Kamarádky, které spojil LUPUS - povídání o jejich životě

POVÍDÁNÍ O BĚŽNÉM ŽIVOTĚ - kamarádky, které spojil LUPUS - případně i jiné :-)

Baru

Příspěvekod Alenka K. » čtv bře 22, 2007 1:28 am

prvni jarni den:( A nam hlasi na nedeli uz zase skoro 30 pod nulou! No Olin je nadsenej, jde zase lyzovat v patek, sobotu i nedeli. Rikam si ze assi uz moc lyzovacich vikendu nebude....teda sois doufam. Ja chtela tento tyden delat vanoce, jenze bez jeho sikovnejch rucicek to nezvladnu. Zvlast rizky, ryby a bramborovy salat! Takze vanoce se odkladaji na pristi tyden!
No to pocasi se snehem a vetrem je desivy to znam! Sice je nad nulou ale je to des a clovek promrzne. Jeste ze u nas tohle neni! Nemusime mit vsechno, ze jo?
Uživatelský avatar
Alenka K.
 
Příspěvky: 348
Registrován: pon kvě 01, 2006 10:49 pm

Příspěvekod Janda » čtv bře 22, 2007 9:21 am

Je to fakt zvláštní - včera byl první jarní den a přitom byla snad nejhořší počasí za celou zimu. Celou zimu bylo jaro a když má přijít kalendářní jaro, tak teprve přijde paní zima. No není to divný? Včera napadlo pár centimetrů sněhu a fouká ledový vítr. Nejlepší počasí na to, být doma. Ještě že dneska nemusím do práce - už nějak nemám morálku na škrábání jinovatky a sněhu z auta... zítra už se má zase začít oteplovat a o víkendu už má být zase dvanáct stupňů - to zase budou tlakové rozdíly :x .
Janda
 
Příspěvky: 118
Registrován: čtv kvě 04, 2006 3:24 pm

Příspěvekod Bara » čtv bře 22, 2007 2:48 pm

Fakt je to des, i kdyz dneska uz neprsi, ale je zima a ten studeny vitr je neprijemny. Ale i tady slibuji koncem tydne otepleni, tak se tesme !!!!

Alenko vim, ze jste meli Vanoce jaksi "netradicni" ale uz bych to spojila s Velikonocema, ty jsou 8. a 9. dubna. Jednim vrzem. My vajicka nemalujeme, ale mam krasne kraslice na misticce, nejake jarni kyticky ve vaze. Musim priznat, ze Velikonoce neprozivam tak intenzivne jako Vanoce. Dneska jsem koupila nejake cokoladove, plnene, vajicka. Dick miluje horkou cokoladu, Pavel mlecnou a ja miluju ty marcipanove, jenze to jsou kaloricke bomby. Moje maminka bude mit 9. narozeniny, oslavi 83. Ti dva nejstarsi a dva nejmladsi sourozenci uz neziji a tata uz je ze ctyr sourozencu take sam. Uz se tesim. Brezen uz skoro nepocitam a pojedeme koncem dubna do Cech. Naposledy jsem je videla v rijnu, docela to leti. Budu se jim hodne venovat. Jenze nekdy to proste nejde, maminka je hodne naladova a muzes se snazit jak chces....proste to nejde. Ale na to uz jsme si zvykli.
No nic, tak to vsechno pekne oslavte, to co mate v planu, muzete se venku i koulovat a postavit snehulaka, to nam uz se nepodari a hlavne zdravicko. Ahoj
Uživatelský avatar
Bara
 
Příspěvky: 140
Registrován: ned kvě 28, 2006 9:02 pm

ahojky vespolek

Příspěvekod Alenka K. » sob bře 24, 2007 5:15 pm

vymazalo se mi heslo, tak jsem se je tam snazila dat znovu....no a nevsimla jsem si jedne male tecicky.....fakt male! a odmitalo mne to sem pustit. Cele tri dny!
Jinak se mohu jenom pridat k narikani na pocasi. I kdyz mozna je u vas ted uz lip...tady to vypadalo, ze mozna to jaro prijde a ted uz je zase jenom snezi a je zima.....Je to hrozne fakt!
Jo a Baru, tak jsem te poslechla. Necham to na velikonoce kazdej den ted pomaha......
My jsme malovali vajicka kdyz byli kluci mali. Chodili k nam lidi se to naucit. Dneska kluci o to uz zajem nemaji.....a tak to ani pro nas nema smysl. Olin jde dneska lyzovat, ten je jedinej kdo nechce jaro:) Jinak mam tady vanocni cokoladu, tak k ni prikoupim nejaka vajicka....bude 4 dny volna ze skoly tak to je fakt lepsi.
Jando zacinam se o tebe obavat neozvala ses dlouho. Jsi v poradku? A co ty Jani a Mony? Jak jde zivot?
Uživatelský avatar
Alenka K.
 
Příspěvky: 348
Registrován: pon kvě 01, 2006 10:49 pm

Ali

Příspěvekod Bara » sob bře 24, 2007 7:58 pm

Pres noc by melo odejit spatne pocasi a az se rano probudime, zacina letni cas a k tomu +16. Zitra je u nas prodejni nedele, tak by z toho mohl byt hezky den. Ja musim jeste zasadit jiriny, kvetou az pozde v lete, ale ted musi do zeme. Koupila jsem je uz pred dvema tydny a porad premyslim kam je zapichnu, jsou to tri trsy, vysoke a nizke. V utery jsem si na trhu koupila do vazy fialove hyacinty (10 ks), jejich vune je tak intenzivni, ze cely dum voni, podle Dicka smrdi. Ale jeho botanicke znalosti nebudu zverejnovat, to je tragedie sama.....Ale hlavne zdravicko. Alenko, s nastavajicim jarem jsem si dneska donesla domu nove boticky, uz take proto, ze na Velikonoce musis mit neco noveho, nebo te pokaka beranek !!!!
Jinak nic noveho, dnesni vecer bude u nas fotbalovy, Cesi hraji proti Nemcum a Holandsko s Rumunskem, takze o napeti je postarano. Skoda ze nebydlis za rohem, prisla bych na pokec. Ale zacala jsem cist novou knizku - Bila Masajka, takze ja se nudit take nebudu.
Tedy zdravim i vsechny ostatni, ahojky
Uživatelský avatar
Bara
 
Příspěvky: 140
Registrován: ned kvě 28, 2006 9:02 pm

ahojky Baru

Příspěvekod Alenka K. » sob bře 24, 2007 10:34 pm

tak ti zavidim jaro.....tady se nam o nem zatim jesste ani nesni. mam takovy sen. Ze zacne teplo, trochu naprsi (ne moc, nepotrebeme si zopakovat potopu z minuleho roku) ale dost aby byla voda zase zpatky ve studni..... rozmrazi se snih, rozmrzne zumpa.....no nebude to krasa? Uz od zacatku listopadu jsme bez vody a zachodu, dovedes si to predstavit?
Tak to by pro mne byl nejlepsi velikoncni i zaroven vanocni darek! To by mne mohl i beranek pokakat.....mela bych se kde umejt:) Koukam na pet dni dopredu.....rano kolem 25 odpoledne porad 5 pod nulou....tak tahle teda muzu snit klidne dal:(
Takze kyticky zatim u nas nehrozi. Nastesti ani fotbal...dostala jsem ted predcasne (nebo opozdene) k vanocum novy DVD player a tak blazene sklesnu treba u Adela jeste neverela, nebo jak se budi princezny.....
Slunicko blbec sviti a houby houby. Poradje 10 pod nulou!
A na pokec klidne prijd. Olin jde dneska udelat jogurtovou babovku. Ja uz dokazu umejt nadobi ale tim tak nejak koncim;( Mrzi mne ze jsem musela odrict ten Vancouver. Hodne mrzi.
Uživatelský avatar
Alenka K.
 
Příspěvky: 348
Registrován: pon kvě 01, 2006 10:49 pm

Alenko

Příspěvekod Bara » ned bře 25, 2007 6:57 pm

Tak ono to pocasi dneska stejne nebylo tak zhavy. Rano jsem vysla na zahradku povesit pradlo a prekvapilo me prijemne teplo. Pak jsem vlezla do sprchy, umyla si vlasy, Dick mi jich 10 centaku zastrihl, hodila se do pucu, oblekla jarni kabatek a vysla jsem z baraku do viru velkomesta. Usli jsme asi 300m a ja se radeji vratila pro zimak, foukal tak studeny vitr, ze mi tuhlo telo. Takovych jako ja, se nechalo nachytat na jarni den vic a cvakali zubama. V centru byla modni prehlidka, vyhravala muzika a flasinety, zahradky u restauraci venku obsazene a vsude strasne moc lidi. Kavu jsme si dali az doma, nebot sedet venku se nam nechtelo. Ale jarne to vsechno vypadalo, me venku uschlo pradlo, ted je skoro 8 hodin vecer a je porad svetlo.
Zitra jdu nejdrive cvicit a pak budu presazovat par kytek. Potrebuji lepsi zem a vetsi kvetniky a taky to uschle pradlo vyzehlit. Jak vidis, porad je co delat.....
Uživatelský avatar
Bara
 
Příspěvky: 140
Registrován: ned kvě 28, 2006 9:02 pm

Příspěvekod Lilly » pon bře 26, 2007 12:34 pm

Náhled
Zaslal: 26 březen 2007 11:32 am Předmět: PRO ALENKU KENNEDY
Milá Alenko,

předem se omlouvám, že jsem vstoupila do vašeho soukromého území, ale chtěla bych tě požádat o následující:

vím, že tam kde žiješ, jsou i Indiáni a někde jsem i četla o tom svízelném soužití s nimi. Protože se nyní na Kudlance otevřela velká diskuze o nich, a píše se v ní mj. o tom, že jsou to úžasní lidé, kteří jsou nešťastní z toho, že jim bílý muž vzal území a podupal jejich čest atd., že jsou to lidé, podle kterých bychom měli žít atd.,
ráda bych tě požádala o tvoje vyjádření, abys napsala, jaké to je opravdu. Jak se chovají, jak se chová jejich mládež, jak se s nimi kamarádí tvoji synové... atd. Jestli si berou z indiánů svůj vzor atd....

děkuji moc
Lilly
 
Příspěvky: 1
Registrován: pon bře 26, 2007 10:39 am

Lilly,

Příspěvekod Bara » pon bře 26, 2007 12:58 pm

ja te zdravim a vitam, tohle neni nase soukrome uzemi, to je pro nas pro vsechny, tedy i pro tebe. Az se Alenka probudi (rozdil v case je 9 hodin), urcite rada odpovi, to bude i nas ostatni zajimat.
Uživatelský avatar
Bara
 
Příspěvky: 140
Registrován: ned kvě 28, 2006 9:02 pm

Lilly

Příspěvekod Alenka K. » pon bře 26, 2007 4:08 pm

vis, ja jsem se schvalne do tehle debaty nezapletla, protoze po velice rozumnem prispevku Toulaveho jsem zjistila, ze to nema cenu lide, rikat jak to je, protoze stejne neuveri. Ale tady, kde je to vicemene soukrome ti to reknu. V nasem meste polovina obyvatel jsou Indiani. Je to kmen Han, takovi mensi zavalitejsi lide. Oni uz maji tady nahore spis taky neco z Eskymaku. Jako vsude jinde a mezi vsema lidima, neda se rict kdo je hodnej a kdo je spatnej. Indiani maji alkohol problem, ktery je hodne nici. Zase nekdo muze namitnout ze alkohol jim dal bily muz....ale oni so to doslova vydupali. Ve zlate horecce byl zakaz aby jim byl v hospodach alkohol podavany. Vyjimku delal jenom Dawson Charlie a Skokoom Jim..dva indiani, kteri spolu s George Carmackem objevili na na Kralicim potoce (Bonanze) zlato.
Tenkrat jeste Indiani nezili ani v Dawsonu, ale ve vesnici pobliz,)Moosehide) kde dodnes se delaji tradicni slavnosti a pohrby.
Pak dostali prava bilych (chodit do hospody) a dneska je Moosehide opustena vesnice.
Ovsem znam spoustu rodin, kdyz do nich prijdes tak na dverich je napsano velkym pismem MY jsme sucha rodina. (to znamena ze nepiji alkohol. Indianu, kteri by nebyli mixovani s bilyma je tady velice malo. Takze dneska maji indiansky status blondati modrroci lidi, kteri maji to stesti,ze se nejaky dedecek pred sesti koleny zapomel s najakou bilou krasavici, ted to potomek nekde vyhledal...a hele...indiansky status je svete! Osobne shledavam, ze starsi Indiani jsou desne fajn, ale nova generace se chova uz daleko mene pratelsky. A pak jsou indiani kteri neziji ani v indianske vesnici a ziji kdekoliv v Dawsonu nebo u Dawsonu a k Indianum se moc nehlasi, i kdyz to nepopiraji. Nas soused dokonce odmitl Indiansky status se vsema vyhodama.JTo cenim protoze hlavne v tehle dobe kdy se o status kazdy pere......Ja jsem se ted kdyz jsem byla na nekolik tydnu v Donald lodzi setkala se strasne prijemnou Indiankou z Old Crow.....Mary Nitro. Staricka babicka (86) cela shrbena mne peclive hlidala kdyz jsem sla do pokoje abych nespadla! Bylo to fakt dojemne.
mimochodem Old Crow je sucha (dry) vesnice za polarnim kruhem. Sice teda jenom o par hlasu ale je.Takze tam nemaji ani hospodu, ani obchod s alkoholem.
Nas pomocnik na fishcampu byl z Old Crow. Krasnej indian, s dlouhejma havranima vlasama do puli zad....vypadal jako si asi clovek predstavuje Vinetoua. Zil a trapoval (lovil kozesiny) na Dempsteru, kde mel malou kabinku. Vedel ze nesmi zit v Dawsonu. Hospoda ho vzdycky vtahla. Nakonec svuj boj prohral. Vidam ho obcas ve Whitehorsu...ruinu byvaleho krasneho kluka. My jsme ho museli propustit. protoze se snazil na kemp protahnout alkohol a s alhokolem nekdy byl velice nebezpecny. Na rece se nesmi pit.....nase eddys (zatoky kde se hazeji site) jsme zdedili po klukovi kterej se tam utopil.
Co mi vadi....nase deti se museli do pate tridy ucit jejich rec. Pritom cely kmen ma asi 500 lidi! 50 km od Dawsonu uz se nedomluvis stejnou reci. A co mne sokovalo nejvic.....sama indianska ucitelka nam sdelila, ze dneska je lidi kteri mluvi Han asi 4 (od te doby dva zemreli) a ona sama zna jen par slov.
Indiani (ale nesmi se jim tak rikat tady se jim rika Prvni narodnost, coz mi pripomina opet ze ciganum se musi rikat Romove) neplati dane, o vsechno se stara kmen, ktery je suportuje.. Kdyz jsem prisla do Dawsonu, sehnala jsem si praci v jednom campgroundu. Druhy den mi majitelka rekla ze tam nesmim pracovat protoze nemam indisnsky status a tahle prace je jenom pro Indiany. Majitelka dostavala totiz nejake penize za to, ze zamestnava pouze Indiany. No a rak jsem musela nakonec podepsat papir ze jsem Indianka. Trochu rozpacite....rikala jsem...a bude mi to nekdo verit? Blondata majitelka mi se smichem rekla..."A proc ne? Podivej se na mne!"
Takze nekde v papirech bude, ze mam indianskou narodnost:)
Malo Indianu dneska se zivi trapovanim nebo lovem ryb......to jsou vicemene bili, kdo takhle zije.
Lov zvere. Tady vetsina lidi si lovi na zimu. Losy, cariboo, temer kazda rodina si lovi maso. I Indiani. Jenze jejich a nase zakony se trosku lisi. Oni sice stejne jako my maji urcite limity kde mohu lovit (kilometr od silnice) ale dodrzuji je pramalo. Cariboo prechazeji pres silnici na Dempteru, je jednoduche se postavit tam s autem a klidne jich 15 postrilet.....
A rangeri? Ti jsou bezmocni. Jeden mi rekl. ze soud s Indiany kvuli bezduvodnemu zabijeni jeste nikdy nevyhrali. Indiani reknou, ze to je jejich pravo, ze tady lovili takhle odedavna.....jiste lovili. ale bohuzel az bily muz jim dal pusku a naboje. Predtim lovili lukem a sipy a kdyz prisla spatna zima umirali hlady. Puvodne nomadi stehovali se z mista na misto a pri takovych pochodedch nechavali stare lidi nekde u ohne aby tam zemreli zimou a hladem. Stejne to bylo s malymi detmi. To jim ovsem nevycitam.....prezit se nejak muselo. Dneska my mame jenom doby kdy mame povoleno lovit urcitou zver....oni mohou kdykoliv. Jen oni mohou lovit kravy, my nesmime.Kravy maji jemnejsi maso. Ani to by mi nevadilo...ale oni lovi taky tehotne kravy. Pry nenarozene telatko ma nejjemnejsi maso. Tak to mi uz vadi.
Jinak spousta indianskych deti ma alkohol syndrom ale....nesmi se o tom mluvit, je to catch 22, protoze tim padem neni mozno jim ani pomoct.
Tak to je tak nejak v kostce, ono je toho vic. Jestli mas jeste Lilly nejaky dotaz klidne se ptej! Tohle neni soukroma puda a kazdy je vitany....jak rekla uz prede mnou Bara.
Uživatelský avatar
Alenka K.
 
Příspěvky: 348
Registrován: pon kvě 01, 2006 10:49 pm

Příspěvekod Míša » úte bře 27, 2007 8:50 am

Tak vstupuju do vaší diskuze. Alenko, mě by zajímalo, zda ve vaší oblasti existují projevy rasové nesnášenlivosti, a to oboustranně. A pak bych se chtěla zeptat, jestli Indiáni zneužívají pojem "rasismus" v tom smyslu, že pokud "bledé tváře" :) po nich vyžadují dodržování zákona, jsou označováni jako rasisté, protože tak narušují jejich přirozenost. Bojí se u vás například policisté zasáhnout - dejme tomu - proti výtržnictví opilých Indiánů z důvodu, že by mohli být osočeni z rasismu a následně za to propuštěni z práce?
Míša
 
Příspěvky: 32
Registrován: úte kvě 23, 2006 10:40 am

Miso

Příspěvekod Alenka K. » úte bře 27, 2007 4:05 pm

v tomhle smyslu prakticky to tak neni. Kdyz se Indian(prvni narodnost) opije a tropi vytrznosti vyhodi ho majitel baru (vsude jsou vyhazovaci)
Pak se muze dostat na list lidi, kteri jsou v baru nevitani a ten zakaz chozeni do nej muze trvat tyden, mesic nebo i dozivoti. Ale to plati pro bile i rude, takze nikdo z toho nedela rasisticke issue a kazdej to chape, Vychazime spolu prakticky velice dobre, jenom..oni jsou rovnopravnejsi nez my (jak jsem napsala rangeri nemaji sanci proti indiamum kdyz se jedna o jejich indianska prava, ktera podle mne by v techto vecich nemely byt. Zijeme tu vsichni a zijeme stejnym zivotem. Zabijeni tehotnych krav (napriklad) afektuje nas vsechny.) Ovsem stejne nikdo rangera z prace nevyhodi jenom proto ze dal Indiana k soudu.
Ale jinak....kdyz jsem ted byla v nemocnici. byli to Indiani. kteri zaridili celou sbirku aby muj syn mohl stravit vanoce se mnou, i kdyz penize na to davali lide z celeho mesta. Kdyz jsem lezela v bezvedomi na kraji silnice v tech 40 stupnich zimy, pomahali mi Indiani i bili. Mezi lidma tady tedy rasova nesnasenlivost neni. Rozhodne v Cesku mezi ciganama a Cechama je to daleko horsi. Nejlepsi pritel meho syna je Indian a je to velice slusny kluk. Ono je to spis tady podle rodin. Jsou indianske rodiny, ktere maji velice dobre jmeno tady a jsou respektovani vsemi Kormendy, Roberts napriklad....a potom rodiny s alhokolickym problemem, ktere moc respektovany nejsou ani Indianama ani bilyma. Ale to je snad stejne i mezi nama.
Vraceni pozemku Indianum je dalsi velke tema, ktere se tahne uz cele roky.Vzdycky kdyz se uz nejak dohodnou tak Indiani prijdou s dalsim pozadavkem. Ale to je politika a to se nijak netyka naseho spolecneho souziti.
Uživatelský avatar
Alenka K.
 
Příspěvky: 348
Registrován: pon kvě 01, 2006 10:49 pm

Indiáni

Příspěvekod daniela » úte bře 27, 2007 11:26 pm

Alenko, to je fakt super...

Ještě by mě zajímalo, když jsem to tak četla:
a) jak Indiáni žijí? jak to vypadá u nich doma, v jejich nejbližším okolí?
je to stejné, jako u ostatních?
b) myslíš, že by stáli o to vrátit se do dob před těmi staletími?
zase prostě luk a šíp atd.? :roll:

Nevím, ale v té debatě na kudle jsem nějak vyčetla, že podle některých diskutérů jsou Indiáni nešťastní, že nemohou žít tak jako dřív, že jim tën současný styl života nevyhovuje...
Můj soukromý pocit je opačný, myslím si, že civilizaci by asi už nikdo zpátky vrátit nechtěl - ale - třebas je to jinak...

Dále - nevím, jak je to v Kanadě a v Americe s dotacemi - Prostě v Evropě se předlouhá léta dávají velké částky na asimilaci Cikánů, na jejich přizpůsobení, na jejich včlenění do národa. V podstatě jich je nesmírně málo, kteří se hlásí k cikánské národnosti - ani ti vůbec nevím, jestli nějaká taková existuje :). Dostávají dávky na všechno možné, bydlení, příspěvky... a stále žádná změna.
Jim se prostě dělat nechce... Pochopitelně, že jsou výjimky, jako vždy u všeho.
Ale to jsou bílé vrány...
Jak je tohle s Indiány?
Žijí stejně jako ostatní, nebo jsou také "sví"?

Díky moc, musím ti napsat, že to, co jsi napsala, je opravdu super, ráda bych to pak dala na Kudlanku, ale to se ještě domluvíme...
d@niela
Uživatelský avatar
daniela
Site Admin
 
Příspěvky: 132
Registrován: stř dub 26, 2006 12:10 pm

Dani

Příspěvekod Alenka K. » čtv bře 29, 2007 3:16 pm

jeste dneska ti na tohle vsechno odpovim! Vcera jsem nejak nezvladala:(
Uživatelský avatar
Alenka K.
 
Příspěvky: 348
Registrován: pon kvě 01, 2006 10:49 pm

aliii,

Příspěvekod daniela » čtv bře 29, 2007 6:53 pm

nic se neděje,
já tě nijak nehoním...

Ale určitě to bude velice zajímavý a bude to zase bomba :-)
Tohle lidi moc zajímá, jsem ráda, že tu tohle téma bylo nadhozeno...
Moc pozdravů

daniela - totálně už odrovnaná všema kudlankama světa (hlavně těma internetovejma) :twisted:
d@niela
Uživatelský avatar
daniela
Site Admin
 
Příspěvky: 132
Registrován: stř dub 26, 2006 12:10 pm

PředchozíDalší

Zpět na NA KUS ŘEČI

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
[CNW:Counter]