HUMMUS ( pomazánka cizrny) - RECEPT OD BARUNKY

zdravá...

HUMMUS ( pomazánka cizrny) - RECEPT OD BARUNKY

Příspěvekod daniela » pát čer 16, 2006 2:00 pm

Koupíte si balíček cizrny (je k sehnání v každé sámošce )
dejte do vody na noc, pak uvařte (poznáte, že je to hotové, když kuličku hrášku klidně rozmáčknete mezi prsty), pak rozmixujte a kdo chce, může i propasírovat. Do hrachove pasty vymackat cesnek, pridat veskere ingredience a dobre promichat. Kdo chce muze pridat chili papricky, posypat petrzelkou nebo matou. V podstate dochutit jak kdo ma rad, vice nebo mene cesneku atd. Meze se nekladou. Je to vlastne crzinova pomazanka. Chutna dobre na bilem chlebu.

Ingredience
200 - 300g crziny
2 strouzky cesneku
3 lzice citronove stavy
2 lzice tahin - pasta ze sezamovych seminek - jako nahrada by poslouzil sezamovy olej, pozor ten je hodne aromaticky
4 lzice olivoveho oleje
sul, pepe, mlety rimsky kmin

Všechny zdraví Bára - Holandsko
d@niela
Uživatelský avatar
daniela
Site Admin
 
Příspěvky: 132
Registrován: stř dub 26, 2006 12:10 pm

Baru

Příspěvekod Alenka K. » ned čer 18, 2006 9:24 pm

cizrna....co to je?
Uživatelský avatar
Alenka K.
 
Příspěvky: 348
Registrován: pon kvě 01, 2006 10:49 pm

CO JE CIZRNA?

Příspěvekod daniela » ned čer 18, 2006 9:58 pm

CIZRNA = neboli římský hrách

Obrázek


patří mezi nejkvalitnější luštěniny vhodné pro lidskou výživu. Je nepostradatelnou složkou stravy vegetariánů a doporučuje se zvláště pro děti a těhotné ženy. Kvalita semen je daná vysokým obsahem polysacharidů, bílkovin a vlákniny (5 - 19 %). Z hlediska aminokyselinového složení je cizrna dobrým zdrojem lysinu (cca 7 %). Má vysoký podíl nenasycené mastné kyseliny linolové, která patří mezi tzv. Omega 6 mastné kyseliny a je účinná v prevenci onemocnění srdečně-cévní soustavy (snižuje hladinu cholesterolu). Značný je i obsah vápníku a železa.

Z vitaminů je pozoruhodný obsah kyseliny pangamové (vitamin B15), která je účinný antioxidant a pomáhá předcházet tvorbě peroxidů, které se podílejí na procesu stárnutí. Stejně jako ostatní luštěniny obsahují i semena cizrny látky nepříznivě ovlivňující stravitelnost. Jejich účinky je možné eliminovat namáčením a tepelným zpracováním semen. Kromě vaření se používají další způsoby úpravy cizrny - fermentování, paření, smažení či pražení semen. Jedním z nejznámějších pokrmů z cizrny je španělská cizrnová polévka (garbanzo). Ve středomoří se s oblibou konzumuje kaše připravovaná z uvařených semen (hummus), pro děti je pochoutkou pražená cizrna obalovaná cukrem. Cizrna má jemně oříškovou chuť.

Falafel vychází z hummusu, do nějž se přidají ovesné vločky, ze směsi se pak tvarují kuličky, které se smaží na oleji. V arabských zemích se také cizrna smaží a poté se ochutí jako arašídy - posype se solí. Je též nedílnou součástí kuskusu, v němž se skvěle doplňují rostlinné bílkoviny pocházející z jedné strany z obilovin (krupice) a z druhé z luštěnin (cizrna).


R E C E P T Y navíc:

Cizrna na rajčatech
Ingredience: 3 hrnky naklíčené cizrny, 1 cibule, olej, mletý koriandr, kurkuma, pepř, zeleninový vývar, 500g rajčat, bazalka, 3 stroužky česneku, kysaná smetana, petrželka

Postup přípravy: Nakrájenou cibuli osmahněte na oleji, přidejte naklíčenou cizrnu, koření, zeleninový vývar a duste do poloměkka. Potom přidejte pokrájená rajčata a vařte do měkka. Před podáváním vmíchejte kysanou smetanu s rozetřeným česnekem a petrželkou.

Cizrnová pánev
Ingredience:400 g cizrny, 1 1/2l vody, 1 polévková lžíce curry, 1 čajová lžička chili, 2 polévkové lžíce pomleté kurkumy, 2 čajové lžičky hořčicových semínek, 1 čajová lžička kmínu, 2 polévkové lžíce másla, mořská sůl, 100 g kokosu, petrželka. (4 porce)

Postup přípravy: Cizrnu nechejte ve vodě 10 - 12 hodin nabobtnat. Na másle za stálého míchání opékejte 5 minut curry, chili, kurkumu, hořčicová semínka a kmín, přidejte cizrnu a 1 1/2 - 2 hodiny vařte při nízké teplotě. Nechejte odpařit přebytečnou tekutinu. Osolte, přidejte na sucho opražený kokos a zamíchejte. Posypte petrželkou.

Garbanzo
Ingredience: cizrna 600 g, hrách žlutý suchý 250 g, voda 3 l, koleno vepřové 1 ks, koleno vepřové uzené 1 ks, cibule 2 ks, paprika mletá sladká 2 lžíce, sůl, klobása papriková 250 g, brambory 2 ks, kmín drcený 1 lžička, špek 400 g, paprika pálivá sušená 5 ks větších

Postup přípravy: Do velkého hrnce namočíme přebranou a propláchnutou cizrnu s hrachem přes noc. Druhý den přidáme kolena, sekanou cibuli, papriku a přikryté vaříme na mírném ohni do měkka. Pak maso vyjmeme, vykostíme, i s kůžemi nakrájíme na kousky a vrátíme zpět do hrnce nebo kotlíku. Osolíme, přidáme na plátky krájenou klobásu, strouhaný brambor, kmín, případně dolijeme vodu a za častého míchání povaříme asi 20 až 30 minut. Mezitím na drobně krájeném špeku opečeme drcené suché pálivé papričky a včas z nich scedíme tuk do kotlíku ke garbanzu. Opražené špíčky a papričky z cedníku dáme do misky na stůl. Podáváme v miskách nebo hlubokých talířích se lžící a chlebem nebo tortilami, na talíři garbanzo sypeme směsí opraženého špeku a pálivých papriček.

Cizrna po indicku
Ingredience: 350 g cizrny, 4 lžíce rostlinného oleje, 2 středně velké cibule, 250 g rajčat, 1 lžíce mletého koriandru, 1 lžíce mletého kmínu, 1 lžíce mleté pískavice (řecké seno), 1 lžička mleté skořice, 1 zelená chilli paprička, asi 2,5 cm velký kousek čerstvého zázvoru, 4 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce nasekaného koriandru

Postup přípravy: Cizrnu necháme přes noc namočit, vodu slijeme a v nové vodě uvaříme do měkka (něco přes hodinu). Musí se hlídat, aby se voda nevyvařila. Slijeme, ale vodu uschováme. Cibuli nakrájíme, asi 1 lžíci dáme stranou a zbytek smažíme na oleji, až začne mírně hnědnout. Pak přidáme drobně nakrájená oloupaná rajčata a smažíme asi ještě 6 minut. Přimícháme koření a asi po půl minutě přídáme cizrnu a asi 350 ml vývaru z ní. Osolíme a vaříme asi 25 minut. Pokud je směs suchá, přilijeme vodu. Zbylou cibuli zamícháme s nakrájenou chilli papričkou, nastrouhaným zázvorem a citrónovou šťávou. Tuto směs přimícháme do uvařené cizrny a podáváme.

Cizrna po Valašsku
Ingredience: cizrna, kysané zelí, uzené maso, cibulka, sůl

Postup přípravy: Předem namočenou cizrnu uvaříme do měkka, osolíme těsně před dokončením. Smícháme s nadrobno nakrájeným uzeným masem a dušeným zelím. Můžeme posypat smaženou cibulkou a podávat s kyselou okurkou.

Špenát s cizrnou a čerstvým koprem
Ingredience pro přípravu 4 porcí: 1 lžíce olivového oleje, 1 větší cibule, 1 konzerva okapané cizrny, 50 dkg čerstvého špenátu, 1 šálek čerstvé koprové nati (nadrobno), 2 šťáva z citronů, 1 špetka pepře a soli

Postup přípravy: Ve větším kastrolku orestujte nadrobno nakrájenou cibuli doměkka. Přidejte cizrnu a promíchejte. Přidejte očištěný (ale neomytý) špenát zbavený tlustších stonků a koprovou nať. Vařte do změknutí. Vmíchejte citronovou šťávu a ochuťte pepřem a solí dle chuti. Podávejte teplé. Dobrou chuť.

Cizrna se zeleninou
Ingredience pro přípravu 4 porcí: 200 g cizrny, 750 g rajčat, 1 lilek, 2 cukety, 2 zelené papriky, 2 cibule, 3 stroužky česneku, tymián, sůl, 6 lžic oleje

Postup přípravy: Cizrnu namočíme přes noc do 1 l studené vody. Druhý den ji v téže vodě uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni asi 90 minut. Scedíme. Rajčata oloupeme, odjádříme a všechnu zeleninu nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek prolisujeme. Zeleninu a cizrnu klademe ve vrstvách do kastrolu. Každou vrstvu osolíme, okořeníme česnekem a tymiánem. Zakapeme olejem a dusíme přikryté pokličkou asi 45 minut, zdobíme tymiánem.

přeju všem dobrou chuť!
d@niela
Uživatelský avatar
daniela
Site Admin
 
Příspěvky: 132
Registrován: stř dub 26, 2006 12:10 pm

Příspěvekod Jasmina » pon čer 19, 2006 9:36 pm

Dani,dekuji za recepty.
Ale faktem je ze se po te cizrne prdi vic jak po fazolich.
:D
+++
Jasmina
 
Příspěvky: 3
Registrován: pon čer 19, 2006 9:28 am

NEEE - NEMUSÍŠ....

Příspěvekod daniela » pon čer 19, 2006 11:04 pm

když cizrnu namočíš na noc,

a ráno uvaříš - opravdu do měkka (dávám do vody trochu vegety),
tak je pak měkkoučká, dobrá a bez jakéhokoliv průvodního jevu :lol:

Já to dělám dokonce tak, že ji mám takhle v mističce (vodu sliju) a zobu ji jen jako bonbonky... Dá se tak jíst i z ledničky. Fakt, super.
d@niela
Uživatelský avatar
daniela
Site Admin
 
Příspěvky: 132
Registrován: stř dub 26, 2006 12:10 pm

cirzina nebo crzina ?

Příspěvekod Bara » pon čer 19, 2006 11:11 pm

Pro uplnou jednoduchost, videla jsem ji hotovou varenou ve sklenicich. Oni jsou vlastne vsechny lusteniny zdrave, nekde jsem cetla ze jich jime ale strasne malo, tak se polepsete.
Uživatelský avatar
Bara
 
Příspěvky: 140
Registrován: ned kvě 28, 2006 9:02 pm

Příspěvekod Míša » úte čer 20, 2006 8:01 am

Mě "deprimuje" :) ta dlouhá doba vaření. Asi ale neexistuje předvařená varianta, jako u jiných luštěnín, co? Anebo jste to někdo někdy viděl?
Míša
 
Příspěvky: 32
Registrován: úte kvě 23, 2006 10:40 am

vaření

Příspěvekod daniela » úte čer 20, 2006 9:17 am

Míšánku, to není dlouho... snad bych to přirovnala asi dobou k bramborám... je to za chvilku!
Hele, já si dám večer do nějaký sklenice od zavařeniny asi tak čajovej hrneček tý cizrny, zaleju vodou až nahoru (hoodně to vypije) a pak to jen uvařím s trochou tý vegety...
takhle v těch vedrech je to docela příjemnej "samožer"... mám to pak (slitý, pochopitelně) v lednici, vždycky si trošku nasypu na talířek a uzobávám :lol:
d@niela
Uživatelský avatar
daniela
Site Admin
 
Příspěvky: 132
Registrován: stř dub 26, 2006 12:10 pm

Příspěvekod Míša » úte čer 20, 2006 10:16 am

No tak to jóóó. Já jen, že jsem četla v těch receptech - doba vaření 90min. až 2 hodiny. Ale jestli se to vaří jen jako brambory, tak to už zní líp. Já na tu cizrnu pořád koukám v obchodě a ne a ne a nemám odvahu si ji koupit. My na ty luštěniny moc nejsme, což je samozřejmě chyba. Dcera je vegetariánka, ale z luštěnin jí akorát syrový či dušený hrášek a sporadicky fazole. Tak jste mě tu inspirovali a tu cizrnu koupím. Když to chutná i masožravé kudlance Daniele, tak to nám to musí chutnat taky! :lol:
Míša
 
Příspěvky: 32
Registrován: úte kvě 23, 2006 10:40 am

za zkoušku nic nedáš...

Příspěvekod daniela » úte čer 20, 2006 10:40 am

prodávají to většinou v takových asi půlkilových sáčcích, tak to zkus...
Jak říkám, můžeš to dát jako přílohu k čemukoliv, ale je to dobrý i studený jako "televizní zob" :lol:

Zkus napřed trošku, abys to ochutnala - protože nezapomeň, že je to jako se všema luštěninama - styl "HRNEČKU VAŘ"... děsně to nabude :P
d@niela
Uživatelský avatar
daniela
Site Admin
 
Příspěvky: 132
Registrován: stř dub 26, 2006 12:10 pm


Zpět na ZELENINA

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
[CNW:Counter]