[CNW:Counter]
  www.kudl@nk@.cz   

O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé…
 
téma
manuál
poradna
tady a tam
úkol pro vás
MUDr. Kudlička
fauna a flora
nejen duše
zážitky
krásno
:-)))
 
FÓRA KUDLANKY
 
 
 
dopisy do poradny
dopisy do redakce
 
 
 

Kudl@nk@
domovská stránka

Kudl@nk@
do oblíbených

 
 
 
DOMŮ
 
ARCHIV
 
bloguje.cz
 
 
 
 
Nová kniha: Jsem fakt impotent?!
 
KUDLANKA.CZ, ISSN 1214-7826
Copyright (c) 2003-2004
Šéfredaktorka:
Mgr. Daniela Umlauf Goldwein
 
PRAVÉ NEFALŠOVANÉ ROHLÍKY I S FOTONÁVODEM
Rubrika: [nejen duše]

Předkládám Vám recept na české rohlíky, který jsem pod dlouhém zkoušení uznal jako nejvíce se přibližující skutečným českým obyčejným rohlíkům. Recept je určen především pro krajany žijící mimo Českou republiku, v Kanadě a USA, ale také jinde ve světě. Nic však nebrání tomu, aby si rohlíky upekli i gurmáni v Česku. Tak se do toho dejte a dobrou chuť!


”

Přípravíme si:

1kg (7 cups) hladké (no name) mouky, 2.5 polévkové lžíce sušeného droždí (nejlépe Fleishmann),

2.5 kávové lžičky soli, 2 kávové lžičky krystalového cukru, 1/4 kávové lžičky drceného kmínu, 2 polévkové lžíce octa (no name vinegar), 0.5 litru vlažného 2% mléka, 250 ml (1 cup) vlažné vody, 100 ml (asi 1/3 cup) řepkového oleje (canola),

asi 125 ml (1/2 cup) mléka na vlhčení rohlíků, nemletý mák a hrubou sůl (Windsor coarse salt) na posypání rohlíků,

olej ve spraji (no name vegetable cooking oil spray) na vymazání plechu, mouku na posypání plechu podle potřeby,
středně velkou mísu, vařečku, váleček, plechy na pečení, utěrku, peroutku nebo štětec, kolečkové rádlo nebo pizza knife, obyčejný nůž a umyté ruce.


 


”Zadělání a vypracování těsta

     Nejdříve si připravte mouku. Pokud ji skladujete v chladnu, odměřte ji a nechte ohřát na pokojovou teplotu. Je to důležité, protože těsto zadělané z chladné mouky špatně kyne. Mouku dejte do mísy, přidejte sušené (!) kvasnice, sůl, drcený kmín a cukr. Dobře vařečkou promíchejte, alespoň 1 — 2 minuty! Smíchejte olej a mléko (vlažné!) dohromady a pomalu za stálého promíchávání přidávejte do mouky. Pak přidejte vlažnou vodu smíchanou s octem (ocet příznivě ovlivňuje tažnost těsta a růst kvasnic). Trochu promíchejte, aby se všechna tekutina vsákla do mouky. Na pomoučněný vál (nebo counter) vysypte obsah mísy. Je to zatím hrudkovité měkké těsto, které nyní musíte vypracovat.
Oběma rukama je zaděláváme, stále překládáme, obracíme a vytlačujeme jej dlaněmi. Tímto způsobem do těsta vpravujeme potřebný vzduch. Pracujte nejméně 5-8 minut! Těsto bude vláčné, hladké a nebude se chytat válu.


 

”

Kynutí těsta

     Vypracované těsto vložíme zpět do mísy vysypané moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v klidu kynout asi 1 hodinu. Doporučuji vložit mísu s těstem do ještě nevyhřáté trouby. Pokud máte plynový sporák, je to ideální, neboť plamínek vyhřívá troubu na perfektní teplotu pro kynutí. Ale stačí vykynutí při pokojové teplotě na místě, kde nedochází k proudění studeného vzduchu. Těsto by mělo při správném vykynutí zvětšit svůj objem asi 2x. Pokud vidíte, že těsto kyne pomaleji, dejte jej na teplejší místo!


 

”

Kolik rohlíků a jak velké?

Toť otázka... Vykynuté těsto musíte rozdělit podle toho jak velké a kolik rohlíků chcete mít.

Těsto, které po zadělání dle uvedeného receptu bude asi o hmotnosti 2100 gramů, můžete rozdělit několika způsoby:

Velké rohlíky 130g — 16ks: těsto rozdělit na 4 díly, z každého dílu vyválet placku a tu rozdělit na 4 díly.

Normální velikost 85g — 24ks rohlíků: těsto rozdělit na 4 díly, a placku rozdělit na 6 dílů.

Malé rohlíky 55g — 36ks: těsto rozdělit na 6 dílů, a placku rozdělit na 6 dílů.

Lahůdkové rohlíčky 40g — 48ks: těsto rozdělit na 8 dílů, a placku rozdělit na 6 dílů.

Dělení těsta můžete udělat i podle sebe, podle toho, jakou velikost rohlíků máte oblíbenou.


Já osobně mám raději rohlíky malé asi 50-55g.


 

 

”

Tvarování rohlíků

     Díl těsta upravíte do kulatého bochánku, který vyválíte válečkem pokud možno do tvaru kulaté placky asi o průměru 25 cm (10"), rozkrájíte rádlem nebo nožem na potřebný počet dílů. Trojúhelník ještě protáhneme válečkem, aby byl měl asi dvojnásobnou výšku. Potřeme celý trojúhelník mlékem a svineme od základny k vrcholu. Oběma rukama rolujeme několikrát tak, aby se těsto dobře spojilo a špičky rohlíku aby byly uzavřené. Trochu jen ohneme do podkůvky a vložíme na plech. Plech vystříkejte olejem ve spraji a vysypte moukou!


 

”

Kynutí a úprava rohlíků

     Na pečící plech se vejde 12 malých rohlíků. Rohlíky pěkně potřete mlékem a dejte asi půl hodiny na teplé místo kynout. Po vykynutí je znova potřete mlékem a posypte podle chuti hrubou solí, kmínem nebo nemletým mákem! Nepoužívejte k potírání rohlíků rozšlehané vejce, nebo bílek! Rohlíky by dostaly "buchtovou" chuť.


 

Pečení rohlíků

     Předehřejte troubu asi 20 minut na 380°F (asi 200°C). Vložte plech s rohlíky do střední polohy v troubě. Doporučuji vložit na spodní rošt hliníkovou folii (plech), který sníží pečení zespoda, takže nedojde k připálení pečiva. Rohlíky pečte 18-22 minut, podle toho chcete-li mít rohlíky světlejší či více vypečené. Každá trouba peče trochu jinak, tak je nejlépe první várku více sledovat a dobu pečení upravit podle prvního výsledku. Po upečení rohlíky necháme trochu zchladnout a pak sundáme z plechu a podáváme vlažné. Můžete je také zamrazit, pokud nějaké zbudou, ale o tom vážně pochybuji...


 

”

Co dělat, když se nepovedou?

     Lehká odpověď: Upečte je znova! Na obrázku jsou nepovedené rohlíky, které při pečení "rozkvetly". Důvod? Těsto bylo moc tlusté a málo navlhčené mlékem při rolování. Více rozválejte trojúhelník (2-3 mm) a dobře navlhčete mlékem. Položte na plech tak, aby koneček těsta ve středu rohlíku byl dole!

Rohlíky se roztečou = více tekutiny v těstě. Dodržte množství!

Rohlíky jsou příliš "gumové" a mají tvrdou kůrku = málo oleje a dlouhé pečení při malé teplotě.

 

 

” 

Správně upečený český rohlík by měl vypadat asi tak jako na obrázku.

Upečete je takové hned a nebo až podruhé, ale všechny do jednoho sníte a pochutnáte si!

 


  


Mnoho zdaru Vám přeje Ed – v Edmontonu, Alberta



Upozornění: Redakce si vyhrazuje právo mazat nevhodné a vulgární příspěvky

Komentáře

nádhera, to si hned vytisknu a víkend je rohlíkovej :-))) (kiwi - Mail - WWW) 16.03.2006, 09:06:10


Geniální popis (Míša - Mail - WWW) 16.03.2006, 11:56:41
Podle takového postupu to musí zvládnout i začínající kuchařka.

Recept vypadá pěkně (Ela - Mail - WWW) 16.03.2006, 12:00:27
Škoda, ještě mi chybí kuchař, který by mi je upekl k sobotní snídani a mě probudila krásná vůně čerstvého pečiva

jo, jsou dokonalý, díky!!! (diona - Mail - WWW) 16.03.2006, 12:56:17


WOW (Alicka - Mail - WWW) 16.03.2006, 15:23:44
nadherny, nema chyby. Urcite vyzkousim i s fotkama. Dekuji moc.

(patricia - Mail - WWW) 17.03.2006, 00:07:33
je to suprovy, zitra nakoupim suroviny a vytisknu si navod.
Pres weekend budu zkouset, tak mi drzte palce!

(K - Mail - WWW) 17.03.2006, 00:44:10
Parada, nebyl by recept na kynute knedliky (ovocne, i normalni) v amer. verzi?

tohle je perfektní recept (Irena - Mail - WWW) 17.03.2006, 10:12:48
uvítala bych ještě nějakej - je to bezva a hlavně pro nás "blbý" :-)))

Poděkování (Edward - Mail - WWW) 18.03.2006, 21:58:13
všem, kteří recept vyzkoušeli a uznali ho za dobrý! Doufám, že se brzy dostanu k tomu, abych zveřejnil v Kudlance i další fotorecepty: celozrný český žitný chléb, houskové i ovocné knedlíky - to vše šité pro US a Kanadu. Jen mějte trochu strpení!
Mužete také navštívit moji originální stránku www.bracan.com/pekarna/rokliky

Zdraví Ed z Ed-montonu


(Dana - Mail - WWW) 18.03.2006, 23:14:08
Perfektny navod. Vyskusane. Chutia vyborne. Vdaka.

Edwarde (Zlata - Mail - WWW) 19.03.2006, 02:38:38
dneska jsem vyzkousela Tvoje rohliky a jsou opravdu nejlepsi!!!!Jeste by to chtelo drstkovou polevku a pak jen oddychovat. Zdravim z Kalifornie a tesim se na dalsi osvedcene recepty.

Zlato (Bara - Mail - WWW) 20.03.2006, 09:49:56
Nemam vyzkousene, ale pry se da udelat strasne dobra "falesna" drstkova z hlivy ustricne, nebo lisek. A ta da urcite mene prace nez ty rohliky, za pokus to stoji, pokud je problem sehnat drstky.

Baro, (Zlata - Mail - WWW) 21.03.2006, 07:37:06
protoze miluju same nezdrave veci, varim i dobrou drstkovou polivku. Uz jsem zmenila recept, napred je nakrajim a potom varim. Predtim jsem je treba rozvarila a to krajet moc nesly.
Vim, ze hliva je hodne zdrava, uz jsem ji jednou koupila na tacku, ale neprisla vcas na panev, tak ani nevim, jak chutna.
Z drubezich zaludku je dobrej gulas!

Dik + prosime vic receptu (Fantomasky - Mail - WWW) 21.03.2006, 22:36:41
jsme skupina studentek a v zahranici nam chybi cesky rohliky. !!!!
tak dik moc.
Urcite se povedou, ten navod je skvelej i pro nas 'nekucharky' mate vic receptu?


Fantomasky,Bara,Zlata,Ed (Hana - Mail - WWW) 27.03.2006, 04:35:49
a vsem kdo chce zkusit upect dobry cesky chleb vam posilam tento recept z Kanady: 6 cups bile mouky ( pouzivam Robin Hood unbleached)
1 cup Dark Rye Flour
1 cup Whole Wheat Flour
1 polevkova lz.kminu
2 pol. lz.soli
3 1/2 cup vlazne vody
KVAS : 3/4 cup teple vody, 1 lzice susenych kvasnic anebo 1/4 kostky cerstvych ( koupi se v Superstoru/ pecivo),1 lzicka cukru

Do mouky se prida kvas, zamicha a necha kynout 1-2 hodiny (podle toho jak to pospicha).
Pak se udelaji bochniky ( 2 sisky)a da na pomouceny plech a necha 15 minut kynout.Udelam 3 dulky do chleba a da se pect na 400 F 3/4 hodiny, pak se vypne trouba a necha se tam chleba jeste dalsich 15 minut. Po vyndani z trouby se necha vychladnout a asi za 15 minut krasne zmekne.
Ja krajim sisky napul ktere zamrazim.
Asi 15 az 20 minut po vyndani z mrazaku
je chleba jako cerstvy.
Neni to vubec pracny recept a chleba zatim chutna kazdemu a takhle jeste kdyz je cerstve domaci sadlo to je basta.

cesky chleb (Hana - Mail - WWW) 29.03.2006, 20:51:22
zapomnela jsem pripsat do receptu, ze do trouby se da tepla voda v hrnecku po dobu peceni, nekdo kdysi davno me to poradil a ja zapomnela na co je to dobry ale delam to stale.

uz to mam (Hana - Mail - WWW) 03.04.2006, 21:29:47
pry aby chleba nepopraskal

Vaše jméno:


Váš e-mail:


URL vašich stránek:


Nadpis:


Text: