravidel se obytné místnosti v domě od 6.00 do 22.00 hod. vytápí na průměrné teploty vnitřního vzduchu 21°C až 23°C. Až o 2°C víc je možné tyto místnosti vytápět jen za předpokladu požadavku více než dvou třetin nájemníků (uživatelů) bytů. Regulace teploty topné vody v závislosti na venkovní teplotě, která je vedle regulace vnitřní teploty vzduchu pomocí termoventilů rovněž součástí regulace předepsané vyhláškou a která se uskutečňuje v předávací stanici nebo v domovní kotelně by ani při plně otevřených termostatických regulačních ventilech neměla prakticky vyšší přetápění nad uvedený limit umožnit. V noční době tj. od 22.00 do 6.00 hod. se podle uvedených pravidel vytápění podle potřeby omezí, eventuálně krátkodobě přeruší.
d@niela
Uživatelský avatar
daniela
Site Admin
 
Příspěvky: 132
Registrován: stř dub 26, 2006 12:10 pm

POMĚROVÉ MĚŘIČE TEPLA

Příspěvekod daniela » úte kvě 30, 2006 1:08 pm

POMĚROVÉ MĚŘIČE TEPLA

Poměrové měřiče tepla (označované také jako indikátory vytápění) nepatří mezi regulační zařízení a vlastníci budov nebo společenství vlastníků jednotek nejsou povinni podle žádného právního předpisu zajistit jejich instalaci.
Uplatňování jakýchkoli měřičů tepla v bytech nepředepisuje vlastníkům domů žádný právní předpis. O instalaci těchto měřidel rozhoduje vlastník objektu. Měřidla tepla v bytech sama o sobě úsporu tepla nepřinesou, mají však výrazné psychologické působení na úspornější jednání uživatelů bytů při vytápění.

Existují však již moderní měřiče využívající tzv. denostupňovou metodu měření spotřeby tepla v bytech, neboli měření tepelné pohody bytu, kde k takovému stavu nemůže dojít. Jde o aplikaci metody měření spotřeby tepla v bytech, která respektuje fyzikální principy šíření tepla v bytových domech. Tato metoda měření, jako jediná řeší problematiku krajních a středových bytů tak, že krajní byty nedoplácejí na svoji polohu vyšší platbou. Princip činnosti měření spotřeby tepla spočívá v trvalém měření průměrné teploty bytu a v současném měření venkovní teploty. Z rozdílu těchto teplot se počítají po celou dobu topného období topné jednotky tzv. denostupně. Počet zaregistrovaných denostupňů je měřítkem spotřebovaného tepla v bytě.
Prakticky to znamená, že ten uživatel bytu, který si pomocí termostatických ventilů nebo kohoutů na radiátorech nastaví a udržuje nižší průměrnou teplotu, bude mít méně zaregistrovaných denostupňů, tudíž po rozúčtování menší platbu. Platí, že snížení teploty o 1°C znamená snížení nákladů o cca 6 %.

TEPELNÝ KOMFORT
Metoda nepoužívá žádné upravující koeficienty, neboť míra dosažené a nastavené teploty charakterizuje skutečný tepelný komfort, za který uživatel bude platit. To je také smyslem a předmětem služby dodávky tepla koncovým uživatelům - zajištění odpovídajícího tepelného komfortu a je spravedlivé aby uživatel platil za výsledek této služby.

KONKRÉTNÍ PŘÍKLAD
Projekt se uskutečnil v roce 2003 v Blansku, a to v domě s 36 byty (9 bytů dvoupokojových a 27 bytů třípokojových) s dálkovým vytápěním přes obslužnou objektovou předávací stanici, umístěnou ve sklepě objektu. Ve výchozím stavu v bytech byly jen klasické regulační kohouty na radiátorech a v bytech nebylo žádné měření spotřeby tepla.
Pro měření spotřeby tepla byl instalován Centralizovaný měřicí systém MV1, standardně nasazovaný na objektech v ČR, jehož základní vlastností je, že měření spotřeby tepla v bytech se uskutečňuje pomocí metody měření tepelné pohody bytu - denostupňová metoda. Hodnotící funkce spotřeby tepla je odvozena z rozdílu vnitřní a venkovní teploty pro každý sledovaný byt.

Centralizovaný měřicí systém umožňuje provádění odečtů bez vstupů do bytů a poskytuje samosprávě bytového domu aktuální informace o probíhajícím měření.
Termostatické ventily byly v bytech instalovány v závěru roku 2002, tudíž celé sledované období roku 2003 již byly v činnosti. Měřicí systém byl instalován ke konci ledna roku 2003, do činnosti byl uveden v počátku měsíce února. Během února, kdy se uživatelé seznamovali s ovládáním termostatických ventilů v návaznosti na měření, se vliv úspor ještě neprojevil. Avšak po osvětě mezi všemi uživateli o smyslu a používání regulace a měření, se vliv instalace regulace a měření v druhé části topné sezóny roku 2003 již významně projevil.
Jelikož byly k dispozici podrobné záznamy spotřeby tepla na objektu z předchozích roků, bylo možné provést srovnání vlivu instalovaných opatření a vyhodnotit výsledky.

Rok 2003 byl dle měření Českého hydrometeorologického ústavu oproti roku 2002 cca o 2% náročnější na vytápění. Srovnáním celkové spotřeby tepla na objektu za rok 2003 a 2002 vychází úspora cca 12,8 % (cca 45000 Kč/rok). Do těchto úspor prakticky nezasáhnul na vytápění nejnáročnější měsíc v každém roce a to měsíc leden a rovněž měsíc únor.

Odečty z tzv. centrální jednotky může provádět člen samosprávy, rovněž tak rozúčtování nákladů, a to pomocí, na legislativu navázaného rozúčtovacího programu, volně přístupného na internetové stránce montážní a dodavatelské firmy. Takto lze do budoucna zcela eliminovat provozní náklady za platby odečítací a rozúčtovaní firmě.
Rovněž tak není třeba pro pokračující měření v následném roce žádný měřicí element vyměňovat či doplňovat. To vše zrychluje návratnost investice.
Měřicí systém umožňuje každému uživateli sledovat na displeji ve svém bytě průběh registrace topných jednotek ve vztahu k nastavené teplotě bytu, ze které se pak přímo odvíjí platba.
Dle slov uživatelů je to významný motivační moment, který vede každého uživatele k úspornému chování. Princip měření vylučuje nulový náměr, tudíž při rozúčtování se volí základní složka zcela minimální a preferuje se tak měření vyjádřené velikostí spotřební složky vycházející z naměřených údajů.

Měřiče s denostupňovou metodou se celorepublikově nasazují, konkrétně např. v Praze a okolí, také v Blansku, kde jsou instalovány už na šesti bytových domech.
d@niela
Uživatelský avatar
daniela
Site Admin
 
Příspěvky: 132
Registrován: stř dub 26, 2006 12:10 pm

ČERNÉ PŘIPOJENÍ ELEKTŘINY

Příspěvekod kiwi » úte čer 06, 2006 11:56 pm

NEMÁTE NĚKDO ZKUŠENOST, CO DĚLAT,
KDYŽ OBJEVÍTE ČERNÉ PŘIPOJENÍ ELEKTŘINY?


My jsme objevili v jednom sklepě, že je tam světlo, zásuvka, vybavení celé dílny.
A nabíjí se tam baterky (na elektromotorku, na nářadí).
Necháme to odpojit, ale asi nemáme šanci, aby něco nahradil, že?

Elektřina je píchnutá do světla, jede na spotřebu domu.
zdraví kiwi
Uživatelský avatar
kiwi
 
Příspěvky: 16
Registrován: pon kvě 08, 2006 9:07 am
Bydliště: Praha


Zpět na DRUŽSTEVNÍ DŮM

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

cron
[CNW:Counter]