1. Redukční jídelníček - názory a recepty

Za Kudlanky krásné, štíhlé - a nikdy jinak!!!

1. Redukční jídelníček - názory a recepty

Příspěvekod daniela » úte kvě 02, 2006 1:34 pm

:arrow: Redukční jídelníček musí být pestrý.

Z jídelníčku vyřazujte pouze potraviny s vysokým obsahem energie, a to především bohaté na tuky a sacharidy. Naopak jídla si vybírejte pokud možno ze všech druhů potravin. Dodržování redukční diety neznamená střídat několik málo druhů potravin v různých variacích. Takovýto jídelníček nejspíše dlouho nedodržíte, a i po úspěšném snížení hmotnosti Vám hrozí návrat k původním jídelním návykům a opětovný přírůstek váhy.

Správně sestavený redukční jídelníček by se měl pohybovat mezi 4000 - 6000 kJ. Bez lékařského dohledu by neměl klesnout pod 4000 kJ.
V nízkoenergetické dietě jsou důležité potraviny obsahující polysacharidy (tzv. komplexní nebo složené cukry), jako je chléb, rýže, těstoviny. Nejnižší obsah energie z příloh mají brambory. Sacharidy by měly tvořit asi 55 % celkového obsahu energie.

Základem redukční diety je snížení obsahu tuků na 30 % celkového přijmu energie. Snížení obsahu tuků dosáhnete jednak výběrem vhodných druhů potravin, a rovněž použitím omezeného množství tuku při přípravě jídel. Všechny tuky obsahují dvojnásobné množství energie ve srovnání se sacharidy a bílkovinami, jsou tedy kaloricky dvojnásobně vydatné. Jejich sytící účinek je přitom nejnižší. Jednotlivé druhy tuků se přitom liší svým složením.
Živočišné tuky obsahují nasycené mastné kyseliny a cholesterol, které mají nepříznivé zdravotní účinky.
Rostlinné a rybí tuky v tekuté formě mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, které kladně ovlivňují stav srdce a cév. Při ztužování rostlinných tuků těchto mastných kyselin ubývá a proto jsou vhodnější tuky tekuté.

Bílkoviny získáváme z poloviny z živočišných zdrojů, tedy z masa a masných výrobků, mléka a mléčných výrobků se sníženým obsahem tuku. Druhou polovinu by měly tvořit rostlinné zdroje, tedy luštěniny; obilné výrobky a zelenina.

Zelenina obsahuje velké množství vitaminů, minerálů a současně i vlákniny, která navozuje pocit sytosti a má příznivý účinek na metabolické poruchy provázející nadváhu. Denně ji zařazujte nejméně 2 -3 x (cca 300 -400 g/den).
Nezapomeňte na 1 porci ovoce denně.
V neposlední řadě se soustřeďte i na dostatečný příjem tekutin ve formě neslazených nápojů (neslazená a minerální voda, ovocné čaje).
Naposledy upravil daniela dne čtv kvě 04, 2006 12:45 am, celkově upraveno 1
d@niela
Uživatelský avatar
daniela
Site Admin
 
Příspěvky: 132
Registrován: stř dub 26, 2006 12:10 pm

Příspěvekod daniela » stř kvě 03, 2006 6:08 am

Je to hrozné.
Nejprve jsem si doma, po příchodu z nemocnice, kdy mi pěkně kulaťoučký pan doktor oznámil, že během dvou měsíců bych měla zhubnout cca 8 kg, ale že mě pochválí za 6 - a že TO HLAVNĚ - můžu sníst cca 800 kcal denně, tak nejprve jsem si zvážila nějaký to jídlo a spočítala, kolik je v něm té hnusné odporné energie, kterou mi proti mý vůli dává...
Lidi - v podstatě bych mohla jen slabě snídat...

K tomu jsem dostala prášky. Nevím, jestli mají zmenšovat chuť jídlu - pokud ano, u mě se minuly účinkem. Páč já zas netrpím tak hladem, jako právě CHUTĚMA....
:evil:
d@niela
Uživatelský avatar
daniela
Site Admin
 
Příspěvky: 132
Registrován: stř dub 26, 2006 12:10 pm

Vhodné a nevhodné potraviny při redukční dietě:

Příspěvekod daniela » čtv kvě 04, 2006 12:36 am

Potraviny nevhodné:
Cukr, cukrářské výrobky, med, zmrzlina, moučníky, plnotučné mléko, kondenzovné mléko, šlehačka, smetana, tučné sýry, smetanové jogurty; tučná masa - bůček, krkovička, ovar, skopové, husa, kachna, játra; uzeniny; tučné ryby - úhoř, losos, ryby v oleji; mandle, mák, lískové a vlašské ořechy; živočišné tuky - sádlo, slanina, lůj; veškeré nápoje s obsahem alkoholu - destiláty, pivo, víno; veškeré nápoje s obsahem sacharidů - mošty, džusy, limonády; rostlinné tuky rostlinné máslo, oleje.
:P
Potraviny vhodné pouze v omezeném množství:
Celozrnné pečivo, chléb, rýže, těstoviny, brambory; libové maso - kuře, králík, telecí, libové hovězí, libová vepřová kýta, rybí filé, kapr; drůbežíé šunka, vejce (nemáte-li sklon k vysokým tukům v krvi); polotučné mléko, podmáslí, jogurt, kefír.
:P
Potraviny doporučené:
Zelenina, nepříliš sladké ovoce; netučný tvaroh, nízkotučné mléko, sýry do 30 % tuku; z nápojů voda, káva, čaj, neslazená minerální voda. Sladidla doporučujeme nekalorická. Koření pouze v omezeném množství.
d@niela
Uživatelský avatar
daniela
Site Admin
 
Příspěvky: 132
Registrován: stř dub 26, 2006 12:10 pm

Ukázka z jídelníčku: denní příjem 1000 kcal

Příspěvekod daniela » čtv kvě 04, 2006 12:40 am

120 g sacharidů, 30 g tuků, 80 g bílkovin

Snídaně
1 malý šálek mléka, plátek celozrnného chleba, lžička rostlinného másla, 5 dkg netučného sýru tvarohu nebo 5 dkg drůbeží šunky.
:mrgreen:

Přesnídávka
10 dkg ovoce nebo 10 dkg zeleniny
:mrgreen:

Oběd
1/4 vejce, 10 dkg libového masa, tvarohu, netučného sýru
10 dkg brambor nebo 2 pol.lžíce rýže či 2 pol.lžíce vařených nevaječných těstovin
15 dkg zeleniny nebo 10 dkg ovoce
:mrgreen:

Svačina
malý šálek mléka, plátek celozrnného chleba
:mrgreen:

Večeře
1/4 vejce, 10 dkg libového masa nebo drůbeží šunky, tvaroh, netučného sýru
10 dkg brambor výměna viz oběd
15 dkg zeleniny nebo 10 dkg ovoce
:mrgreen:
d@niela
Uživatelský avatar
daniela
Site Admin
 
Příspěvky: 132
Registrován: stř dub 26, 2006 12:10 pm

Příspěvekod kiwi » pon kvě 08, 2006 9:13 am

Hubnutí je v podstatě zvítězit sama nad sebou, umění se ovládnout.
Ano, máš pravdu, je to jako s každou jinou závislostí.
Já se takhle odnaučila kouřit! :oops:
zdraví kiwi
Uživatelský avatar
kiwi
 
Příspěvky: 16
Registrován: pon kvě 08, 2006 9:07 am
Bydliště: Praha

Příspěvekod AURUM » úte kvě 16, 2006 8:44 am

Tak ja jsem se odnaucila kourit ze dne na den, ale hubnout nejak nezvladam. Koupim si treba Acutrim Natural k omezeni chuti k jidlu, ale vezmu si z toho baleni asi jen 5ks a jsem presvedcena, ze dalsi brat nemusim. Motiv mam, jenze po par dnech se neudrzim a jojo efekt muze zacit :shock: .
Aurum
Uživatelský avatar
AURUM
 
Příspěvky: 33
Registrován: pát kvě 05, 2006 9:57 am

Daniela

Příspěvekod AURUM » úte kvě 16, 2006 9:11 pm

Ahoj Danielo!
nejhorsi je, ze mam zdravotni komplikace a ani tato skutecnost neni schopna rozsvitit cervene svetlo pred myma ocima, abych vydrzela nejake omezeni. Kdybys videla moji lednicku, tak si budes myslet, ze musim byt primo hubena. Tolik vselijake cerstve zeleniny jsem kdysi nemela ani za rok. Varim ji ve vode a rikam tomu polivka.
Jedine, co me trosku tesi je to, ze aspon nepribiram od doby, co jsem shodila 10kg. Kdo to nezazil, neuveri, jak se to sadlo cloveka drzi zuby nehty.
Aurum
Uživatelský avatar
AURUM
 
Příspěvky: 33
Registrován: pát kvě 05, 2006 9:57 am

Danielo

Příspěvekod AURUM » stř kvě 17, 2006 4:22 am

Ahoj Danielo!
Vidim, ze mame podobny jidelnicek, take se snazim dodrzet 3hodinove intervaly. Zeleny caj si delam do malovaneho dzbanku, asi 2litry denne a nebo v nem dam vodu do lednicky a ta mi pak docela chutna. Zeleny salat jeden den dokazu snist, ale kdyz si ho udelam druhy den, abych ho nemusela vyhodit, tak se mi z nej zveda kufr a stejne to vyhodim. Pozorovala jsem jednu znamou rodinu-deti 12 a 6 roku a jejich maminka (40) je vylozene hodne stihla. U nich se ale prilohy k masu nevari, denne je k tomu vzdycky misa ruznyho zelenyho lupeni s dressingem. No preci nejsem koza. Denne mohu chodit na plaz, kde se mi moc libi, ale nechodim tam. Denne mohu zadarmo chodit do vyhrivanych bazenu venku (cely rok), ale nechodim. Kdekdo z Cech travi par dni dovolene u more a ja skoro vidim na ocean z okna bytu a nedokazu se prinutit bud rano, nebo navecer tam ject a pripojit se k tem sportovcum, kteri tam behaji pro svoje zdravi vsech vekovych kategorii a postav...Mozna zitra zacnu!!!
Aurum
Uživatelský avatar
AURUM
 
Příspěvky: 33
Registrován: pát kvě 05, 2006 9:57 am

Daniela

Příspěvekod AURUM » stř kvě 17, 2006 4:41 am

Jeste Ti chci rict, ze chut mam vzdycky na vsechno, co vidim. Dodnes neumim jen jednou do neceho kousnout a odlozit to. Moje stihla svagrova si jednou kousla do oblozeneho chlebicku a vic nechtela. Ja bych snedla klidne ctyri a pak treba jeste rizek s bramborovym salatem....No a kdyz vidim v TV reklamy s jidlem, tak to je muj konec, kracim do lednicky.
Aurum
Uživatelský avatar
AURUM
 
Příspěvky: 33
Registrován: pát kvě 05, 2006 9:57 am

hubnuti

Příspěvekod sasa » stř kvě 17, 2006 8:43 am

holky, nechci vam kazit iluze, ale bez toho pohybu to nepujde. kdyz jsem pracne zhubla pred 4 roky 10 kg, chodila jsem (krome omezeni jidla = nezrat vecer, nepit sladke) cvicit 3x tydne. a 10 kg za 4 mesice dole. a dokud jsem cvicila alespon 1 tydne, vaha se drzela. a ted lenivec lina uz rok nikam nechodim a lup ho 6 kilo na hore. zase se kontroluju v jidle, ale s vahou to nic nedela :-( uz si hledam nejaky fitko
Obrázek
Uživatelský avatar
sasa
 
Příspěvky: 51
Registrován: čtv kvě 04, 2006 9:48 am
Bydliště: CZ, Praha

Příspěvekod daniela » stř kvě 17, 2006 12:02 pm

Sášenko,
tak ale poraď - když já mám páteř v té dolní části těla, která se tak sprostě nazývati ráčí, každej doktor ode mne už dává ruce pryč, žádný cvičení mi nedoporučí...
jak potom na to..?
Ještě mě napadlo, že tedy snad bych mohla chodit, nojo, ale já ujdu ulici a brečim bolestí... Tak potom hubni.
To hnusný odporný sádlo ne a ne jít pryč... Už sem si říkala, že si snad sednu holym zadkem na kamna - esli se rozpustí :lol: :lol: :lol: :lol:
d@niela
Uživatelský avatar
daniela
Site Admin
 
Příspěvky: 132
Registrován: stř dub 26, 2006 12:10 pm

Příspěvekod sasa » stř kvě 17, 2006 12:14 pm

nojo, to je pak tezky. pak uz jenom zmenit identitu a stat se kralikem. smutna perspektiva (zvlaste pak pro nekoho, kdo ma stejny nazor jako ja, ze zelenina je jedovata). ani takovej ten aquaaerobic nemuzes?
Obrázek
Uživatelský avatar
sasa
 
Příspěvky: 51
Registrován: čtv kvě 04, 2006 9:48 am
Bydliště: CZ, Praha

Příspěvekod daniela » stř kvě 17, 2006 12:33 pm

protože se jeden můj bederní obratel rozhodl, že si pude svou cestou, a tak je už skoro 1,5 cm vylezlej ven (tímpádem uskřípnutá mícha a nervy), tak skoro nic nemůžu... (pochopitelně, že dělám a tahám všechno, sem sama - většinu času) - ale plavat bych mohla jen tak se ve vodě převalovat...

Tedy, já bych byla ale tluuuuuuustá králice...
Holka - ani ty nejindiskrétnější moje sny nebyly tak barevný a propracovaný, jak moje současný sny o jídle, žrádýlku, ňamkách.... ách... :wink: :wink: :twisted:
d@niela
Uživatelský avatar
daniela
Site Admin
 
Příspěvky: 132
Registrován: stř dub 26, 2006 12:10 pm

Příspěvekod sasa » stř kvě 17, 2006 12:54 pm

blby, blby. nejde obratylek voperovat zpatky? nebo hubnes kvuli operaci?

s chutema taky strasne bojuju, zvlaste, kdyz se mi ctyri pubertaci neustale dozaduji nejakeho jidla a teplych veceri. dej si po te, co jsi osmazila nekolik kilo rizku okurku a vuni seriku... navic aby to bylo uplne nespravedlivy, 75% z nich vazi 40 kg i s posteli, jen ten malej je po mamince. zajezd do somalska by mu prospel...
Obrázek
Uživatelský avatar
sasa
 
Příspěvky: 51
Registrován: čtv kvě 04, 2006 9:48 am
Bydliště: CZ, Praha

Příspěvekod daniela » stř kvě 17, 2006 4:55 pm

nemůžu snad nic, to v tý vodě by nebylo špatný, ale to leda bych si jeden pokoj utěsnila a napustila vodou... protože zdejší bazény mají a) vodu stuuuudenou, b) nevim, kdo tam fšechno leze a co tam pak po něm "zůstane"..... nemám zájem o nějaký plísně atd...

takže mi zbejvá snad jen to chození - no a to nemám chodit po tvrdym, a tady jsou jen ulice...

To sem skuhrafka, co? :twisted: :lol: :twisted:
d@niela
Uživatelský avatar
daniela
Site Admin
 
Příspěvky: 132
Registrován: stř dub 26, 2006 12:10 pm

Další

Zpět na HUBNUTÍ s Kudlankou

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
[CNW:Counter]